Timpul pascal, timp în familie: 5 activităţi pentru cât #stămacasă cu copiii de Paşte

Autor: Ilinca Stroe

 

Pentru generaţia de părinţi de astăzi, acesta este probabil primul Paște când nu putem ieşi să procurăm cadourile Iepuraşului decât dacă avem o declaraţie pe proprie răspundere asupra noastră şi nu putem petrece vacanţa pascală altfel decât izolaţi la domiciliu. În carantină. O situaţie tristă, dar asta nu înseamnă şi că trebuie să o trăim trişti. Inimile sus! Căci cu puţină inventivitate şi cu puţin chef de joacă, putem traversa bine dispuşi chiar şi o perioadă gri, şi putem petrece vacanţa de Paște, acasă, cu copiii, într-un mod vesel, plăcut şi amuzant.

 

Cum? Vă propunem în cele ce urmează 5 idei de activităţi cu tematică pascală, de făcut acasă, cu copiii.

 

 1. Vânătoarea de ouă de Paşti. Există ţări (Germania, SUA, Scoţia) unde egg hunt este o tradiţie vie şi mult îndrăgită de copii. De ce nu am adopta-o şi noi? De regulă, egg hunt se desfăşoară aşa: adulţii ascund ouă de Paşti (fie adevărate şi vopsite, fie de ciocolată) prin grădină – în tufişuri, în pomi, prin ghivece, sub frunziş, etc. Copiii purced să le caute, sub privirile amuzate ale celor mari, şi, pe măsură ce le găsesc, le strâng într-un coşuleţ. Când s-au găsit toate ouăle ascunse, vânătoarea se declară încheiată şi poate începe… degustarea. Dacă stăm la bloc, putem ascunde ouăle prin casă (în sertare, prin cămară, după cărţile din bibliotecă, în pantofi) şi îi putem ghida puţin pe copii, la „vânătoare”, după modelul jocului „rece, rece, cald, cald”. Spunem „rece” ca să le indicăm că sunt departe de locul unde e ascuns un ou, şi „cald” – ca să le semnalăm că sunt aproape.

 

 1. Decorarea ouălor de Paşti. Gospodinele serioase tind să vopsească ouăle cu vopsea de tip Gallus, metoda incluzând fierberea ouălor în apă cu vopsea şi puţin oţet pentru un anumit interval de timp, depinzând de consistenţa pe care ne-o dorim (ouă tari, cleioase sau moi). În această operaţiune e poate contraindicat să îi cooptăm pe copii, deoarece ea implică utilizarea focului şi mânuirea unui recipient cu apă fierbinte. Există însă şi alte metode, nepericuloase, de a decora ouăle de Paşti, pe care le pot aplica şi copiii. Cu precizarea că ouăle trebuie să fie fierte tari, iată-le:
 • cu carioci, lac sau ojă de unghii, copiii fac desene pe ou (linii, cercuri, romburi, steluţe, smileys, etc.)
 • cu buricele degetelor înmuiate în guaşe, copiii îşi lasă amprentele pe ou
 • cu vopsea pusă în folie de aluminiu, copiii învelesc oul în folie şi îl „masează”
 • cu vopsea pusă în folie cu bule, copiii pun oul în folie şi presează uşor
 • cu aţe înmuiate în guaşe, copiii înfăşoară aţele în jurul oului, aleatoriu
 • cu cochilii de scoici mărunţite, copiii ung cu lipici oul şi îl rostogolesc prin sfărâmături până îl acoperă

 

 1. „Adevăr sau provocare”. Alegeţi un ou mai măricel, puneţi-l aşezat orizontal pe o suprafaţă plană şi plasaţi-vă în cerc în jurul lui. Faceţi cu rândul pentru a învârti oul. (Dacă este fiert tare, se învârte repede; cele moi se învârt încet.) Când oul s-a oprit, vedeţi către care persoană este îndreptat capătul mai îngust al oului: persoana respectivă trebuie să aleagă între „adevăr” şi „provocare”. Dacă alege adevăr, trebuie să răspundă sincer la o întrebare (cu cât mai inedită sau incomodă, cu atât mai mare amuzamentul). Dacă alege provocare, trebuie să facă ce i se spune, să aducă la îndeplinire o „poruncă” (idealmente, haioasă). Cine pune întrebările şi stabileşte „poruncile”? Persoana care a învârtit oul.

 

 1. Meşteşuguri. Cu câteva coli de hârtie (cartonată sau nu, colorată sau albă), carioci, o foarfecă, lipici şi eventual un capsator plus ceva aţă sau elastic, copiii pot confecţiona diverse obiecte conexe decorării ouălor şi/sau mesei festive de Paşti. De pildă, ne putem închipui că ouăle vopsite sunt „demnitari” de la curtea regală, pentru care putem confecţiona tronuri/jilţuri ori coroane, diademe şi pălării. Ce altceva mai putem face? O bentiţă pentru cap care are ataşate două urechi de iepuraş; o mască de Iepuraş de Paşti; suporturi pentru ouă; un mozaic din coajă de ou vopsit făcută bucăţele, lipită în diverse forme pe un carton (colorat sau nu).

 

 1. Cursa cu ouă (egg and spoon race). Şi aceasta tradiţională în alte ţări, cursa presupune parcurgerea unui traseu dat, contra cronometru, purtând un ou (recomandabil, fiert tare) într-o lingură. Succesul constă în încheierea traseului în timp-record fără ca oul să cadă din lingură. Fie că locuiţi la curte sau la bloc, puteţi stabili un traseu drept, mai uşor (de exemplu, de la uşă la gard, sau de la bucătărie la dormitor), ori unul cu obstacole (de pildă, incluzând săritul peste o buturugă sau trecutul peste canapea). Dacă la cursă participă mai mulţi copii (recomandabil, pe rând), îi puteţi cronometra pentru a vedea care din ei „scoate” timpul cel mai bun.

 

În fine, dacă doriţi să adăugaţi şi o dimensiune caritabilă activităţilor de făcut cu copiii acasă, în vacanţa pascală, puteţi alege să realizaţi mici coşuleţe de Paşti, în care copiii să aşeze frumos poate câteva ouă decorate de ei, câteva felii de cozonac şi câteva flori (adevărate sau confecţionate de ei din hârtie), pe care să le distribuiţi – respectând, desigur, distanţa socială impusă de carantină – vecinilor vârstnici. Căci nimic nu se compară cu o distracţie bună combinată cu o faptă bună!

 

English Kids Academy oferă, pe durata crizei provocate de pandemia de covid-19 (coronavirus), cursuri de engleză online pentru very young learners, produse de Net Languages şi create de experţi formaţi la International House Barcelona, precum şi  cursuri de limba engleză face-to-face în mediul virtual, pentru copii cu vârste între 4 şi 18 ani. Pentru informaţii şi înscrieri, contactaţi englezapentrucopii@ih.ro.    

 

Surse

<www.familyeducation.com/fun/easter-activities-crafts/top-10-easter-activities-families>

<www.qbebe.ro/psihologie/jocuri_si_activitati/decorarea_oualor_de_pasti_idei_simple_pentru_copii>

<www.familyeducation.com/fun/easter-activities-crafts/10-cute-easter-crafts-kids

About Author

Related posts