Pronuntia in engleza - cele mai importante reguli de stiut!

Pronunția în engleză – cele mai importante reguli de știut!

Pentru a  te descurca să comunici în limba engleză, trebuie să cunoști cât mai multe cuvinte și pronunția lor. Felul în care te exprimi te poate ajuta extrem de mult nu doar să comunici la un nivel conversațional decent, ci și să descoperi culturi noi și să înțelegi cât mai bine istoria din spatele cuvintelor. Desigur, acest proces nu este simplu, însă urmând cursuri de engleză specializate, pronunția cuvintelor în această limbă nu va mai reprezenta niciodată un impediment.

Cuprins:

  1. Pronunția literelor în engleză – reguli de bază
  2. Pronunția corectă a cuvintelor în engleză

 

1. Pronunția literelor în engleză – reguli de bază

Pronuntia literelor in engleza - reguli de baza

Să cunoști o limbă străină este deja o normalitate pentru majoritatea copiilor din ziua de astăzi. Aceștia o învață de la televizor, de la școală sau de pe internet. Totuși există persoane care încă nu au descoperit plăcerea de a o explora, însă nu pentru că nu se pricep, ci pentru că au nevoie de îndrumarea potrivită. 

Pentru a înțelege cât mai bine literele în engleză și pronunția lor, trebuie să ai cunoștințe cât mai solide despre transcrierea fonetică în engleză, pentru că te va ajuta să vorbești cât mai clar și mai ușor. 

Pronunția în engleză a literelor se începe întotdeaun prin cunoașterea alfabetului. Cei mici îl pot învăța foarte rapid, datorită celebrului cântecel. De cele mai multe ori se predă încă de la grădiniță, dar niciodată nu este prea târziu.

Pronuntia literelor in engleza - reguli de baza

Pronunția vocalelor în engleză:

A: [ei]; E: [ii]; I: [ai]; O: [ău]; U: = [iu]. Aici nu există vocale precum „ă” sau „â”, însă ele se pot pronunța fonetic. Pentru a înțelege cât mai bine, ia ca exemplu vocala „a”. În engleză se poate citi diferit pentru că depinde de locul în care se află în interiorul cuvântului. Astfel:

 • a = ei în: [neim] = nume;
 • a = o: (o lung) în: small [smo:l] = mic;
 • a =  ӕ (ae) în: map [mӕp] = hartă;
 • a = i în: village [viligi/vɪlɪdʒ] = sat;
 • a = ă în: after [aftăr/ˈɑːftə(r)] = după;

Prin aceleași reguli vor trece și vocalele „e” și „i”. 

Dacă iei în considerare grupurile de cuvinte, unele dintre ele au reguli la fel de stricte. De exemplu, „GH” se poate pronunța „f” (ex: enough [inaf/ɪˈnʌf] = suficient) sau nu se citește deloc în cuvinte ca high [haɪ] = înalt. La fel și grupul „TH”. Acestea sunt doar câteva modele, pentru că limba engleză este mult mai complexă. Deși toate sunt reguli destul de simple este nevoie de un specialist care să îi ajute pe cei mici să le învețe, memoreze și aplice corect. 

2. Pronunția corectă a cuvintelor în engleză

Pronuntia corecta a cuvintelor in engleza

Pronunția în engleză a cuvintelor poate fi destul de complicată, mai ales pentru cei mici care nu sunt obișnuiți cu fonetica acestei limbi. Există destul de multe reguli de fonetică pe care trebuie să le respecte, iar cel mai bine se pot învăța luând cursuri de engleză pentru copii fizice sau online. De exemplu, pronunția în engleza britanică este foarte diferă pronunția sunetelor în limba engleză americană. Aici vorbim despre accente total diferite. 

Există mai multe reguli atunci când vine vorba despre cuvintele în engleză și pronunția lor. Astfel:

 • Cuvintele care încep cu „kn” (ex: know = a ști) se vor pronunța [nău]. În acest caz, „k” este o literă mută, care abia dacă de aude. 
 • Cuvintele care încep cu „psy„ (ex: psychology = psihologie) urmează aceeași regulă. În majoritatea cazurilor litera „p” este aproape mută, ceea ce înseamnă că se poate pronunța cuvântul [saikologi/saikalăgi]. 

Pronunția în engleză a cuvintelor este destul de permisivă, pentru că există o mulțime de accente pe care oamenii le folosesc. Probabil că una dintre cele mai bune soluții pentru a învăța cât mai repede este audiția. Cei mici pot asculta dialoguri între persoane native care discută pe anumite teme familiare lor. 

Așadar, nu mai sta pe gânduri și învață pronunția în engleză atât tu, cât și copilul tău! Acum este mult mai ușor să devii o persoană bilingvă!

 

Sursă foto: unsplash.com, pinterest.com

 

About Author

Related posts

Motivația intrinsecă și motivația extrinsecă – cum le aplicăm într-un mod sănătos în procesul de învățare a limbii engleze?

În fiecare zi, elevii se confruntă cu o varietate de sarcini și provocări, iar ceea ce îi motivează să le abordeze poate avea un impact semnificativ asupra rezultatului final. Motivația intrinsecă și cea extrinsecă sunt două forțe puternice care îi ghidează pe elevi în...

Citeşte mai departe