Viitorul în engleză Care sunt cele mai utilizate forme + Metode care să ușureze procesul de învățare pentru copii și adolescenți

Viitorul în engleză – Care sunt cele mai utilizate forme + Metode care să ușureze procesul de învățare pentru copii și adolescenți

Timpul viitor în engleză este un aspect crucial al comunicării verbale și scrise, permițând vorbitorilor să-și exprime planurile, predicțiile și așteptările pentru evenimente care nu au avut încă loc. Fie că este vorba despre vremea de mâine, obiectivele pentru următorul deceniu sau despre viitorul umanității, abilitatea de a folosi timpul corect pentru a ne transmite gândurile și ideile este esențială. Deci, sunteți gata pentru o călătorie în viitor?

Cuprins:

 1. Formele de viitor în engleză
 2. Viitorul simplu în engleză: Metode pe înțelesul copiilor
 3. Viitorul continuu în engleză – Tehnici de învățare pentru adolescenți

 

1. Formele de viitor în engleză

Timpul viitor este o construcție gramaticală folosită pentru a descrie evenimente, acțiuni sau stări care se vor întâmpla sau vor exista într-un moment ulterior celui prezent. Este, de obicei, folosit pentru a exprima predicții, intenții, planuri, așteptări și posibilități legate de viitor. Iată mai multe detalii despre diferitele forme ale timpului viitor în engleză: 

 • Will + verb: Această formă este folosită pentru a face predicții, promisiuni și decizii cu privire la viitor. Se formează prin adăugarea „will” înaintea formei de bază a verbului.

  Exemple: 

 

 • “I will call you later tonight” („Te sun mai târziu în seara asta“).
 • “He will be a great doctor someday” („Va fi un doctor grozav cândva”).

         

 • Going to + verb: Formula este folosită pentru a vorbi despre planuri sau intenții care au fost deja făcute pentru viitor. Se formează folosind expresia „going to” urmată de forma de bază a verbului.

Exemple: 

 • “Next summer I’m going to travel to Europe.” („Vară viitoare o să călătoresc în Europa”)
 • “He is going to study for the exam all weekend.” („O să studieze pentru examen tot weekendul”).
 • Prezent continuu (Present continuous) este folosit pentru a vorbi despre evenimente viitoare care au fost deja programate sau aranjate. Se formează prin utilizarea timpului prezent continuu al verbului. 

 Exemple: 

 • “I’m meeting my friends for dinner tonight.” („Ma întâlnesc cu prietenii la cină în seara asta”).
 • “He’s flying to New York tomorrow morning.” („Mâine dimineață zboară la New York”).

 

 • Viitorul continuu (Future continuous) este utilizat pentru a vorbi despre acțiunile în desfășurare care se vor întâmpla la un anumit moment în viitor. Se formează folosind „will be” + verb + ing. 

Exemple: 

 • “I will be studying all night for the exam.” („Voi studia pentru examen toată noaptea”). 
 • “She will be working on the project until late tomorrow.” ( „Ea va lucra la proiect până mâine târziu”).

 

 • Viitorul perfect (Future perfect) se folosește pentru a vorbi despre acțiuni care vor fi finalizate până la un anumit punct în viitor. Se formează folosind „will have” + forma participiului trecut a verbului.

Exemple:

 • „I will have my homework done by the time you get home.” („Îmi voi fi terminat temele până ajungi acasă”). 
 • “By the time I finish this course, I will have studied for six months”. („Până să termin acest curs, voi fi studiat timp de șase luni”)

 

Este de remarcat faptul că, în vorbirea informală, mulți vorbitori nativi de engleză vor folosi „will” pentru a exprima evenimente viitoare, indiferent de context. Cu toate acestea, diferitele forme ale timpului viitor nu sunt interschimbabile, iar utilizarea lor depinde de contextul și sensul pe care vorbitorul dorește să le transmită.

 

2. Viitorul simplu în engleză: Metode pe înțelesul copiilor

Pentru a înțelege mai bine utilizarea formelor viitorului în limba engleză, cei mici au nevoie de exemple care să fie asociate cu experiența lor. Iată câteva sfaturi pentru a ajuta elevii de școală primară și gimnaziu să înțeleagă viitorul simplu: 

