Cum_sa_inveti_engleza_ descopera_de_ce_trebuie_sa_inveti_o_limba_noua_si_cum_te_poate_ajuta_aceasta_in_viitor

Cum să înveți engleza – descoperă de ce trebuie să înveți o limbă nouă și cum te poate ajuta aceasta în viitor

Probabil te-ai gândit cum să înveți engleza ușor într-un timp cât mai scurt, însă trebuie să știi că acest lucru nu se poate face peste noapte, ci în timp, cu multă muncă și dedicare. Rezultatele nu vor întârzia să apară dacă vei pune în practică câteva dintre sfaturile de mai jos. Însă, înainte de a te apuca să înveți o limbă nouă, trebuie să îți dai seama de ce este important să faci acest lucru pentru tine și să înțelegi beneficiile acestei decizii asupra viitorului tău.

Cuprins

  1. De ce este important ca orice copil să cunoască limba engleză?
  2. Cum să înveți engleza – metode prin care poți ușura procesul
  3. Care sunt avantajele pe care le ai după ce ai învățat limba engleză?
  4. Ce ai nevoie pentru a învăța rapid engleza?

1. De ce este important ca orice copil să cunoască limba engleza? 

După cum poate bine știi, engleza este cea mai cunoscută și vorbită limbă din lume. Tocmai de aceea, este important ca oricine să aibă cunoștințe cel puțin la nivel conversațional, dacă nu chiar avansat, în funcție de planurile și de dorințele pe care le are în viitor.

În orice activitate, vei avea nevoie de puțină engleză, indiferent că este vorba despre sistemul educațional, schimburile de experiență, călătoriile, cu siguranță și la viitorul loc de muncă. Acum orice domeniu sau activitate este strâns legată de această limbă și, în plus, ea vine și cu o mulțime de beneficii.

Te va ajuta să te dezvolți personal

Învățarea limbii engleze poate să îți ofere o satisfacție de nedescris, mai ales dacă ai o personalitate curioasă și ești o persoană pasionată de tot ceea ce este nou. Investiția pe care o vei face în tine te va ajuta, pe parcursul timpului, să te dezvolți și să fii o persoană intelectuală.

Este extrem de important să cunoști cât mai multe lucruri din domenii diferite. Astfel, vei avea multe subiecte de discutat cu cei apropiați, vei putea să îți faci noi prieteni și vei putea lucra în diverse cât mai variate.

Vei câștiga independență

Cunoașterea unei limbi străine te va ajuta, atunci când ești într-o altă țară, să fii o persoană independentă, să te descurci în orice situație și să nu depinzi de părinți sau rude pentru a cere ceva de la magazin sau a comunica cu un localnic. Exact ca în cazul încrederii de sine, este important sentimentul de independență, deoarece îți oferă o încredere extraordinară în propria persoană, în propriile puteri și te motivează să faci și mai multe lucruri pentru tine și dezvoltarea ta.

Te va ajuta să urmezi cariera mult visată

Poate că jobul pe care te gândești să îl urmezi în viitor nu este disponibil în România, ori chiar dacă vei rămâne în țară, va trebui să vorbești fluent engleza și să ții legătura cu cei mai mulți oameni de afaceri din străinătate. În loc să rămâi pe loc și să te întrebi oare cum ar fi fost dacă ai fi știut limba, nu mai bine te pregătești din timp, astfel încât să ajungi direct la jobul mult visat și nimic să nu te împiedice?

Vei putea urma studiile în străinătate

Oare de câte ori nu ai văzut sau ai auzit despre diverși copii care au plecat să studieze în țări străine, la școli sau facultăți de renume? Imaginează-ți că, dacă îți dorești, poți fi și tu unul dintre ei. Este extrem de important ca în momentul în care aplici la admiterea pentru o facultate din afară, să cunoști limba la un nivel avansat. Ține cont că vei urma cursuri întregi în limba engleză și va trebui ca limba principală în care tu înveți și socializezi să fie alta decât româna.

1.4vei_putea_urma_Cum_sa_inveti_engleza_ descopera_de_ce_trebuie_sa_inveti_o_limba_noua_si_cum_te_poate_ajuta_aceasta_in_viitor
 

2. Cum sa înveți engleza de la 0 – metode prin care poți ușura procesul 

Persoanele care cunosc limba engleză au parte de mult mai multe oportunități de-a lungul vieții față de cei care nu cunosc deloc sau semnificativ mai puțin această limbă. Este important să înțelegi încă de la o vârstă fragedă că limba engleză este cea mai cunoscută limba de circulație internațională și vei avea nevoie să o cunoști atât pentru a te ajuta din punct de vedere profesional, cât și personal atunci când va trebui să călătorești, să îți faci prieteni sau chiar când vei citi sau asculta diverse materiale.

