salutul in engleza cum sa folosesti limbjul formal si informal in functie de context

Salutul în engleză: cum să folosești limbajul formal și informal în funcție de contextul cultural + Salutul în SUA și în Marea Britanie

Fiecare limbă de pe planetă are o modalitate unică de a saluta, în funcție de ocazie și de contextul cultural în care are loc conversația. În engleză, în special, există mai multe moduri de a saluta, mai ales dacă se ține cont de obiceiurile fiecărei țări native, cum ar fi, de pildă, micile diferențe de limbă între SUA și Marea Britanie. 

Uneori, pot fi folosite saluturi formale, în timp ce alteori pot fi utilizate expresii mai informale. Pentru a transmite mesajul corect și a face o impresie bună după prima interacțiune, este foarte important să cunoști salutul potrivit pentru fiecare situație. Acest articol este o modalitate excelentă prin care să înveți frazele folosite în limba engleză atunci când faci cunoștință cu cineva nou, când dorești să saluți colegii nativi sau chiar să faci o impresie bună în fața profesorilor de engleză. 

Cuprins

1. Salutul în engleză – între formal și informal

1.1 Formule și forme de salut în engleză – limbaj formal

1.2 Saluturile în engleza informală

2. Saluturi/forme de salut în engleză în SUA și în Marea Britanie – formule de salut în engleză pentru copii

 

1. Salutul în engleză – între formal și informal

Există multe moduri de a saluta și este important să știi pe care să îl folosești în funcție de situație. De exemplu, atunci când vine vorba de un profesor, este indicat să menții un nivel de formalitate,dar atunci când vorbești cu un prieten sau cu un coleg, un salut colocvial este mai potrivit. 

1.1 Formule și forme de salut în engleză – limbaj formal

Vrei să știi cum să saluți profesorii sau prietenii de familie mai în vârstă? Regăsește mai jos câteva fraze utile pentru a comunica într-un mod respectuos în situații formale.

În funcție de momentul zilei, expresiile “Good morning”, “Good afternoon” sau “Good evening” sunt o modalitate perfectă de a face o bună impresie într-un cadru formal.  “Good morning” poate fi folosit din zori și până la orele prânzului. “Good afternoon” înseamnă “bună ziua” de la prânz până la apusul soarelui, în timp ce “Good evening” este un salut folosit începând cu orele 18 și până la culcare. În această serie poate fi inclus și “Good night” – o modalitate de a-ți lua la revedere înainte de culcare. 

“How do you do” sau “How have you been” sunt alte moduri interesante de a saluta pe cineva. Prima este folosită când interacționezi pentru prima dată cu cineva, în timp ce a doua este ideală când dorești să ai o conversație cu o persoană cunoscută. 

Cum răspunzi la aceste modalitati formale de salut? Poți spune, simplu, “Fine, thank you” sau “I’m doing well, and you?”. De asemenea, atunci când vorbești cu cineva pentru prima dată, poți spune “Nice to meet you” sau “Pleased to meet you” – acest salut este folosit mai ales atunci când persoana este în vârstă. Răspunsul la aceasta este să repeți salutul – “Nice to meet you as well”. De reținut este că acest salut este adesea urmat de o scurtă strângere de mână.

1.2 Saluturile în engleza informală

Limbajul informal sau colocvial este comun mai ales între prietenii apropiați sau membrii familiei. Iată câteva expresii uzuale în engleză pe care le poti exersa împreună cu prietenii sau părinții:

  • “Hi” sau “Hello” – Aceste cuvinte sunt un mod de a spune „bună ziua”, fiind probabil unele dintre cele mai frecvent utilizate salutări în limba engleză. Aceste expresii sunt învățate mai ales de cei mici în cadrul cursurilor de engleză pentru preșcolari, datorită faptului că sunt mult mai simplu de reținut de către începători. 
  • “How’s it going” – un mod informal de a întreba pe cineva “Ce mai faci?” 
  • “How’s things/How’s life?” – expresiile țin loc de varianta formală „How are you?”.

Printre formulările informale utile pe care le poți exersa cel mai bine în cadrul cursurilor de engleză pentru școlari se mai numără- “Hey”, “Hey there”, “What’s up”. De asemenea, atunci când dorești să îți iei la revedere, poți spune “Have a good one”, “See you later”, “Take care” sau “See ya”. 

2. Saluturi în engleză în SUA și în Marea Britanie – formule de salut în engleză pentru copii

Deși „engleza britanică” și „engleza americană” sunt adesea folosite drept categorii generale pentru a face distincția între dialectele aceleiași limbi, există variații semnificative în cadrul fiecăreia, în funcție de zonă. În plus, engleza a evoluat de-a lungul timpului, așa că diferențele dintre engleza britanică și cea americană pot fi oarecum arbitrare. 

  • “Y’all” este specific americanilor și predominant mai ales în statele sudice. Acest termen nu este folosit în mod obișnuit în Marea Britanie. 
  • “Alright, mate?” este o expresie comună în Marea Britanie, mai ales printre tineri. Este o versiune prescurtată pentru “Are you alright?”. Un răspuns prietenos ar fi –  “Not bad, mate, you?”.
  • “Hey”, “Hi” sau “Heya” sunt saluturi colocviale folosite în engleza americană, dar auzit și în engleza britanică datorită influențelor culturii pop. 

În schimb, cele două țări au în comun mai multe expresii formale, care pot fi folosite oricând în situațiile de acest gen. În orice caz, orice expresie folosești, cu siguranță vei fi înțeles în orice țară vorbitoare de engleză, atât timp cât știi care este natura contextului – care poate fi formal sau informal. Diferențele dintre aceste două modalități de exprimare sunt aprofundate mai ales în cadrul cursurilor de engleză pentru adolescenți

Așadar, de ce este important să știi cum să saluți în limba engleză? Cunoscând saluturile potrivite pentru diferite contexte și medii, poți evita situații stânjenitoare și repetitive, ceea ce ajută la crearea unui cadru în care comunicarea este clară și eficientă.

 

Sursa foto:  pexels.com

About Author

Related posts

Motivația intrinsecă și motivația extrinsecă – cum le aplicăm într-un mod sănătos în procesul de învățare a limbii engleze?

În fiecare zi, elevii se confruntă cu o varietate de sarcini și provocări, iar ceea ce îi motivează să le abordeze poate avea un impact semnificativ asupra rezultatului final. Motivația intrinsecă și cea extrinsecă sunt două forțe puternice care îi ghidează pe elevi în...

Citeşte mai departe