Vorbitul în public: cum îți poți ajuta copilul să își construiască această abilitate

Orice părinte își dorește ce e mai bun pentru copilul său, iar alegerea unor cursuri cu ajutorul cărora cel mic să deprindă noi aptitudini și să se dezvolte este din ce în ce mai întâlnită. În prezent, una dintre abilitățile pe care se pune cel mai mare accent în sfera profesională este capacitatea de a vorbi în public, așa că nu este o surpriză faptul că tot mai mulți părinți caută să își formeze micuții în acest sens, de la cele mai fragede vârste. 

Există numeroase cursuri pe care un copil le poate începe încă din primii ani de viață, iar printre acestea se numără, cu siguranță, limbile străine. Prin învățarea unei limbi de circulație internațională, precum engleza, încă din copilărie, micuțul tău va evolua pe numeroase planuri, dezvoltându-și atât abilitățile de comunicare și de public speaking, cât și anumite trăsături care îi vor fi utile la maturitate, precum gândirea multilaterală, stăpânirea emoțiilor în conversație, empatia sau cultura generală. 

Citește acest articol pentru a afla ce reprezintă, cu exactitate, noțiunea de „a vorbi în public”, dar și ce poți face pentru a-ți ajuta copilul să ridice bazele acestei aptitudini atât de necesare în viitoarea viață de adult. 

Cuprins:

 1. Ce este vorbitul în public ?
 2. Vorbitul în public și cursurile care pot ajuta în dezvoltarea acestei abilități
 3. Vorbitul în public și beneficiile acestei aptitudini

1. Ce este vorbitul în public?

Vorbitul în public, public speaking sau oratoria, este probabil una dintre cele mai dorite abilități, acesta fiind deseori asociat cu persoanele de succes. Atunci când vine vorba despre definirea acestei abilități, este bine de știut că acesta reprezintă arta de a ține un discurs, în fața unei mulțimi. 

Contrar opiniei generale, acesta nu reprezintă o aptitudine înnăscută, ci una dobândită. Prin urmare, dacă dorești ca micuțul tău să deprindă și să stăpânească arta vorbitului în public, este recomandat să îl înscrii încă de la o vârstă fragedă la unul sau mai multe cursuri care să-l ajute să se descopere pe sine și să își sedimenteze această pasiune.

2. Vorbitul în public și cursurile care pot ajuta în dezvoltarea acestei abilități

Înscriindu-ți copilul la anumite cursuri care să îl ajute să își descopere pasiunile și să se dezvolte multilateral, îl vei susține pe cel mic și în solidificarea capacităților de a vorbi în public. 

Există mai multe tipuri de cursuri pe care cel mic le poate urma, printre care:

 • cele de limbi străine, cu predilecție engleza, căci este limba standard internațională, iar cunoașterea ei este obligatorie pentru un viitor parcurs profesional armonios;
 • cele sportive, care îl vor ajuta să învețe să lucreze în echipă;
 • cele de teatru, care îl vor ajuta cu obișnuința de a vorbi în public.

În afara acestora, există și cluburile de debate sau dezbatere, care devin foarte utile în momentul în care cel mic merge la școală. Cu ajutorul acestora, copilul va învăța să țină un discurs, să își susțină punctul de vedere și, în același timp, să își asculte și să își înțeleagă interlocutorul: trei factori de bază în deprinderea aptitudinii de a vorbi în public. 

Cursurile de limbi străine, cu predilecție cele de limbă engleză, sunt printre cele mai benefice pentru dezvoltarea personală și pentru deprinderea abilității de public speaking. Acestea nu numai că îți vor ajuta copilul să afle cuvinte noi, de circulație internațională, ci îl vor și introduce în lumea în care trebuie să le folosească și să se exprime prin intermediul lor. De multe ori, vei putea alege și perioada în care cel mic poate participa la ele, în funcție de programul său: vara, pe perioada vacanței, pentru a avea o activitate productivă și pentru a menține fluxul de învățare constant, sau pe parcursul anului școlar, în paralel cu orele de la clasă, pentru a aprofunda informația dobândită la școală.

3. Vorbitul în public și beneficiile acestei aptitudini

Vorbitul în public are foarte multe beneficii, mai ales atunci când un copil atinge vârsta la care trebuie să meargă la scoală, deoarece îl va ajuta să își controleze emoțiile mult mai bine în fața colegilor și a profesorilor, dar și să fie sigur pe el și pe gândurile sale.

Alte beneficii ale vorbitului în public sunt:

 • creșterea puterii de convingere;
 • siguranța de sine;
 • autenticitatea;
 • dezvoltarea gândirii critice;
 • relaționarea mai ușoară cu alți copii.

Pentru că vorbitul în public se poate practica încă de la cele mai fragede vârste, pe măsură ce va crește, vei putea observa cât de armonios se va dezvolta micuțul tău.

Mai târziu, acesta poate participa chiar la concursuri de public speaking, dacă devine pasionat de acest domeniu. În acest fel, își poate descoperi și alte calități, precum cele de leadership sau de dezvoltare a inteligenței sociale. De asemenea, aceasta este și una dintre cele mai bune modalități de a scăpa de timiditate.

Vorbitul în public este o artă care se învață, de aceea, dacă te orientezi spre cursuri potrivite vârstei copilului tău, acestea îi pot aduce beneficii pe termen lung. Din fericire, există mai multe opțiuni, lăsând astfel și la latitudinea sa alegerea unuia care să-i placă și pe parcursul căruia să se simtă bine.

Atunci când dorești să ai un copil dezinvolt, dezvoltarea vorbitului în public poate fi o opțiune bună, care să-l facă să-și descopere noi calități și să crească într-un mod armonios.

În concluzie, există cursuri cu ajutorul cărora un copil poate să își dezvolte numeroase abilități, vorbitul în public fiind una dintre ele. În funcție de personalitatea și de vârsta copilului tău, alege cursul potrivit pentru el și susține-l în ridicarea bazelor unui viitor strălucit!

English Kids Academy (EKA) oferă cursuri de limba engleză față în față, hybrid şi online pentru copii de 4 – 18 ani, pe întreaga durată a anului şcolar. Cursurile EKA sunt singurele din România prin care se implementează programul RULER de dezvoltare a inteligenţei emoţionale, iniţiat de Yale University. Pentru înscrieri şi informaţii, contactaţi [email protected].

Sursă foto: Pixabay.com.

About Author

Related posts

Gradele de comparație în engleză

Gradele de comparație în engleză: Cum să treci de la „worst” la „best” în cel mai scurt timp posibil

Limba engleză este cunoscută pentru bogăția sa în ceea ce privește gradul de comparație, care ne permite să exprimăm diferențe și similarități între obiecte sau persoane. Gradele de comparație în limba engleză sunt: pozitivul, comparativul și superlativul. În acest articol vom explora în detaliu...

Citeşte mai departe
Poeziile de dragoste în engleză, ca instrumente educative Explorează unii dintre cei mai interesanți poeți din literatura engleză!-min

Poeziile de dragoste în engleză ca instrumente educative: Explorează unii dintre cei mai interesanți poeți din literatura engleză!

Dragostea este un sentiment universal care a inspirat creații artistice în fiecare cultură și epocă. Poeziile de dragoste reprezintă o sursă de expresie emoțională și rafinament lingvistic, fiind un mod captivant de învățare și îmbunătățire a limbii engleze pentru elevii de gimnaziu și adolescenți....

Citeşte mai departe