Însă pentru a ajunge în acel punct, este necesar să pornești cu pași mici. Tocmai de aceea, câteva dintre trucurile pe care le poți aplica, astfel încât învățarea să fie mai ușoară și mai lină, sunt:

Citește cărți în engleză

Dacă ești o persoană pasionată de citit, cel mai bine este ca în locul cărților pe care le-ai cumpăra în limba română, să cumperi edițiile în engleză. Bineînțeles, contează extrem de mult genul cărților, autorii, anii în care au fost publicate, deoarece doar așa îți poți da seama cam care este nivelul lor de dificultate.

Însă, dacă ești la un nivel extrem de scăzut, poți începe cu cărți cât mai ușoare, scrise într-un stil lejer și simplist, astfel încât să îți facă plăcere să le citești și să îți poți dezvolta limbajul. Pe măsură ce înveți noi cuvinte și teorie, îți poți alege cărți mai complexe.

Instalează-ți jocuri în engleză

Partea bună la jocuri este că ele sunt, preponderent, în limba engleză. La unele există posibilitatea schimbării limbii în care se regăsește meniul, însă ideal este să nu o faci. Cu cât ai mai mult contact cu limba engleză, în diverse contexte, cu atât te va ajuta mai mult și îți va deschide noi orizonturi. Ai nevoie de diversitate, iar în jocuri cu siguranță vei găsi subiecte diverse despre care să citești.

Înscrie-te într-o tabără de vară

Poți aplica o mulțime de trucuri și poți începe să înveți singur acasă engleza, dar ține cont că trebuie să și interacționezi cu persoane native sau cel puțin cu alți oameni de seama ta care știu engleza. Taberele de la English Kids Academy se țin atât în țară, cât și în Anglia, alături de profesori cu certificări recunoscute internațional, români sau nativi, cu care poți conversa în stil anglo-saxon.

2.3inscrie-te_tabara_Cum_sa_inveti_engleza_ descopera_de_ce_trebuie_sa_inveti_o_limba_noua_si_cum_te_poate_ajuta_aceasta_in_viitor
 

Ascultă cât mai multe podcasturi în engleză

Podcasturile sunt o sursă extrem de bună de învățare, atât a limbii engleze, cât și a unor diverse informații, în funcție de topicul abordat. Ascultându-le îți vei aminti cuvintele și accentele folosite, astfel încât, data viitoare îți va fi mult mai ușor să comunici. Bineînțeles, un podcast te ajută să îți dai seama și dacă ai înțeles despre ceea ce este vorba, exact ca în exercițiile de listening.

Călătorește cât mai mult

Călătoriile reprezintă o sursă infinită de învățare și descoperire. Încearcă să pleci cât mai mult cu părinții tăi în țări străine și să interacționezi mereu cu localnici, să le înțelegi cultura, locul și să creezi prietenii. Doar așa vei putea să îți pui în practică cunoștințele acumulate de-a lungul studiului. În plus, nimic nu se compară cu vorbitul unei limbi străine într-o țară în care toată lumea o vorbește sau cel puțin măcar o înțelege.

Urmărește emisiuni și seriale în engleză

În prezent toate filmele, serialele, chiar și desenele sunt ori subtitrate, ori dublate în română. Acest lucru poate încetini procesul de învățare și, tocmai de aceea, este important să îți dai seama că te poți uita pe anumite platforme la filme sau seriale subtitrate în engleză. Va fi o adevărată provocare, însă nu va fi imposibil. Chiar dacă nu vei înțelege nimic, la final măcar ai mai învățat câteva cuvinte noi și ți-ai dat seama cum poți construi niște fraze.

Indiferent de trucurile pe care alegi să le pui în aplicare, încearcă să ai mereu cu tine un caiet, un pix și un mic dicționar de buzunar, astfel încât, în orice moment, să îți fie ușor să verifici sau să notezi diverse informații esențiale procesului de învățare.

2.6_urmareste_emisiuni_Cum_sa_inveti_engleza_ descopera_de_ce_trebuie_sa_inveti_o_limba_noua_si_cum_te_poate_ajuta_aceasta_in_viitor

3. Care sunt avantajele pe care le ai după ce ai învățat limba engleză? 

Odată învățată limba engleză, vei avea o mulțime de avantaje atât pe plan personal, cât și profesional. Încrederea pe care o dobândești în urma învățării unei limbi străine, vine la pachet cu diverse alte beneficii:

Poți comunica cu orice persoană străină

Atunci când pleci în vacanță îți va fi mult mai ușor să vorbești și să te înțelegi cu localnicii, să aflii mai multe detalii despre cultura lor, dar și să te bucuri cu adevărat de acea experiență, fără să te mai stresezi că nu cunoști limba.

