IELTS vs. Cambridge – caracteristici, diferențe și alte aspecte importante pe care trebuie să le știi despre aceste certificări consacrate

În ziua de astăzi, aptitudinile lingvistice în limba engleză sunt din ce în ce mai căutate și valorizate atât în mediul academic, cât și în cel profesional. Două dintre cele mai prestigioase și recunoscute evaluări internaționale ale competențelor lingvistice în limba engleză sunt IELTS și examenele Cambridge. Pentru cei care aspiră să studieze sau să lucreze într-un mediu anglofon, alegerea între aceste două opțiuni poate fi un pas crucial. Însă, cu atât de multe aspecte de luat în considerare, de la structura examenului la recunoașterea internațională, mulți se întreabă: care este mai potrivit pentru mine, IELTS sau Cambridge?

În acest articol, ne propunem să explorăm și să dezbatem diferențele cheie dintre aceste două examene, oferind astfel informațiile necesare pentru a face cea mai bună alegere în funcție de obiectivele și nevoile tale personale.

Cuprins:

  1. Cambridge vs. IELTS – ce presupun aceste examene și care este diferența dintre ele?
  2. IELTS și Cambridge – cum să te pregătești eficient pentru rezultatele dorite?
  3. IELTS sau Cambridge – cum sa faci alegerea potrivită pentru tine?

 

1. Cambridge vs. IELTS – ce presupun aceste examene și care este diferența dintre ele?

 

În drumul către atingerea obiectivelor academice sau profesionale, alegerea unui examen de competență lingvistică în limba engleză este esențială. Două dintre cele mai respectate și recunoscute evaluări internaționale în acest sens sunt examenele Cambridge și IELTS. Însă, înainte de a lua o decizie, este important să înțelegem ce presupun aceste examene și care sunt principalele lor diferențe.

Examinările Cambridge, administrate de University of Cambridge ESOL Examinations, sunt disponibile pe mai multe niveluri, începând de la B2 First și continuând cu C2 Proficiency. Acest lucru permite candidaților să aleagă examenul care se potrivește cel mai bine nivelului lor actual de cunoștințe în limba engleză.

Unul dintre principalele avantaje ale examenelor Cambridge este accentul pus pe dezvoltarea abilităților lingvistice și pe cunoașterea limbii. Aceste examene sunt structurate pentru a evalua capacitățile de înțelegere și producție a limbii, oferind candidaților oportunități ample de a-și demonstra competențele în diverse contexte lingvistice, cum ar fi conversații, scriere și ascultare. De altfel, certificatul obținut după promovarea examenului este valabil pe viață și este recunoscut de numeroase universități, angajatori și instituții din întreaga lume.

Totuși, Cambridge are și dezavantaje. Durata examenelor poate fi destul de lungă, variind de la 1 oră și 15 minute până la 1 oră și 30 de minute pentru probele de scriere și lectură, iar proba de Speaking poate fi programată chiar și într-o altă zi decât probele scrise.


Imagine de Nguyen Dang Hoang Nhu pe Unsplash.com

IELTS este, de asemenea, o certificare recunoscută și acceptată la nivel global. Una dintre marile sale avantaje este disponibilitatea sa pentru toate nivelurile de cunoștințe în limba engleză, de la începători până la avansați. De asemenea, acesta oferă o varietate de oportunități de susținere a examenului, cu centre care oferă examene de până la patru ori pe lună.

Cu toate acestea, rezultatele examenului expiră după doi ani, necesitând reluarea testului pentru revalidare. De asemenea, structura examenului IELTS este mai rigidă, concentrându-se mai mult pe evaluarea abilităților academice, cum ar fi citirea și scrierea, și mai puțin pe dezvoltarea generală a limbii.

 

2. IELTS și Cambridge – cum să te pregătești eficient pentru rezultatele dorite?

Obținerea unui scor ridicat la examenele IELTS și Cambridge poate fi o parte crucială a călătoriei tale către succes. De aceea, pregătirea adecvată este extrem de importantă pentru a obține rezultatele dorite.

Pentru că este unul dintre cele mai populare examene din România, examenul Cambridge are mai mult succes în rândul elevilor de clase primare și liceu. În acest context, probabil te întrebi cum te pregătești pentru Cambridge?

