cover citire

Citirea în engleză: Beneficiile lecturii într-o limbă străină + Strategii utile de a face cititul în engleză mai atrăgător pentru cei mici

Într-o lume globalizată, învățarea unei limbi străine este un beneficiu minunat. Nu numai că te ajută să conversezi cu o persoană din altă țară, dar este și un mare avantaj pentru studii și pentru perspectivele de carieră. Învățarea unei noi limbi este plină de satisfacții la orice vârstă, dar copiii beneficiază cel mai mult de acest proces. Citirea îi expune pe cei mici la cunoașterea gramaticii și vocabularului limbii respective, dar îi și ajută să se dezvolte armonios. Iar avantajele nu se opresc aici!

 

Cuprins:

 

 1. Cititul în engleză și beneficiile sale încă din primii ani de școală
 2. Exersarea cititului în engleză – Strategii la îndemână pentru părinți și copii

 

1. Cititul în engleză și beneficiile sale încă din primii ani de școală

 

Una dintre marile bucurii ale studiului unei limbi străine vine din dezvoltarea capacității de citire. Există ceva magic în a putea înțelege o limbă diferită de cea nativă. Este ca și cum ai sparge un cod și ai intra într-un nou univers feeric, în care totul este mai vibrant și mai ușor de înțeles. 

Și cum limba engleză este de circulație internațională, citirea în această limbă devine tot mai importantă – mai multe studii au arătat că elevii care au învățat o a doua limbă încă din clasele primare au demonstrat avantaje cognitive, cum ar fi creativitate și abilități crescute de rezolvare a problemelor. Iată câteva beneficii ale cititului în engleza pentru copii:

 

 • Note mai mari – numeroase studii au dovedit că elevii care citesc într-o limbă străină pot avea rezultate mult mai bune decât colegii lor monolingvi. Mai mult, raportul arată că elevii cu patru ani sau mai mulți de studiu în engleză obțin la școală note cu cel puțin 10% mai mari decât cei fără experiență.
 • Încredere în sine – copiii descoperă mereu lucruri noi, iar pentru ei citirea în engleză devine mai naturală și tinde să fie distractivă prin intermediul subiectelor de interes. Această realizare le oferă și încrederea de care au nevoie pentru a descoperi cărți noi.
 • Impulsuri cognitive – cercetările asupra efectelor bilingvismului asupra copiilor sugerează că expunerea la mai multe limbi este o modalitate excelentă de susține dezvoltarea cognitivă. Copiii bilingvi, care citesc într-o altă limbă decât cea maternă, au arătat o densitate semnificativ mai mare de materie cenușie, potrivit unor cercetări. Materia cenușie este responsabilă pentru procesarea informațiilor, inclusiv a memoriei, vorbirii și a percepției senzoriale.
 • Cunoaștere mai bună a limbii native, inclusiv un vocabular mai mare și mai bogat. În general, oamenii folosesc limba principală cu puțină atenție la regulile gramaticale. Prin citire, copilul le poate compara și astfel învăța foarte multe despre sintaxa și morfologia ambelor limbi.
 • Oportunități mai mari pentru studii – universitățile acordă o valoare din ce în ce mai mare cunoașterii limbii engleze. Pe măsură ce procesul de admitere devine mai competitiv în general, învățarea englezei adaugă o nouă dimensiune CV-ului unui solicitant. 

2. Exersarea cititului în engleză – Strategii la îndemână pentru părinți și copii

 

Poveștile înainte de culcare sunt o modalitate excelentă de a introduce copilului o a doua limbă și de a-l ajuta să citească cuvinte noi într-un mod distractiv și natural. Iată câteva tactici super ușoare pe care le poți folosi pentru a-ți învăța copilul o a doua limbă prin intermediul lecturii: 

 

 • Asociază lectura cu imagini – Multe cărți pentru copii folosesc imagini pentru a ilustra ceea ce este scris, pentru ca ei să înțeleagă povestea și să aibă o experiență vizuală asociată cu noi termeni de vocabular. Aceste ilustrații pot fi de mare ajutor atunci când dorești să ajuți copilul să se familiarizeze cu limba. Asocierea unui cuvânt sau a unei expresii noi cu o imagine sau un obiect face procesul mult mai plăcut și ușor de explorat pentru cel mic.
 • Folosește aceleași cărți pentru o perioadă – Expunerea repetată la aceeași carte îi ajută să decodeze informațiile și să recunoască literele și cuvintele. Ideea de bază este să începeți să citiți împreună pentru imaginea de ansamblu, apoi să lucrați până la detalii, după care să treceți înapoi la cea de ansamblu.
 • Dedică o oră pe zi lecturii – poți face din lectura în engleză o activitate zilnică plăcută, prin care să explorați cărți noi împreună. Crearea unui mediu relaxant și iubitor este poate transforma simplul act de a citi în momente pe care tu și cel mic să le prețuiți cu adevărat.
 • Asociază cărțile cu voci amuzante – Aceasta este o modalitate excelentă de a atrage copilul către lectura în engleză. Asocierea poveștii cu imitarea personajelor și crearea unei scenete amuzante poate face acest proces mai facil și distractiv pentru cei mici. 

Recomandări cărți în engleză ideale pentru școlarii mici:

 

 • “Curious George”, de H.A. Rey and Margret Rey
 • “The Cat in the Hat”, de Dr. Seuss
 • “Frozen – Little Golden Book”, de Victoria Saxon
 • “The Enchanted Bicycle”, de Mihaela Coșescu
 • “ The Velveteen Rabbit”, de Margery Williams

 

Toți părinții sunt conștienți de importanța lecturii și influența pozitivă pe care poate să o aibă aceasta activitate asupra dezvoltării cognitive la copii. Însă, cititul în engleză este și o cale excelentă de a accelera acest proces printr-o serie de beneficii de necontestat, precum note mai mari, încredere în sine și înțelegerea altor culturi. 

 

Drept urmare, alegerea unor cursuri de engleză încă de la grădiniță este o opțiune pe care orice părinte ar trebui să o ia în considerare.  Înscrie-ți copilul la cursurile interactive EKA și ajută-l să pornească în viață pe un drum plin de oportunități! 

 

Surse foto: Pexels.com, Shutterstock.com.

About Author

Related posts

Motivația intrinsecă și motivația extrinsecă – cum le aplicăm într-un mod sănătos în procesul de învățare a limbii engleze?

În fiecare zi, elevii se confruntă cu o varietate de sarcini și provocări, iar ceea ce îi motivează să le abordeze poate avea un impact semnificativ asupra rezultatului final. Motivația intrinsecă și cea extrinsecă sunt două forțe puternice care îi ghidează pe elevi în...

Citeşte mai departe

Trecutul continuu în engleză: GHID UTIL pentru înțelegerea și utilizarea corectă a acestui timp verbal

Trecutul continuu în limba engleză este un timp verbal esențial în construirea narativelor și în exprimarea acțiunilor desfășurate în trecut. În timp ce alte timpuri verbale în engleză se concentrează pe momentele precise ale acțiunilor, trecutul continuu adaugă o dimensiune temporală suplimentară, ceea ce...

Citeşte mai departe