Poți alege să studiezi în străinătate

Dacă nu ai luat în calcul până acum, trebuie să știi că odată învățând limba engleză la un nivel înalt, te poți orienta, împreună cu părinții tăi, către o facultate din străinătate, în funcție de ceea ce îți dorești să faci pe viitor. Engleza va juca un rol extrem de important în această alegere.

Vei deveni o persoană curajoasă

Curajul, stima de sine crescută și independența lingvistică vor veni la pachet odată ce vei fi sigur pe ceea ce ai învățat în orele de curs. Este absolut normal să se întâmple acest lucru, însă, ține cont să practici regulat, indiferent că pleci din țară sau locuiești aici, pentru a nu se pierde din informațiile și teoria pe care deja o cunoști.

4. Ce ai nevoie pentru a învăța rapid engleza?

Orice limbă străină presupune mult studiu, răbdare și motivație de a ajunge acolo unde îți dorești. Chiar dacă începi să implementezi în rutina ta câteva trucuri menționate mai sus, pe lângă acestea vei mai avea nevoie de câteva lucruri pentru a învăța cât mai repede limba engleză.

Trebuie să fii o persoană motivată

Cel mai important atunci când vrei să te apuci să înveți o limbă străină este să fii o persoană ambițioasă și motivată. Nu trebuie să te descurajezi ușor sau să te compari cu restul colegilor, fiindcă aceste două lucruri nu te vor ajuta deloc, ba din contră, te vor încurca, îți vor scădea stima de sine și, cel mai probabil, vei renunța în a mai face vreun pas spre învățare.

Trebuie să aloci timp studiului

Pe lângă toate aceste lucruri, mai ai nevoie și de timp – timp de studiu, de citit, de ascultat, chiar și de vorbit cu diverse persoane din străinătate, rude sau cunoștințe apropiate, pentru a te dezvolta și pentru a prinde curaj. Pe lângă momentele în care înveți efectiv, ai nevoie și de câteva ore la finalul săptămânilor în care să repeți, să recapitulezi tot ceea ce ai învățat de-a lungul unei săptămâni, pentru ca teoria, cuvintele și anumite sintagme să se întipăreze cu exactitate în mintea ta.

4.2_trebuie_sa_aloci_timp_Cum_sa_inveti_engleza_ descopera_de_ce_trebuie_sa_inveti_o_limba_noua_si_cum_te_poate_ajuta_aceasta_in_viitor
 

Uneori poate fi frustrant când vezi că nu reții anumite lucruri sau că anumiți colegi vor vorbi mai bine decât tine, ori vor avea o mai bună capacitate de înțelegere a materialelor, însă trebuie să înțelegi că fiecare persoană este unică și are ritmul ei. Iar cu răbdare, muncă și motivație, vei reuși să ajungi acolo unde îți dorești, chiar să treci cu succes examenul Cambridge Certificate of Advanced English.

În concluzie, pentru a învăța engleza nu trebuie să depui un efort extrem de mare, ci trebuie să ai multă inițiativă și motivație pentru a face acest lucru. Înconjoară-te de materiale pe care să le poți consulta frecvent, precum și de persoane cu care poți purta discuții în engleză pentru a-ți exersa abilitățile dobândite în urma studiului.

Înainte de a te apuca de învățat, conștientizează de ce îți dorești să înveți această limbă și ce este important pentru tine. Având un scop în minte, îți va fi mult mai ușor să urmezi programul de învățare și să îl finalizezi. Iar dacă încă nu te-ai gândit să studiezi undeva în afară sau să aplici, în viitor, la un job dintr-o companie de renume din altă țară, te poți gândi doar că învățând o limbă nouă, contribui la dezvoltarea ta, a cunoștințelor tale și a trăirilor tale.

Surse foto: Freepik.com, Unsplash.com

 

About Author

Related posts

Motivația intrinsecă și motivația extrinsecă – cum le aplicăm într-un mod sănătos în procesul de învățare a limbii engleze?

În fiecare zi, elevii se confruntă cu o varietate de sarcini și provocări, iar ceea ce îi motivează să le abordeze poate avea un impact semnificativ asupra rezultatului final. Motivația intrinsecă și cea extrinsecă sunt două forțe puternice care îi ghidează pe elevi în...

Citeşte mai departe