 • Ajutoare vizuale –  Cei mici pot folosi imagini, diagrame și alte ajutoare vizuale pentru a înțelege conceptul de viitor. De exemplu, ei pot desena o cronologie pentru a ilustra legătura dintre evenimentele din viitor cu cele din trecut și prezent.
 • Exemple relevante pentru viața lor de zi cu zi. De pildă – “Tomorrow you’ll go to school” („Mâine, vei merge la școală”) sau “Next week we’ll go to the park” („Săptămâna viitoare, vom merge în parc”). Aceste exemple îi vor ajuta să înțeleagă conceptul de viitor într-un mod practic. 
 • Jocuri și activități – Cei mici sunt mult mai receptivi la informații noi dacă acestea sunt transmise într-un mod jovial, prin activități distractive, încă de la grădiniță. De pildă, în cadrul cursurilor de engleză pentru preșcolari, copiii sunt învățați să utilizeze forma “will” prin cântece și jocuri de grup; aceasta metodă îi pregătește în a înțelege conceptul de “viitor” și le ușurează procesul de învățare în anii ce urmează.  
 • Povești – Copiii iubesc poveștile, așa că folosirea acestora în învățarea limbii engleze poate fi o modalitate excelentă de a-i ajuta să înțeleagă ce înseamnă “viitorul”. Pot fi alese povești care au un arc narativ puternic și ilustrează clar evenimentele viitoare.
 • Tipul de inteligență – Fiecare copil are un set unic de puncte forte și puncte slabe. Asta înseamnă că un elev care poate avea dificultăți în disciplinele academice tradiționale, cum ar fi matematica, poate excela în alte domenii, precum artele limbajului. Pentru a afla ce metode de învățare se potrivesc celor mici, este recomandată o evaluare a inteligenței verbal-lingvistice. Astfel, învățarea viitorului în engleză va deveni mult mai eficientă, prin utilizarea materialelor potrivite tipului de inteligență.

Viitorul simplu în engleză Metode pe înțelesul copiilor

 

3. Viitorul continuu în engleză – Tehnici de învățare pentru adolescenți

Adolescenții care au susținut în trecut cursurile de engleză pentru școlari ar trebui să înțeleagă deja conceptul de viitor și utilizarea formelor simple în limba engleză. Ei sunt capabili, în această etapă a procesului de învățare, să folosească forme complexe ale viitorului, precum future continuous sau future perfect. Însă, cea mai mare provocare pentru ei este folosirea formelor viitorului în vorbire și scris. Iată câteva metode care să ajute tinerii să folosească timpul viitor în discurs și scriere:

 • Folosirea limbii în situații reale: această metodă încurajează adolescenții să folosească timpul viitor în conversațiile cu prietenii, membrii familiei sau profesorii. De asemenea, îi va ajuta să devină mai confortabil folosind limbajul în situații din viața reală. 
 • Oportunități de exersare: adolescenții au o mulțime de oportunități de a exersa utilizarea timpului viitor atât în ​​vorbire, cât și în scris. În cadrul cursurilor de engleză pentru adolescenți, ei învață cum să folosească timpurile verbale în diverse contexte, prin activități adaptate vârstei lor. Aceștia sunt încurajați să scrie eseuri despre obiectivele sau planurile de viitor sau să se angajeze în conversații despre aspirațiile lor. 
 • Utilizarea resurselor multimedia: videoclipuri, cântece și alte resurse multimedia pot ajuta tinerii să înțeleagă timpul viitor în context. Acesta poate fi un mod distractiv și captivant de a-i ajuta să învețe.
 • Autocorecția: adolescenții ar trebuie încurajați să-și corecteze propriile greșeli atunci când folosesc timpul viitor. Astfel, ei pot dezvolta o înțelegere mai profundă a limbii și îmbunătăți abilitățile lingvistice generale. 

În concluzie, timpul viitor în engleză este un instrument critic pentru comunicarea despre planuri, obiective și predicții, iar înțelegerea și stăpânirea acestuia este esențială pentru o comunicare eficientă în limba engleză. Cu practică și perseverență, oricine poate stăpâni acest aspect vital al limbii engleze și poate deveni un comunicator mai eficient!

 

Sursa foto: Freepik.com, Pixabay.com 

About Author

Related posts

Motivația intrinsecă și motivația extrinsecă – cum le aplicăm într-un mod sănătos în procesul de învățare a limbii engleze?

În fiecare zi, elevii se confruntă cu o varietate de sarcini și provocări, iar ceea ce îi motivează să le abordeze poate avea un impact semnificativ asupra rezultatului final. Motivația intrinsecă și cea extrinsecă sunt două forțe puternice care îi ghidează pe elevi în...

Citeşte mai departe

Trecutul continuu în engleză: GHID UTIL pentru înțelegerea și utilizarea corectă a acestui timp verbal

Trecutul continuu în limba engleză este un timp verbal esențial în construirea narativelor și în exprimarea acțiunilor desfășurate în trecut. În timp ce alte timpuri verbale în engleză se concentrează pe momentele precise ale acțiunilor, trecutul continuu adaugă o dimensiune temporală suplimentară, ceea ce...

Citeşte mai departe