Ce să-i mai dăruim copilului, de Crăciun? Cadoul pentru o viaţă

Autor: Ilinca Stroe

 

„Ce ţi-a adus Moş Crăciun?” Şi „care a fost cel mai frumos cadou de Crăciun pe care l-ai primit?” Sunt întrebările pe care şi le pun copiii la primele lecţii de engleză, când se reîntâlnesc după vacanţa de iarnă.

 

De regulă, răspunsurile trec în revistă cadouri tipice din câteva categorii obişnuite: hăinuţe şi încălţări; jucării; cărţi şi obiecte de papetărie (stilouri, seturi de carioca, penare cu design special, etc.); şi, mai nou, o serie pe cât de impresionantă, pe-atât de îngrijorătoare de gadgeturi (smartphone-uri, tablete, laptopuri, jocuri video, console de jocuri, Xboxuri, ceasuri inteligente, camere foto, ba chiar drone…).

 

Opţiunile de cadou sunt (ori au devenit), se pare, limitate la categoriile de mai sus. Iar ca părinţi parcă ne e tot mai greu să găsim o idee de cadou pur şi simplu frumos pentru copilul nostru. Mai ales dacă avem în vedere impunătoarea istorie a cadourilor de Crăciun: tradiţia vine de la Cei Trei Crai/Magi de la Răsărit – Melchior, Baltazar şi Gaspar. Aceştia s-au prezentat la Betleem purtând trei daruri pentru pruncul Iisus: aur, ca pentru un împărat al lumii, simbolizând perfecţiunea şi preţuirea; tămâie, ca pentru un sfânt învăţător, reprezentând mireasma vieţii trăite în desăvârşire; şi smirnă pentru a evoca spiritul de sacrificiu din dragoste pentru oameni.

 

Mutatis mutandis (păstrând proporţiile comparaţiei), între darurile Magilor pentru pruncul Iisus şi cadourile pe care le facem astăzi copiilor noştri există o diferenţă izbitoare. Azi, pare că punem mai mare preţ pe daruri materiale, obiecte care ne-aduc satisfacţie imediată, mai degrabă decât pe daruri simbolice care îmbogăţesc spiritul şi fiinţa. Dar ce părinte n-ar face cadou copilului său, dacă ar putea, sănătate? Sau fericire. Noroc şi optimism. Sau cunoaştere. Cum ar fi să putem face cadou copilului o calitate, o abilitate sau o trăsătură de caracter care să-i slujească pentru o viaţă de împliniri, de stare de bine, de prosperitate? Dacă am putea…

 

Dacă am putea să îi aducem copilului nostru în dar, de acest Crăciun,

  • sănătate – prin tenis, fotbal, înot, mers cu bicicleta, alimentaţie echilibrată, absenţa ecranelor, odihnă;
  • entuziasm şi bucurie – prin sporturi de aventură, drumeţii, excursii;
  • cultură generală – prin cunoaşterea unor locuri de patrimoniu şi a naturii;
  • calităţi socio-emoţionale – prietenie, lucru în echipă, leadership, comunicare, încredere în sine;
  • maturizare – autonomie, independenţă, stimă de sine, simţul răspunderii, asertivitate;

Ÿ un nivel de engleză ridicat, tinzând spre nativ, care să îi asigure succesul la proba de bac, admiterea la universităţi prestigioase din străinătate sau un loc de muncă bun la o companie de top…

 

Ei bine, noi, echipa EKA, vă provocăm să visaţi cu ochii deschişi mai mult şi mai departe: ce-ar fi dacă partidele de tenis şi fotbal s-ar juca pe terenurile polisportive ale unui domeniu de secol XVI al nobilimii scoţiene? Ce-ar fi dacă excursiile i-ar duce pe copii la Londra, Glasgow sau Windsor şi dacă drumeţiile i-ar purta printre frumuseţile fabuloase ale României din Parcul Natural Retezat? Ce-ar fi dacă cultura lor s-ar îmbogăţi cu geometria fascinantă a celui mai cunoscut monument preistoric european, Stonehenge, şi cu arta sublimă a Coloanei Infinitului şi Porţii Sărutului? Ce-ar fi dacă engleza, personalitatea şi dispoziţia sufletească a copiilor ar înflori prin 15 lecţii, sesiuni de arte interpretative şi yoga, seri de brain games, dans şi film?

 

Un cadou de Crăciun care să le cuprindă pe toate acestea este posibil: vi l-am pregătit noi. E vorba de taberele pe care EKA le organizează pentru copii vara viitoare. Nu sunt un cadou material, ci mai degrabă o experienţă. O experienţă de creştere sufletească şi intelectuală pe care o puteţi aduce în dar copiilor, cu ocazia acestui Crăciun. Faceţi-le aşadar cadou, de data aceasta, o tabără de vară EKA. Asta nu vă va transforma, desigur, în legendarii magi; veţi fi însă, foarte probabil, părintele vizionar care dăruieşte copilului său uneltele cu care acesta să îşi poată croi un viitor încrezător, de succes – viitor de om împlinit.

 

Taberele de vară pentru copii organizate în 2020 de English Kids Academy vor avea loc în România (Cheile Buţii, Parcul Naţional Retezat) şi Marea Britanie (Frensham, Edinburgh).

 

Mai multe detalii puteți găsi aici: https://englezacopii.ro/tabere/tabere-in-anglia/ și aici: https://englezacopii.ro/tabere/tabere-de-engleza-cu-profesori-nativi-in-romania/.

Pentru a solicita broşuri detaliate de  prezentare a taberelor, ca şi pentru înscrieri sau informaţii, contactaţi [email protected] 

 

About Author

Related posts