Plurarul substantivelor in engleza - reguli de formare

Pluralul substantivelor în engleză – reguli de formare

„Gramatica este fundația esențială a abilității noastre de a ne exprima. Cu cât suntem mai conștienți de felul în care funcționează, cu atât mai mult putem să monitorizăm sensul și eficacitatea felului în care folosim limbajul. Ne ajută să ne dăm seama de precizie, să detectăm ambiguități și să explorăm bogăția de expresii disponibile în limba engleză.”, afirmă David Crystal, autor și lingvistic britanic. Extrapolând, gramatica unei limbi este mai mult decât crucială, indiferent care ar fi aceasta, din exact aceleași motive pe care le susține David Crystal pentru engleză.

Înțelegerea gramaticii este o piesă fundamentală. Cunoștințele de gramatică ajută la conceperea propozițiilor și frazelor coerente care formează paragrafe cu sens, prin care ne putem exprima idei, dorințe, nevoi etc. Punctuația ajută gramatica să clarifice sensul unei propoziții. Pe de altă parte, lipsa ei conduce la ambiguitate. Regulile de punctuație sunt ca un senzor. Ele semnalizează pauze sau accentuări pentru interpretări corecte ale textelor scrise și ale cuvintelor rostite.

Cuprins

  1. Importanța gramaticii și a pluralului în engleză
  2. Cum se formează pluralul substantivelor în engleză?

 

1. Importanța gramaticii și a pluralului în engleză

Importanța gramaticii și a pluralului în engleză

Gramatica este cheia pentru vorbirea unei limbi în mod corect. Limba engleză nu are o gramatică foarte complicată. Aceasta se învață ușor la cursuri de engleză pentru adolescenți, dar și copii. Cu cât este învățată mai devreme, cu atât se poate stăpâni mai ușor.

Este destul de clar faptul că gramatica este importantă în fiecare zi. Însă sunt câteva situații când aceasta este crucială. Deși în copilărie aceste situații nu se prea întâlnesc – unele deloc, altele rar și altele ceva mai des – atunci când copiii cresc, cu siguranță se vor lovi de ele:

  • Mersul la un interviu pentru un loc de muncă aflat într-o țară străină, vorbitoare de limba engleză. În acest caz, angajatorul va fi direct interesat de calitatea limbii engleză, atât vorbită, cât și scrisă.
  • Studiile în străinătate – Colegiile din țările vorbitoare de engleză vor pune foarte mult accent pe capacitatea copiilor, viitorilor studenți, de a susține dialoguri în limba engleză, de a învăța sau a face prezentări în mod corect gramatical. Acest lucru va fi eliminatoriu în etapa de admitere a dosarelor.
  • Mediul social – Oamenii sunt mai interesați să discute cu cineva care vorbește corect, decât cu cineva care se face ușor neînțeles. Mai mult, în tabere și excursii în străinătate, tot ceea ce nu îți dorești este să nu te poți face înțeles. Pentru a nu crea confuzie sau a face o comandă incorectă la un local, trebuie ca gramatica limbii engleze să fie pe deplin înțeleasă.

 

2. Cum se formează pluralul substantivelor în engleză?

Cum se formează pluralul substantivelor în engleză

Substantivele în limba engleză sunt regulate și neregulate, prin urmare pluralul în engleză are unele reguli de formare pentru substantivele regulate și nicio regulă pentru cele neregulate.

  • Substantive regulate – Majoritatea se formează prin adăugarea consoanei -s la sfârșitul formei la singular: car – cars / cat – cats / picture – pictures etc.

O altă regulă este aceea a cuvintelor care se termină în -ch, -sh, -s, -x, sau z. Pluralul  in engleză se formează cu -es: fox – foxes / church – churches / bush – bushes etc.

Unele cuvinte care se termină în -s sau -z își dublează consoana finală. Sunt foarte puține, iar de aceea recomandarea este să fie învățate pe de rost: quiz – quizzes / whiz – whizzes / bus – busses. Deși aceasta este forma corectă gramatical, se poate ca în ziua de astăzi să fie mai des întâlnită forma cu un singur -s la final. Este acceptată și aceasta.