Este important de știut că pregătirea pentru examenele Cambridge poate începe chiar de la grădiniță și poate dura până în anii de liceu. Cursurile respective sunt create exact după modelul examenului și folosesc manuale adaptate programei Cambridge. În special în cazul cursurilor de engleză pentru școlari și preșcolari, modelul Cambridge este unul ludic, punând accentul pe joacă, metode interactive și modele de cursuri concepute pentru a atrage micuții către limba engleză.

Însă, o etapă crucială este pregătirea din cadrul cursurilor de engleză pentru adolescenți, precum B2 First Certificate in English (FCE), care durează, în general, aproximativ 2 ani. Aceasta este considerată prima certificare în limba engleză și este esențială pentru cei care doresc să avanseze pe calea cunoașterii limbii engleze. Deși cursurile de pregătire pentru examenul Cambridge sunt progresive, beneficiul major este că, odată obținut certificatul, acesta este valabil pe viață și poate fi utilizat într-o varietate de medii, inclusiv în universități de prestigiu și locuri de muncă internaționale.

În plus, avantajul este că centrul nostru de limbi străine pune la dispoziția elevilor și cursuri de engleză online pentru copii și adolescenți. Programa Cambridge permite ca aceste cursuri să fie adaptate și în mediul online, cu certitudinea că pregătirea va fi la fel de riguroasă ca și cursurile fizice. În general, elevii care au participat la aceste cursuri online au avut rezultate la fel de bune precum colegii care au ales formatul clasic.

În timp ce examenele Cambridge pun accentul pe competențele lingvistice generale, IELTS se concentrează mai mult pe pregătirea pentru mediile formale și academice. Astfel, participanții trebuie să acorde o atenție deosebită dezvoltării vocabularului și a competențelor gramaticale care sunt utile în contexte diverse. Un aspect important al pregătirii pentru IELTS este să participi la simulări de examene pentru a te familiariza cu ritmul și presiunea timpului pe care o vei întâlni în timpul examenului real. Aceasta te va ajuta să te simți mai confortabil și să fii mai încrezător în timpul susținerii examenului.

De altfel, există o varietate de materiale de studiu și resurse online disponibile pentru pregătirea pentru IELTS, inclusiv teste practice, exerciții de vocabular și ghiduri de pregătire. Participanții ar trebui să folosească aceste resurse în mod eficient pentru a-și consolida cunoștințele și pentru a se pregăti cât mai bine posibil pentru examen.

 

3. IELTS sau Cambridge – cum sa faci alegerea potrivită pentru tine?


Imagine de Annie Spratt pe Unsplash.com

Atunci când te afli la un nivel B2 și trebuie să alegi între IELTS și examenele Cambridge, este important să iei în considerare mai mulți factori-cheie. În primul rând, trebuie să te gândești la scopul examenului.

Dacă vrei să studiezi la o universitate într-o țară a cărei limbă oficială este engleza, IELTS ar putea fi mai potrivit, deoarece este mai larg recunoscut în acest context academic. Pe de altă parte, examenele Cambridge, cum ar fi FCE, sunt recunoscute pentru testarea abilităților lingvistice generale și sunt utile pentru îmbunătățirea nivelului de cunoștințe în limba engleză.

Mai mult, trebuie să iei în considerare durata de valabilitate a certificatului. Rezultatele examenelor Cambridge sunt valabile pe viață, în timp ce scorurile IELTS expiră după doi ani. Alegerea unui certificat care să fie valabil pentru mai mult timp sau care să corespundă mai bine nevoilor tale pe termen lung poate fi un aspect crucial în luarea deciziei finale.

Drept urmare, indiferent dacă optezi pentru IELTS sau Cambridge, important este să îți stabilești clar scopurile și să îți adaptezi alegerea în funcție de acestea. Fiecare examen vine cu propriile sale cerințe și caracteristici distincte, iar o abordare atentă și informată îți va permite să profiți la maximum de resursele disponibile și să te pregătești adecvat pentru examenul ales. Astfel, vei putea să-ți demonstrezi competențele în limba engleză în mod eficient și să îți atingi obiectivele academice sau profesionale cu încredere și determinare.

About Author

Related posts

I learn english

Nivele engleză – Care sunt standardele internaționale de limbă și cum pot beneficia elevii de pregătire încă din primii ani de școală?

Certificarea limbii engleze este necesară pentru a aplica la majoritatea programelor școlare și universitare de renume. Astfel, măsurarea nivelului de engleză în mod fiabil și posibilitatea de a urmări evoluția de-a lungul timpului sunt importante pentru orice cursant – cum altfel vei ști dacă...

Citeşte mai departe