Memoria reprezintă unul dintre cele mai importante aspecte care țin de mintea umană. În ceea ce îi privește pe cei mici, capacitatea de memorare și de concentrare a atenției variază în funcție de vârstă. Cu toate acestea, este foarte important ca părinții să îi ajute pe copii să își antreneze constant mintea și să își îmbunătățească aceste abilități de bază pe termen lung. Afla din acest articol ce poți face pentru a-i îmbunătăți memoria celui mic, dar și cum îl poate ajuta învățarea unei limbi străine în acest demers. Cuprins:
- Ce este memoria și ce ajuta la îmbunătățirea ei
- Jocuri și tehnici de îmbunătățire a memoriei
1. Ce este memoria și ce ajuta la îmbunătățirea ei
Memoria este un proces psihic deosebit de important pentru viitorul adult, iar bazele sale se pun încă din copilăria timpurie. Părinții au datoria de a îmbunătăți prin toate mijloacele posibile memoria și capacitatea de concentrare a copiilor lor. Există multe modalități prin care cei mici sunt provocați să rețină mai mult și mai ușor, lucru care îi pregătește pentru diferitele teste și examene din viața școlară, dar și pentru viața profesională ulterioară. Memoria are funcția de a stoca și accesa informațiile primite de la mediul înconjurător, astfel că importanța ei este de netăgăduit. Memoria include trei procese distincte: codarea informației, adică translatarea inputurilor într-o anumită formă de stocare, stocarea propriu-zisă, adică memoria de lungă durata și amintirea, adică procesul prin care se accesează informațiile stocate.
Repetiția și exercițiul contribuie considerabil la stimularea memoriei, iar din acest motiv copilul trebuie să fie provocat constant în acest sens.
2. Jocuri și tehnici de îmbunătățire a memoriei
Există numeroase mijloace prin care părinții le pot asigura copiilor lor mediul propice pentru dezvoltarea memoriei și capacității de atenție și concentrare. Iată care sunt cele mai facile:
2.1. Îmbunătățirea memoriei și atenției prin învățarea unei limbi străine
Una dintre cele mai bune metode de stimulare a memoriei copilului tău este de a-l susține în învățarea unei limbi străine. Ideal este ca cel mic să înceapă un astfel de
curs în intervalul cuprins între doi și patru ani, când este capabil să numească obiectele din jurul lui și când își poate exprima nevoile. Stimulii primiți în primii trei ani de viață sunt foarte importanți în ceea ce privește stabilirea bazelor inteligenței sale. Prin intermediul învățării unei limbi străine de circulație internațională, precum engleza, copilului i se oferă nu doar accesul la un vocabular nou, ci și la o cultură cu totul nouă. Acest lucru ajută la
dezvoltarea cognitivă și la stimularea gândirii divergente, care este asociată cu creativitatea, cu o viziune mai deschisă asupra lucrurilor și cu găsirea de noi soluții. Când este foarte mic, copilul poate imita la perfecție sunetele pe care le aude, astfel că îi va fi mult mai ușor să-și însușească limba pe care o studiază.Înscriindu-ți copilul la un curs sau la o
tabără de limba engleză potrivită vârstei sale, îl vei ajuta pe acesta să își formeze un obicei inconștient din asimilarea de noi cunoștințe. De asemenea, conform specialiștilor, învățarea limbilor străine joacă un rol esențial în dezvoltarea armonioasă a creierului, întărind abilitățile de concentrare și de retenție a informațiilor.
2.2. Exerciții pentru îmbunătățirea memoriei: stimularea multisenzorială
Încă de la început, copiii trebuie să fie încurajați să se folosească de toate simțurile pentru a reține anumite lucruri. De exemplu, mulți elevi stau foarte bine la capitolul memorie vizuală. Pentru aceștia, este suficient să scrie după dictare sau să copieze o lecție, iar la final constată că au și învățat-o. Copiii sunt, de asemenea, obișnuiți să se uite la desene animate sau la filme, ceea ce le îmbogățește imaginația. Folosește-te de acest aspect, iar în momentul în care trebuie să învețe o lecție la geografie, de exemplu, sau la istorie, povestește-i evenimentul respectiv sau descrie-i zona geografică cu multe detalii interesante, care să-l surprindă și să-l atragă. Cu siguranță, acestea i se vor întipări în minte, cu atât mai mult dacă va putea să facă conexiuni cu informațiile și cunoștințele pe care le are deja. Apoi, pentru a sedimenta și mai mult aceste imagini și în funcție de timpul pe care îl aveți la dispoziție, îi poți cere să deseneze ceea ce i-ai povestit, iar el, la rândul lui, să redea evenimentele relatate pe baza desenului făcut de el. Acest mod de lucru este benefic pentru învățarea multisenzorială, întrucât este favorizată memorarea pe mai multe planuri. Faptul că sunt stimulate mai multe zone ale creierului avantajează memoria pe termen lung.Explicația este că, prin neuroplasticitate, respectiv capacitatea creierului de a se adapta, cele mai folosite rețele de memorie se păstrează intacte, ba chiar se întăresc, în timp ce cele folosite mai puțin devin irelevante. Astfel că, de fiecare dată când învață ceva nou, se creeaza noi conexiuni între neuroni. Acest lucru este valabil la orice vârstă, dar desigur, lucrurile merg mai simplu la o vârstă fragedă, când și apetitul și deschiderea spre învățare sunt mai mari. Așadar, dacă mai multe regiuni ale creierului stochează date pe o temă dată, se creează interconexiuni care asigură o mai bună funcționare a creierului, ceea ce înseamnă că micuții au șanse mai mari să rețină toate informațiile. Aducându-și aminte de poveștile spuse de părinți sau de desenele pe care le-au făcut în procesul de învățare, se transmit semnale din memoria de stocare, iar toată informația este recuperată de memoria activă.
