Dezvoltarea limbajului în cazul copiilor – care sunt etapele și cum îți poți ajuta copilul să se dezvolte cât mai armonios

Dezvoltarea limbajului la copii este una dintre cele mai complexe etape pe care aceștia le parcurg în stadiul de creștere. Adesea, această etapă poate produce un stres suplimentar părinților, deoarece anumiți copii nu par să se adapteze la fel de repede cum reușesc alți micuți de vârsta lor. Cu toate acestea, este important de reținut faptul că fiecare copil are un ritm diferit de dezvoltare și nu există, în general, un parcurs mai bun sau mai rău în această direcție. Cum are loc, totuși, dezvoltarea limbajului la copii și ce poți face pentru a-ți ajuta micuțul în acest sens? Află informațiile de care ai nevoie din acest articol.

Cuprins

  1. Dezvoltarea limbajului la preșcolari și copii: care sunt etapele dezvoltării limbajului și comunicării?
  2. Stimularea dezvoltării limbajului: cum poți încuraja dezvoltarea limbajului copilului tău?

1. Dezvoltarea limbajului la preșcolari și copii: care sunt etapele dezvoltării limbajului și comunicării?

În primele luni de viață, limbajul copilului se dezvoltă aproape inconștient, nefiind un proces ghidat, precum în cazul învățării unei limbi străine. Limba maternă este învățată, în primul rând, prin imitare și observare. Curând, cel mic va începe să caute noi forme de comunicare. El va experimenta cu diferite sunete pe care le poate reproduce, se va opri din joc pentru a asculta sunetele din jurul lui și va fi din ce în ce mai atent la felul în care îi este adresată atenția din partea celor din jur.

Ulterior, spre vârsta de un an, va reuși să înțeleagă propoziții scurte. Copiii înțeleg mai mult decât reușesc să reproducă, iar de aceea este important ca ei să fie constant expuși la discuții și la formulări care să îi ajute să își dezvolte limbajul.

În jurul vârstei de 3 ani, copilul reușește deja să utilizeze cuvintele pentru obiectele care îi sunt cele mai familiare și reușește să facă o distincție între acestea, atribuind niveluri diferite de valoare propozițiilor pe care le formulează.

După vârsta de trei ani, procesul este unul natural, deoarece copilul are deja puse bazele comunicării și reușește să urmărească o conversație care îi este direct adresată, dar și să inițieze singur aceste conversații. Anumite sunete sau consoane pot fi încă problematice, în special „r” sau „ș”, aceasta fiind o problemă frecventă în dezvoltarea limbajului la copii, dar care nu ar trebui să persiste dacă este monitorizată de către părinți sau de către un logoped, pentru exersarea cuvintelor care le implică.

După vârsta de 8 ani, casa va fi plină de povești, deoarece copilul tău va reuși să creeze singur povestiri mai complexe și să inventeze acțiuni și evenimente fabuloase. Totuși, cea mai mare greșeală ar fi să crezi că un copil nu înțelege sau nu poate fi un partener bun de conversație până la vârsta la care începe să înțeleagă subiecte mai importante. Există mereu metode prin care poți contribui la dezvoltarea limbajului copilului și prin care poți valorifica lucrurile pe care le cunoaște deja.

Pe măsură ce va crește, copilul tău își va dezvolta limbajul atât în cadrul cursurilor de învățare a limbilor străine, cât și în exerciții sau activități de public speaking, dezbateri și așa mai departe. În cea mai mare parte, formarea limbajului are loc într-un cadru informal, însă cadrele formale joacă și ele un rol esențial în etapele de dezvoltare.

 

2. Stimularea dezvoltării limbajului: cum poți încuraja dezvoltarea limbajului copilului tău?

În primele luni din dezvoltarea celui mic, pune accentul pe gesturi și pe intonații diferite în momentul în care comunici cu copilul. Odată ce acesta mai crește, folosește timpul pe care îl petreci împreună cu el pentru a-l provoca să vorbească despre ceea ce îl înconjoară.

