sanatatea emotionala 2

Cartea de azi, visul de mâine. Rolul Young Readers Community de la EKA în formarea copiilor ca viitori lideri

„Today a reader, tomorrow a leader!”

(Margaret Fuller, jurnalistă americană, 1810-1850)

 

Autoare: Ilinca Stroe

 

Cuprins:

Cum a apărut Young Readers Community (YRC)

Cum a evoluat YRC

Cărți parcurse până acum la YRC

Cititul e distractiv la YRC

3 calități de lider formate prin citit

Înscriere la următoarea rundă YRC

 

 

Vă mai amintiți? 2019 a fost decretat prin lege Anul Cărții în România. Ocupând la acea vreme un deloc onorant loc ultim în Uniunea Europeană în ce privește piața de carte, România avea cu adevărat nevoie de inițiative care să amelioreze lamentabila situație. Era, deci, momentul perfect pentru a pune și noi umărul, la English Kids Academy, la încurajarea cititului. Așa am înființat Young Readers Community: un club de lectură în limba engleză ale cărui scopuri principale au rămas 1) să le imprime copiilor plăcerea pentru citit; 2) să îi formeze pe copii drept cititori pe tot parcursul vieții.

 

Deși tânără, comunitatea noastră a avut până acum un parcurs destul de ambițios. A coagulat repede circa 300 de membri (copii cu vârste între 8 și +14 ani și niveluri de engleză cuprinse între A1 și B2/CECRL), a participat la concursul Fischer International Reading Race 2019-2020, a lansat mai multe runde de lectură, dintre care cea mai recentă are loc între 11 martie și 3 iunie 2022, și a parcurs împreună cu micii cititori participanți o serie de capodopere esențiale ale literaturii universale:

 

  • Pinocchio, de Carlo Collodi
  • „Aladdin and the Enchanted Lamp”
  • A Midsummer Night’s Dream, de William Shakespeare
  • Robinson Crusoe, de Daniel Defoe
  • Don Quijote, de Miguel de Cervantes
  • Black Beauty, de Anna Sewell
  • Moby Dick, de Herman Melville
  • Oliver Twist, de Charles Dickens
  • Peter Pan, de J. M. Barrie
  • Dune, de Frank Herbert

 

Indiferent de cât de serioasă sau „intimidantă” ar fi alura operei pe care o abordăm, la Young Readers Community avem grijă ca lectura să fie o îndeletnicire distractivă. Organizăm parcurgerea unei cărți în trei segmente de activități: pre-lectură, când le trezim copiilor curiozitatea cu privire la subiectul cărții și lucrăm la sporirea gradului de cultură generală; pe durata lecturii, când experimentăm cu diverse tehnici de citire, inclusiv jocuri de rol; post-lectură, când ne lansăm în dezbateri despre problemele ridicate de carte sau imaginăm finaluri alternative. Astfel, departe de a fi plicticos, cititul devine interactiv și ne provoacă creativitatea să-și ia zborul: de pildă, pentru Black Beauty am creat benzi desenate, după Don Quijote am inventat un interviu cu marele Cavaler al Tristei Figuri, ș.a.m.d.

 

Toate bune și frumoase, dar să nu uităm să ne punem, iar și iar, întrebarea esențială: la ce, în definitiv, le folosește copiilor cititul? Beneficiile au fost îndelung discutate, însă răspunsul pe care vi-l propunem aici vine, de data aceasta, dintr-un material video realizat de prestigiosul Forum Economic Mondial: cititul formează în copii trei abilități de leadership pe care lumea de astăzi le așteaptă de la orice bun lider.

 

1) Empatia – citind despre cum gândesc și cum percep lumea diverse personaje, învățăm cum să comunicăm cu oameni cu personalități diferite și cum să negociem.

2) Gândirea critică – trecând cele citite prin filtrul reflecției, devenim mai greu de „păcălit”, de manipulat în viața reală, mai capabili să ne punem întrebări despre ce ni se întâmplă și ce ne înconjoară.

3) Atitudinea de tip „Da, pot!” – cititul ne ajută să ne găsim propria voce și să ne formăm o mentalitate pozitivă, să ne simțim inspirați și încurajați că ne putem realiza visurile.

 

Dacă doriți, așadar, să hrăniți bunul lider incipient din copilul dvs. cititor, vă așteptăm la noua rundă de lectură Young Readers Community cu începere din 11 martie! Detalii și înscriere, aici.

 

Sursă: WorldEconomicForum

 

English Kids Academy (EKA), singura organizaţie educaţională care aplică programul RULER (Yale University) de dezvoltare a inteligenţei emoţionale, organizează cursuri de limba engleză față în față, hybrid şi online pentru copii de 4-18 ani, pe întreaga durată a anului şcolar. EKA însă oferă #maimultdecâtengleză: cursuri şi tabere de vară, conferinţe, program de schimburi culturale, club de lectură. Pentru informaţii şi înscrieri, contactaţi [email protected].

 

 

About Author

Related posts

Engleza britanică, calea către certificări de renume Despre diferențele de vocabular și gramatică între engleza americană și cea britanică

Engleza britanică, calea către certificări de renume: Despre diferențele de vocabular și gramatică dintre engleza americană și cea britanică

Limba engleză își are rădăcinile în insulele britanice, dar s-a răspândit și a evoluat în mod distinct și în SUA, dar și alte zone ale lumii. Astfel, au apărut variantele britanică și americană ale limbii engleze, care, deși împărtășesc multe elemente comune, prezintă și...

Citeşte mai departe
Prezentul simplu în engleză - învață particularitățile acestui timp verbal într-un mod simplu și eficient!

Prezentul simplu în engleză – învață particularitățile acestui timp verbal într-un mod simplu și eficient!

Prezentul simplu este unul dintre cele mai importante timpuri verbale din limba engleză, reprezentând fundamentul comunicării de zi cu zi. Este o componentă esențială a gramaticii engleze, fiind utilizat pentru a exprima acțiuni obișnuite, fapte generale și evenimente programate. De asemenea, acest timp verbal...

Citeşte mai departe
Verbele auxiliare în engleză și utilizarea lor în funcție de nivelul studiat

Verbele auxiliare în engleză și utilizarea lor în funcție de nivelul studiat

Verbele auxiliare reprezintă o componentă vitală a limbii engleze și sunt esențiale pentru înțelegerea și utilizarea corectă a structurii propozițiilor, a timpurilor verbale și a formării întrebărilor și negațiilor. Aceste verbe adaugă subtilitate și precizie comunicării în limba engleză și sunt considerate o piatră...

Citeşte mai departe