2.3. Tehnici de îmbunătățire a memoriei: stimularea curiozității
Curiozitatea este o trăsătură a tuturor copiilor, care trebuie să fie stimulată și speculată de părinte. Așadar, cu cât reușești mai mult să-i trezești curiozitatea copilului tău, cu atât el va fi mai dornic să învețe și să rețină lucruri. Sistemul său de atenție, concentrare și memorare va fi mai receptiv atunci cand legi lecția pe care o are de învățat la scoală de o întâmplare din viața ta, o melodie sau un film, sau pur și simplu dacă aduci un element inedit în spațiul lui de studiu. Explicația este că memoria și creierul, în general, sunt deosebit de selective și filtrează foarte mult informațiile, permițând doar unei mici părți să pătrundă. Atunci când aceste informații se asociază cu elementul de noutate, ele ajung mai ușor la creier și rămân acolo pe termen lung.
2.4. Îmbunătățirea memoriei și concentrării cu ajutorul întrebărilor
O altă modalitate eficientă cu efect pozitiv asupra memoriei copilului tău este ca el să pună întrebări, înainte de a învăța o lecție nouă sau de a acumula informații noi. De asemenea, poți să-i adresezi tu întrebări și să-i trezești curiozități, astfel încât el să găsească răspunsurile citind lecția de la școală. S-a constatat că este mult mai ușor pentru cei mici să învețe ceva ca o etapă de atingere a obiectivelor de cunoaștere. O altă variantă ar fi ca ei să noteze întrebări cu privire la un subiect sau altul și să își dea singuri răspunsurile, pe măsură ce le descoperă. Această tehnică de a pune întrebări înainte de studiul propriu-zis reprezintă o variantă ludică de a înțelege și a memora un subiect, fără ca cel mic să perceapă acest lucru ca pe o constrângere. Aceste întrebări contribuie considerabil la punerea în funcțiune a mușchiului mental, construind astfel o memorie puternică pe termen lung. Se pare că timpul petrecut pentru a pregăti o întrebare antrenează creierul pentru o memorare mai bună în momentul în care se găsește răspunsul potrivit. Același lucru este valabil și în cazul testărilor școlare sau al examenelor. Cand cei testați se pregătesc răspunzând la întrebări, rezultatele sunt mult mai bune decât atunci când lecția este citită de câteva ori.
2.5. Jocuri pentru îmbunătățirea memoriei: culori, tabele și diagrame
Poți îmbunătăți capacitatea de învățare a copilului tău obișnuindu-l să folosească culorile pentru a sublinia informațiile importante. Fiecare culoare reprezintă un grad de importanță al informației respective. Codul culorilor este una dintre cele mai puternice activități de manipulare mentală, de aceea această metodă funcționează deosebit de bine. Informațiile noi pe care copilul le acumulează nu se păstrează în memoria sa mai mult de un minut, dacă ele nu sunt legate de informații relevante din trecut. În acest sens, este bine să-i aduci aminte ceea ce știe deja, pentru a-l face sa înțeleagă faptul că ceea ce urmează să învețe este ca o prelungire a cunoștințelor sale. Îi poți arăta imagini sau filmulețe, pentru a-l face să înțeleagă mai ușor noile lecții pe care le are de învățat. Capacitatea creierului de a înmagazina chestiuni noi este strâns legată de cele vechi. Activând vechile amintiri prin diverse metode, pregătești capacitatea creierului de a face, în timp, de unul singur conexiuni cu noile informații. În cazul în care nu se fac aceste conexiuni cu informațiile pe care le are deja în memorie, iar noile lecții sunt învățate pe de rost, ca niște cunoștințe izolate, există riscul ca micuțul să uite ceea ce a învățat după doar câteva săptămâni. Îl poți ajuta pe copilul tău să introducă aceste informații în memoria pe termen lung, învățându-l să folosească tabele și diagrame. Acestea îl vor ajuta să structureze detaliile esențiale ale lecțiilor și să le și înțeleagă mai bine. Doar înțelegând ceea ce învață și realizând conexiuni logice cu lecțiile anterioare, el poate reține pe termen lung aceste informații. Copiilor mai mici le poți cere să sumarizeze în mai puțin de un minut, de exemplu, ceea ce au învățat, astfel încât ei să fie capabili să extragă ceea ce este mai important. Folosind aceste tabele, copiii învață să se concentreze asupra chestiunilor care contează si să facă legături între ceea ce știu deja și ceea ce urmează să învețe. Îmbogățindu-și în mod constant cunoștințele, educă mintea și creierul să adopte o lejeritate de a învăța, ceea ce este, în mod evident, benefic pentru memoria pe termen lung.
