Importanța jocului pentru dezvoltarea echilibrată a copilului

Autor: Alina Porumboiu

Sigur ai și tu această imagine despre copilăria ideală în care copii de toate vârstele se joacă antrenându-și abilitățile sociale, de negociere și leadership, cele emoționale, rezistentă la frustrare ori comunicarea emoțională și provocându-se în același timp fizic și cognitiv.

Știm deja cât de important este jocul pentru o dezvoltare echilibrată a copilului și totodată asimilarea unor competențe specifice. Dar cât de des ne uităm lipsiți de puterea de convingere la copiii prea prinși în realitățile paralele ale tehnologiei? “Nu știu ce jocuri să mai fac cu el. Nu este interesat de nimic. Se plictisește repede. Nu au răbdarea de a dezvoltă în grup un joc nou.” Terenul de joacă pe care copiii își puteau experimenta, în trecut, realitățile diverse se mută acum în spațiul virtual și în ciuda potențialului creativ mult mai amplu, copiii pierd pe zi ce trece capacitatea de a interacționa prin joc.

Fără a rămâne prea mult prinși în nostalgia jocurilor din trecut, îți propun să ne uităm cu atenție la ce face un joc să fie interesant, atrăgător și poate chiar eficient în termeni de învățare a unor lucruri noi.

  1. În primul rând este nevoie de un echilibru între noutate și familiaritate. Atunci când mai mulți copii recunosc regulile unui anumit joc, aceștia se unesc spontan într-un grup ce are un element comun. Nu au nevoie să își cunoască numele sau alte detalii unii despre ceilalți pentru că sunt conectați prin acea cunoaștere generală – Pe de altă parte, copiii sunt afectați uneori de “boala” numită plictiseală și asta îi poate face să se retragă rapid fiecare în zona sa individuală de distracție rapidă. Aici intervine elementul noutății care poate să le recapteze atenția și să îi facă curioși. Un truc pe care orice adult care lucrează cu copiii ar trebui să îl cunoască este acela de a schimbă puțin un joc cunoscut deja.
  2. Un alt element esențial este obiectivul jocului pe care copiii ar trebui să îl cunoască. Nu tot timpul a câștiga niște puncte este motivant, mai ales dacă luăm în calcul copiii ceva mai mari. Ei au nevoie să știe la ce îi va ajută acel joc: vei ști cum să îți comanzi singur mâncarea în limba engleză, vei putea să porți o conversație cu un prieten dintr-o altă țara sau vei ști cum să oferi indicații despre orașul tău unui străin. Cu cât obiectivul jocului este mai aproape de nevoile reale ale copilului, cu atât ar putea să fie mai interesat să îl joace.
  3. De foarte multe ori uităm că și copiii ceva mai mari au nevoie să se implice fizic în jocuri. Însă, pentru că devin stângaci în a-și folosi corpurile și din ce în ce mai stânjeniți de a fi expuși, preferăm să ne rezumăm la provocări intelectuale, la care ei devin și din ce în ce mai buni. Un joc provocator poate implica în egală măsură corpul și mintea, astfel încât să putem oferi ocazia tuturor copiilor să își găsească zonă lor de competență și implicarea lor unică în cadrul jocului. Atunci când ne adresăm unei singure părți, riscăm la lăsăm pe afară unii copii și să le sădim credința că ei nu sunt destul de buni încât să joace acel joc.
  4. Un joc bun este atunci când copiii învață lucruri fără ca măcar să realizeze. Prins în atmosfera de distracție, în următoarea provocare pe care o are de depășit și totodată în entuziasmul de grup, pierde noțiunea timpului și nici nu își da seama că rețeaua sa neurală muncește din greu pentru a achiziționa lucruri noi. Această balanță dintre distracție și învățare nu este doar o dorință a părinților, și copiii au nevoie să simtă că au realizat ceva la finalul acelui joc, chiar dacă nu observă asta pe parcurs. Însă motivația de a se implica în continuare crește atunci când observă că abilitățile dezvoltate îi folosesc mai departe.

Chiar și profesorii de la English Kids Academy s-au antrenat în a crea jocuri inedite și eficiente pentru copii de toate vârstele, care să sprijine apoi procesul de învățare a limbii engleze. Le-au adus împreună și le-au organizat în jurul a două săptămâni intensive de joacă și învățare, ce îi vor pregăti pe copii în a face față și mai bine momentelor de plictiseală sau pur și simplu pentru a putea aduna laolaltă un grup de prieteni dornici de distracție.

Află mai multe despre modulul intensiv Games time! Play time!

About Author

Related posts

Pregătirea pentru școală: cum să-ți pregătești copilul pentru întoarcerea în băncile școlii după vacanță

Întoarcerea la școală aduce mereu un amestec de emoții – entuziasm, curiozitate, dar și puțină anxietate. Pentru mulți părinți, pregătirea copilului pentru un nou an școlar devine o provocare care implică mai mult decât cumpărarea rechizitelor. Este vorba despre stabilirea unei rutine, reîmprospătarea cunoștințelor...

Citeşte mai departe