Cuvintele care se termină în -f sau -fe se formează la plural prin schimbarea -f cu -v și adăugarea formei de plural -es sau -s. Sunt 21 astfel de termeni și pluralul cuvintelor în engleză poate fi învățat ușor pe de rost, chiar dacă copilul învață engleza la cursuri online: calf – calves / hoof – hooves / life – lives / self – selves / scarf – scarves etc. Pe lângă aceste 21 de cuvinte, toate celelalte care se termină în -f sau -fe au pluralul cu -s: cafe – cafes / belief – beliefs etc.

Cuvintele care se termină în -y, dar înainte de -y este o consoană, au terminația la plural -ies: city – cities. Dacă înainte de -y este o vocală, atunci terminația va fi -s: ray – rays / boy – boys.

Pentru acele cuvinte care se termină cu -o, pluralul în engleză este -es: tomato – tomatoes. Sunt câteva excepții pentru care terminația este -s: piano – pianos / photo – photos / halo – halos etc. În cazul cuvantului volcano – ambele terminații de plural sunt acceptate.

Cuvintele cu -us la final au pluralul -i: cactus – cacti / focus – foci / octopus – octopi.

Acelea cu -is la plural devin -es: analysis – analyses / ellipsis – ellipses.

Dacă singularul este cu -on sau -um, pluralul este cu -a: phenomenon – phenomena / criterion – criteria / datum – data.

Unele substantive au forme identice la plural și la singular: deer, sheep, series, species.

  • Substantive neregulate – Acestea se numesc așa deoarece nu își formează pluralul după nicio regulă. Prin urmare, singura modalitate de a le învăța este pe de rost. Prin practică, însă, nu va fi imposibil: man – men / woman – women / person – people / child – children / foot – feet / tooth – teeth / goose – geese etc.

În concluzie, gramatica limbii engleze, și a oricărei alte limbi, este esențial să fie înțeleasă. Pluralul substantivelor în engleză este o parte importantă din gramatica acestei limbi. Cu toate acestea, în ultimii ani s-a observat o tendință de schimbare a anumitor forme de plural. Acest lucru înseamnă că poate, în viitor, vor fi alte reguli după care se va forma acesta. Până atunci, însă, este important să fie învățate așa.

 

Sursa foto: freepik.com

About Author

Related posts

Poeziile de dragoste în engleză, ca instrumente educative Explorează unii dintre cei mai interesanți poeți din literatura engleză!-min

Poeziile de dragoste în engleză ca instrumente educative: Explorează unii dintre cei mai interesanți poeți din literatura engleză!

Dragostea este un sentiment universal care a inspirat creații artistice în fiecare cultură și epocă. Poeziile de dragoste reprezintă o sursă de expresie emoțională și rafinament lingvistic, fiind un mod captivant de învățare și îmbunătățire a limbii engleze pentru elevii de gimnaziu și adolescenți....

Citeşte mai departe
Pronumele personal în engleză, piesele puzzle ale comunicării eficiente metode de învățare, de la mic, la mare + Definiții și exemple-min

Pronumele personal în engleză, cheia comunicării eficiente: metode de învățare, de la mic, la mare + Definiții și exemple

Pronumele personale sunt o parte importantă a învățării limbii engleze. Acestea sunt ghizii subtili ai unei conversații și au capacitatea de a indica cine face acțiunea și cine o primește. Dincolo de simpla denumire a persoanelor, pronumele adaugă nuanță și profunzime în comunicare. De...

Citeşte mai departe
Engleza britanică, calea către certificări de renume Despre diferențele de vocabular și gramatică între engleza americană și cea britanică

Engleza britanică, calea către certificări de renume: Despre diferențele de vocabular și gramatică dintre engleza americană și cea britanică

Limba engleză își are rădăcinile în insulele britanice, dar s-a răspândit și a evoluat în mod distinct și în SUA, dar și alte zone ale lumii. Astfel, au apărut variantele britanică și americană ale limbii engleze, care, deși împărtășesc multe elemente comune, prezintă și...

Citeşte mai departe