Grit, ingredient de bază în meseria de părinte. Idei de la conferinţa EKA despre „puterea pasiunii şi a perseverenţei”

Autoare: Ilinca Stroe

 

Nu este Orient Express şi nu este TransSiberian Express. E însă trenul de cursă lungă în care ne suim odată ce-am devenit părinţi şi cu care ne ducem copiii de la staţia „Bebeluş” la staţia „Om mare împlinit”: Children’s Express. Trenul pe care ni s-a propus să ne îmbarcăm, ca metaforă ilustratoare a „meseriei de-o viaţă”, sâmbătă 1 februarie, la prima parte a Conferinţei EKA despre „GRIT – puterea pasiunii şi a perseverenţei”. Cei circa 100 de părinţi prezenţi au spus „da” propunerii de călătorie şi, în atmosfera vibrând de energia senină a dimineţii, de aşteptare plină de curiozitate, ca înaintea unui voiaj adevărat, am pornit-o la drum, ghidaţi de lectorul şi gazda noastră, profesorul Mihai Laurenţiu Gânj.

 

Încotro?

Care dintre noi am ştiut încă de copii ce aveam să fim când creştem? – am fost întrebaţi. Pentru copii este, fără îndoială, extrem de important să ştie încotro se îndreaptă, în viaţă, pe măsură ce se transformă în adulţi. Trec anii de şcoală primară, trece şi gimnaziul, iar la liceu deja ne întrebăm serios ce facultate vor urma copiii, spre ce carieră se vor orienta. E nevoie de o direcţie. Poate că copilul nostru nu este unul dintre cazurile acelea fericite care ştie încă de la 4 ani ce vrea să devină. Ce facem, atunci, cum îi putem fi de folos, cum îl putem ghida mai bine spre destinaţia împlinirii personale şi profesionale?

 

Explorăm

Vagonul 1 al trenului Children’s Express pe care ne-am îmbarcat la conferinţă este „explorarea”. Un copil este ca un sol fertil în care, graţie moştenirii genetice, germinează seminţele talentelor cu care e înzestrat omuleţul ivit în viaţa noastră. Iar noi, ca părinţi, avem datoria de a fi grădinarii atenţi, drăgăstoşi şi răbdători care se îngrijesc ca seminţele să încolţească, muguraşii să-şi facă apariţia, tulpiniţele să se înalţe. Ce îl interesează pe copilul meu? Ce îl atrage, ce îl captivează? Spre ce înclină? Ochiul părintelui, îndreptat atent spre solul fertil, e pregătit să observe care dintre potenţialităţi se conturează, ia formă de talent, de aptitudine.

 

Cum explorăm?

Conferinţa ne propune ca, în demersul nostru de atentă supraveghere a mugurilor de talent ce încolţesc în copilul nostru, să folosim schema inteligenţelor multiple cu care EKA ne-a familiarizat cu ceva vreme în urmă. Putem, pe cât de bine ne pricepem, să evaluăm potenţialul de dezvoltare al copilului în fiecare dintre direcţiile semnalate de inteligenţele multiple. Este bun la desen? Îi place matematica? Are ochi pentru fotografie? Are ureche muzicală sau e înnebunit/ă după dans? Prinde din zbor cuvinte noi, inclusiv în altă limbă? În funcţie de talentele pe care le sesizăm la copil, îi putem propune acestuia direcţii de dezvoltare corespunzătoare.

 

Important e, în acest punct, să nu facem presiuni asupra copilului, să lăsăm muguraşul de talent să crească în ritmul său, stimulat de „hrana” pe care i-o oferim: poate un curs, poate un club de activităţi extraşcolare, poate anumite resurse de pe Internet. La fel de important este ca, pe parcursul explorării potenţialului de talent al copilului, să respectăm, părinţi şi copii, nişte principii de explorare, cum ar fi: să rămânem deschişi, să ne eliberăm de blocaje, să ne descoperim limitele, să nu renunţăm la primele semne de oboseală, să terminăm ce am început şi alte mici reguli de care participanţii la conferinţă au aflat prin intermediul unei mind map alcătuite de profesorul Gânj.

 

Chestionarul GRIT şi alte beneficii

Este clar că pasiunea care duce la carieră şi perseverenţa necesară pentru a o urma şi împlini sunt caracteristici de cultivat în copiii noştri. Dar, pe de altă parte, noi înşine, ca părinţi, trebuie să ne dezvoltăm perseverenţa pentru a putea identifica, stimula şi alimenta pe termen lung, constant şi consecvent, pasiunile copiilor noştri. De aceea, alt instrument de lucru util oferit la finalul conferinţei a fost Chestionarul GRIT (alcătuit de însăşi iniţiatoarea acestui concept, Dr. Angela Duckworth). Prin chestionar, părinţii participanţi la conferinţă şi-au putut autoevalua gradul de grit, conştientizând ce schimbări sunt necesare şi ce bune practici sau atitudini trebuie continuate, în demersul lor de părinte perseverent în dezvoltarea talentelor copilului.

 

Prin urmare, conferinţa EKA a fost un prilej de auto-descoperire a noastră, ca părinţi, şi de cizelare a unora dintre abilităţile noastre de parenting pe care poate le neglijaserăm. Deloc în ultimul rând, la finalul conferinţei organizatorii ne-au oferit ocazia de a face networking, de a întâlni profesionişti din domeniul educaţiei extraşcolare cu care am vorbit liber şi relaxat, cărora le-am putut cere un sfat, de la care am primit idei şi recomandări avizate.

 

Urmează staţia…

Partea a doua a conferinţei EKA despre GRIT, susţinută tot de profesorul Gânj, se anunţă foarte ofertantă: suntem invitaţi în vagoanele 2 („exerciţiu”) şi 3 („esenţă”) ale trenului Children’s Express. Cu şi mai multe instrumente de lucru, metode şi bune practici extraordinar de folositoare în această călătorie palpitantă, dificilă şi minunată: creşterea copilului capabil să îşi urmeze perseverent pasiunea – omul împlinit de mâine.

Vă aşteptăm!

 

English Kids Academy (EKA) organizează două conferinţe-atelier cu tema „GRIT – puterea pasiunii şi a perseverenţei”. Primul asemenea eveniment  a avut loc sâmbătă, 1 februarie 2020 (10-12) şi, datorită cererii mari, s-a reluat pe 7 februarie 2020, de la orele 18 la 20. Partea a II-a a conferinţei se va desfăşura vineri, 27 martie. Locaţia: sediul International House Bucureşti din T-Center, Str. Lânăriei nr. 93-95, etaj 1  (cartier Tineretului, lângă Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”). Lector: Mihai Laurenţiu Gânj, Preşedinte EKA, Antreprenorul Anului 2010 (HR Club Romania), Inspector International House World Organisation (Londra), absolvent al cursului Positive Psychology: Character, Grit and Research Methods, co-susţinut online chiar de Dr. Angela Duckworth. Participarea este gratuită în limita locurilor disponibile. Informaţii: [email protected]. Înscrieri: [email protected].  

 

 

About Author

Related posts