I learn english

Nivele engleză – Care sunt standardele internaționale de limbă și cum pot beneficia elevii de pregătire încă din primii ani de școală?

Certificarea limbii engleze este necesară pentru a aplica la majoritatea programelor școlare și universitare de renume. Astfel, măsurarea nivelului de engleză în mod fiabil și posibilitatea de a urmări evoluția de-a lungul timpului sunt importante pentru orice cursant – cum altfel vei ști dacă engleza elevului evoluează și se îmbunătățește? Află în acest articol mai multe despre sistemele de testare disponibile în prezent!

 

Cuprins

 

  1. Nivele limba engleză –  Ce este CEFR?
  2. Nivele engleză – Testarea și pregătirea Cambridge pentru elevi 

 

1. Nivele limba engleză –  Ce este CEFR?

 

Competențele lingvistice sunt greu de măsurat, deoarece fiecare persoană în parte are rezultate și stiluri de învățare diferite. Cu siguranță poți face diferența dintre o persoană care știe doar câteva cuvinte în engleză și un vorbitor nativ, însă cum sunt clasați cei care se afla undeva între aceștia? 

 

Sistemul de măsurare al nivelului de limbă este un instrument de ajutor în multe situații, mai ales atunci când este nevoie de o dovadă a acestuia. De pildă, admiterea la o școală bilingvă poate solicita susținerea unui anumit test de engleză. În funcție de obiective și profil, este posibil ca TOEFL să fie instrumentul de măsurare (popular în SUA) sau, dacă este vorba despre o instituție din UE, un test Cambridge va fi, cel mai probabil, modelul de examinare. 

 

Cadrul european comun de referință (CEFR sau CEF) descrie ce pot face cursanții de limbi străine în diferite etape ale învățării lor. CEFR este neutru din punct de vedere lingvistic, ceea ce înseamnă că poate fi aplicat în orice situație de învățare a limbilor străine. 

 

A fost conceput inițial ca un instrument de referință cuprinzător pentru a promova transparența educațională și pentru a permite circulația între țări pentru muncă sau studii în cadrul UE. De la publicarea sa în 2001, CEFR a fost tradus în 37 de limbi și utilizarea s-a răspândit în afara Europei, din Asia până în America Latină, ca ajutor pentru definirea nivelurilor de învățare, predare și evaluare. 

 

CEFR descrie șase niveluri largi de abilități, A1 fiind cel mai scăzut și C2 cel mai înalt. Cursanții sunt clasificați în trei grupuri distincte: utilizatorul de bază (nivelurile A1 și A2), utilizatorul independent (B1 și B2) și utilizatorul competent (C1 și C2). Cursanții sunt testați în patru abilități lingvistice: vorbire, ascultare, citire și scriere.

2. Nivele engleză – Testarea și pregătirea Cambridge pentru elevi

 

Calificările Cambridge English oferă un certificat recunoscut internațional care arată nivelul de cunoaștere al limbii engleză. Acestea recunoscute de școli și universități din întreaga lume. Cambridge a realizat un model de testare interactiv, atât pentru tinerii învățăcei cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani (YLE – Young learners English), cât și pentru adolescenți. Programul este special conceput pentru face învățarea cât mai ușoară. 

 

Iată care sunt nivelurile cunoscute pentru acest model de testare:

 

 

  • Pre-A1 Starters

 

 

Pre-A1 sau Starters este primul dintre cele trei calificări Cambridge English concepute pentru micii școlari. Aceste teste îi introduc pe copii în limba engleză de zi cu zi, fiind o modalitate excelentă pentru aceștia de a se familiariza cu vocabularul uzual și de a deveni mai siguri pe ei în vorbire și scriere

 

  • A1 – Movers 

 

Movers este al doilea test creat de Cambridge pentru școlarii din clasele primare. Cursurile concepute pentru acest grup de vârstă includ componente de citire, scriere, ascultare și vorbire și se orientează în jurul unor subiecte familiare. Acestea se concentrează pe abilitățile necesare pentru a-i ajuta pe copii să comunice eficient în limba engleză prin toate mijloacele disponibile. 

 

 

  • A2 – Flyers și KET

 

 

În acest stadiu al învățării, elevii ar trebui să înțeleagă limba engleză scrisă simplă, să dețină abilitatea de a comunica în situații familiare și să folosească fraze și expresii de bază în vorbire. De pildă, un copil de clasa a 5-a ar putea purta o conversație cu profesorul său despre un joc pe computer preferat sau să scrie o compunere despre experiențele avute în vacanța de vara.

 

 

  • B1 – PET 

 

 

Candidații ar trebui să fie capabili să facă față situațiilor precum citirea de manuale sau cărți simple, articole, să scrie scrisori, e-mailuri, și să dezbată opinii, atât în limba engleză vorbită, cât și scrisă. Această calificare arată că elevul are abilități lingvistice practice pentru utilizarea de zi cu zi. Acest examen este de nivel mediu și reprezintă pasul logic în călătoria de învățare a englezei, de la nivelul A2 către B2.

 

 

  • B2 – Primul certificat

 

 

Cu această certificare, elevul primește titlul de avansat în limba engleză. În acest stadiu, adolescentul este capabil de a purta o conversație cu un nativ, dar și să se uite la filme fără subtitrări sau să citească beletristică. 

Acestea fiind spuse, testele de atestare a nivelului de limbă sunt special concepute pentru a oferi elevului o idee generală despre locul în care se află pe scara CEFR pentru limba engleză. Majoritatea școlilor și universităților de renume din lume cer dovada unei atestări de limbă la nivel intermediar sau avansat, acesta fiind încă un motiv pentru a lua în considerarea pregătirea elevilor cu cursurile potrivite încă din primii ani de școală. 

 

Contactează-ne acum și susține viitorul copilului tău prin cursuri interactive de limbă engleză, adaptate vârstei sale!

 

Surse foto Shutterstock.com, Pexels.com.

About Author

Related posts

Motivația intrinsecă și motivația extrinsecă – cum le aplicăm într-un mod sănătos în procesul de învățare a limbii engleze?

În fiecare zi, elevii se confruntă cu o varietate de sarcini și provocări, iar ceea ce îi motivează să le abordeze poate avea un impact semnificativ asupra rezultatului final. Motivația intrinsecă și cea extrinsecă sunt două forțe puternice care îi ghidează pe elevi în...

Citeşte mai departe

IELTS vs. Cambridge – caracteristici, diferențe și alte aspecte importante pe care trebuie să le știi despre aceste certificări consacrate

În ziua de astăzi, aptitudinile lingvistice în limba engleză sunt din ce în ce mai căutate și valorizate atât în mediul academic, cât și în cel profesional. Două dintre cele mai prestigioase și recunoscute evaluări internaționale ale competențelor lingvistice în limba engleză sunt IELTS...

Citeşte mai departe