Implică-l în jocuri creative, în care să fie nevoit să îți povestească diferite lucruri. Poți încerca jocuri de rol, identificarea diferențelor dintre mai multe fotografii sau chiar crearea unei povești. Încearcă să vizionezi cât mai multe filme cu acesta și ajută-l să îți povestească, ulterior, detalii despre ceea ce a văzut.

De asemenea, încurajează-l în învățarea cât mai timpurie a limbilor străine. Asimilarea unei limbi de circulație internațională, precum engleza, sau a unei limbi orientale, mai puțin cunoscute de masa largă de oameni, precum japoneza, nu numai că îl va ajuta în grăbirea procesului de dezvoltare a limbajului, ci îi va deschide și numeroase uși în viitoarea viață de adult.

Nu în ultimul rând, adaptează modul în care vorbești cu copilul în funcție de vârsta acestuia. Nu trebuie să folosești un limbaj complex sau sofisticat, considerând că acest stil de vorbire îl va ajuta să vorbească mai elocvent pe termen lung. Efectul ar putea fi chiar unul contrariu, iar copilul nu va reuși să identifice aceleași construcții în limbaj în viitoarele interacțiuni sociale. Totuși, nu sări nici în cealaltă extremă, în care să vorbești mereu prin diminutive. Obișnuiește-l cu un ton de comunicare normal și cu un vocabular potrivit vârstei lui

De asemenea, încearcă să folosești sinonime când vorbești despre același lucru. Copiii își însușesc cu ușurință expresii noi. Citește-i povești și încurajează-l să îți povestească și el, la rândul lui, fie lucruri despre ziua petrecută la școală, fie fantasme pe care acesta și le imaginează. Implică-l activ în ceea ce faceți în fiecare zi și încurajează-l atunci când folosește expresii noi.

Dezvoltarea limbajului la cei mici este o aventură atât din punctul de vedere al părinților, cât și în ceea ce îi privește pe copii. Vor exista multe întrebări în direcția „De ce?” și „Ce înseamnă…?”, iar rolul tău ca părinte nu este acela de avea mereu răspunsuri pentru toate aceste întrebări, ci acela de a-l încuraja pe cel mic să învețe, să descopere și, atât cât poți, să fii activ implicat în această descoperire.

Surse foto: Unsplash.com, Pexels.com.

 

English Kids Academy (EKA), singura organizaţie educaţională care aplică programul RULER (Yale University) de dezvoltare a inteligenţei emoţionale, organizează cursuri de limba engleză față în față, hybrid şi online pentru copii de 4-18 ani, pe întreaga durată a anului şcolar. EKA însă oferă #maimultdecâtengleză: cursuri şi tabere de vară, conferinţe, program de schimburi culturale, club de lectură. Pentru informaţii şi înscrieri, contactaţi englezapentrucopii@ih.ro.

About Author

Related posts

Motivația intrinsecă și motivația extrinsecă – cum le aplicăm într-un mod sănătos în procesul de învățare a limbii engleze?

În fiecare zi, elevii se confruntă cu o varietate de sarcini și provocări, iar ceea ce îi motivează să le abordeze poate avea un impact semnificativ asupra rezultatului final. Motivația intrinsecă și cea extrinsecă sunt două forțe puternice care îi ghidează pe elevi în...

Citeşte mai departe

Trecutul continuu în engleză: GHID UTIL pentru înțelegerea și utilizarea corectă a acestui timp verbal

Trecutul continuu în limba engleză este un timp verbal esențial în construirea narativelor și în exprimarea acțiunilor desfășurate în trecut. În timp ce alte timpuri verbale în engleză se concentrează pe momentele precise ale acțiunilor, trecutul continuu adaugă o dimensiune temporală suplimentară, ceea ce...

Citeşte mai departe