2.6. Importanța experienței personale în îmbunătățirea memoriei la copii
Copilul tău are nevoie să treacă prin filtrul propriu noile lucruri pe care le învață. Cu alte cuvinte, ele trebuie să fie relevante în raport cu experiența lui personală. Pune-i întrebări, astfel încât el să realizeze conexiuni fie cu episoade pe care le-a trăit, fie cu întâmplări care l-au impresionat sau jocuri care îi plac. Dacă, de exemplu, știi că îl pasionează un anumit domeniu sau își dorește ca „atunci cand va fi mare” să practice o anumită meserie, leagă noile informații de ceea ce îl pasionează, iar în felul acesta va fi mai ușor și mai natural pentru el să le asimileze. Folosind instrumente de personalizare și de creștere a relevanței personale, copilul învață logic, nu printr-o memorare fără sens, care pe termen lung nu i-ar fi deloc utilă. Încearcă să transformi învățarea într-o experiență plăcută, similară cu jocul. Pune în practică o scenetă, fă o poveste din lecția anostă de la școală, inventează un joc, unde participanții sunt el și prietenii lui. Provoacă-l să-i explice bunicului ce a învățat și impulsionează-l să-și compare cunoștințele. Copiii cresc ascultând povești și, de aceea, este mult mai ușor să înțeleagă și să rețină informații noi aparent fără sens, dacă le transformă într-o poveste cu început, cuprins și încheiere, cu personaje pozitive și negative.
2.7. Soluții pentru îmbunătățirea memoriei: somn, sport și alimentație
Somnul este foarte important pentru ca memoria să funcționeze la capacitate maximă. Studiile au demonstrat faptul că un somn constant de 8 ore pe noapte le îmbunătățește copiilor memoria și puterea de învățare. În egală măsură, este important ca micuțul tău să facă pauze în timpul învățatului, de preferință înainte să obosească sau să se plictisească. Pauzele creierului ar trebui să aibă loc după 10 minute de concentrare pentru cei mai mici și după 15-30 de minute pentru elevii de gimnaziu și de liceu. Aceste pauze oferă copiilor oportunitatea de a-și reface proviziile creierului și energia necesară înmagazinării cunoștințelor noi acumulate. În aceeași ordine de idei, un copil stresat și care simte în permanență o presiune asupra lui nu va putea face performanță. Stresul inhibă creierul și îl blochează. Jocul, cântecele, ghicitorile sunt doar câteva dintre metodele prin care îl poți relaxa pe copilul tău și îl poți pregăti într-un mod plăcut pentru lecții. Sportul este, de asemenea, o metodă de îmbunătățire a memoriei, întrucât s-a observat că la copiii care fac sport constant, hipocampul este mai mare. Hipocampul este o zonă a creierului responsabilă cu o bună parte a memoriei și joacă un rol important în procesul de învățare. Deși părinții nu sunt, în general, de acord cu faptul că în ultimii ani copiii și adolescenții preferă jocurile pe calculator, trebuie să știi că și această activitate este utilă pentru memorie. Faptul că ei învață regulile jocului, comenzile pe care le fac pentru a juca sau pur și simplu respectarea etapelor și cerințelor jocului îi disciplinează și îi pregătește pentru regulile din viața reală. Un alt aspect important pe care nu trebuie să-l neglijezi este alimentația. Antioxidanții și vitamina B, in special B6 si B12, sunt importante pentru menținerea sănătății celulelor nervoase. Printre alimentele care sunt recomandate în acest sens se numără afinele, spanacul, ouăle, merele, peștele, nucile. Nu te rezuma însă la acestea: copiii trebuie să aibă o dieta bogată în toate fructele și legumele. Memoria copilului tău trebuie să fie susținută și stimulată din mai multe direcții și pe mai multe planuri. Cu iubire, înțelegere și răbdare și apelând la sfaturile de mai sus, copilul tău va crește echilibrat, și va învăța de plăcere, nu din obligație. Limbile străine, informațiile istorice, exercițiile matematice îi vor dezvolta gândirea și îi vor susține memoria pe termen lung. Somnul, liniștea, lipsa stresului și o alimentație sănătoasă, bogată în antioxidanți și vitamine sunt aliații tăi în regimul pentru un stil de viață sănătos. Sursă foto:
Pixabay.com.
Comentarii (0)Lasă un comentariu