Gândirea divergentă

Gândirea divergentă – cum le poţi dezvolta creativitatea celor mici?

Gândirea divergentă are la bază creativitatea şi este unul dintre tipurile de gândire care ar trebui stimulate încă din copilărie. În ziua de astăzi, abilitatea de a gândi într-un mod original și creativ sau “think outside the box” este cea mai apreciată, atât în viaţa de zi cu zi, cât şi în carieră. Acest tip de gândire  presupune a vedea mai departe de ceea ce pare evident, a găsi soluţii inovatoare  în privința unor probleme şi accepta cu bucurie  neconvenţionalul. Pentru ca mai mulţi adulţi să dobândească o creativitate bine antrenată sau abilitatea de a gândi într-un mod original, dezvoltarea gândirii divergente, cea care ajută la găsirea de soluţii flexibile, este necesară încă din copilărie. În continuare, află mai multe despre aceasta şi despre cum îi poţi ajuta pe cei mici să o dezvolte:

 

Cuprins:

  1. Ce este gândirea divergentă? 
  2. Gândirea convergentă şi gândirea divergentă: diferenţe
  3. Cum îşi pot exersa cei mici gândirea divergentă?

 

1. Ce este gândirea divergentă?

Gândirea divergentă 2

Gândirea divergentă este acel tip de gândire folosit pentru a genera soluţii şi idei creative prin explorarea cât mai multor posibilităţi. Acest tip de gândire nu este liniar, procesul fiind unul spontan. De cele mai multe ori, gândirea divergentă ajută la crearea de conexiuni şi la găsirea mai multor posibile soluţii însă, ulterior, gândirea convergentă ajută la structurarea lor, eliminarea variantelor nepotrivite şi găsirea unei soluţii ce pare corectă pentru problema dată.

 

Gândirea divergentă se află în directă legătură cu creativitatea, iar acest lucru o transformă într-un aspect esenţial al dezvoltării celor mici, dar şi al vieţii de adult. Din fericire, există foarte multe activităţi plăcute sau chiar distractive ce încurajează gândirea divergentă, de la exerciţii de actorie, la pictură sau cursuri de engleză pentru copii.

2. Gândirea convergentă şi gândirea divergentă: diferenţe

Gândirea divergentă 3

Spre deosebire de gândirea divergentă, despre care am povestit mai sus, gândirea convergentă este cea care se concentrează  pe găsirea unei soluţii unice , bine stabilite la o problemă. Astfel, acest tip de gândire pune accent pe oferirea unei soluţii corecte, rapid, folosind logica. Printre cele mai importante diferenţe dintre gândirea divergentă şi cea convergentă se numără:

 

  • Gândirea convergentă duce la obţinerea unui singur “ răspuns optim”, în timp ce gândirea divergentă poate duce la obţinerea mai multor răspunsuri valide;

 

  • Gândirea convergentă nu lasă loc ambiguităţii sau incertitudinii, răspunsurile pot fi doar “greşite” sau “corecte”, în timp ce gândirea divergentă nu încurajează noţiunile de “greşit” şi “corect”;

 

  • Gândirea divergentă are la bază creativitatea, pe când cea convergentă are la bază cunoștințele acumulate şi logica.

 

Ambele tipuri de gândire sunt importante în viaţa de zi cu zi şi trebuie dezvoltate încă din copilărie. Totuşi, sistemul şcolar tradiţional pune mai mult accent pe gândirea convergentă, deşi ambele tipuri de gândire sunt esenţiale pentru ca  mintea să lucreze sănătos.

3. Cum îşi pot exersa cei mici gândirea divergentă?

Gândirea divergentă 4

Gândirea divergentă se poate exersa încă de la vârste fragede prin activităţi utile, plăcute sau distractive. Iată care sunt câteva dintre cele mai simple moduri prin care le poţi încuraja creativitatea celor mici:

 

  • Limbile străine – învăţarea unei limbi străine ajută atât la dezvoltarea creativităţii, cât şi la dezvoltarea gândirii convergente. De asemenea, este un skill ce se poate valorifica de-a lungul vieţii, atât în carieră, cât şi în viaţa cotidiană, de exemplu  în vacanţe. Cel mai bine ar fi să începi cu învăţarea limbii engleze, pentru care poţi alege cursuri de toamnă sau cursuri intensive de vară, în funcţie de programul tău şi de preferinţele celui mic. Limba engleză este o cerinţă obligatorie în ziua de astăzi, atât pentru accesul la studii de calitate, cât şi pentru obţinerea unui job bine plătit;

 

  • Scrierea creativă – o astfel de activitate ajută la dezvoltarea gândirii divergente, dar şi la exersarea limbii române sau a unei limbi străine, dacă cel mic alege să scrie într-o altă limbă. Încurajează-l să scrie liber, pe teme alese de el sau oferite de tine şi să îşi folosească creativitatea pentru a crea poveşti, poezii sau texte interesante;

 

  • Pictura şi desenul – incurajează-ti copilul să picteze, să deseneze şi să coloreze orice îi place. În acest fel, îşi va antrena creativitatea în timp ce se bucură de joaca cu creioane, culori şi carioci.

 

Gândirea divergentă, cea responsabilă de exersarea şi folosirea creativităţii, ar trebui să fie dezvoltată încă de la vârste mici. De aceea, nu îi pune limite niciodată celui mic, atunci când vine vorba de creativitate, ba dimpotrivă: susține-l să şi-o exprime, fie prin învăţarea de limbi străine, prin scriere, pictură, actorie sau orice altă activitate pozitivă.

Sursa foto: Pexels.com

 

About Author

Related posts

Motivația intrinsecă și motivația extrinsecă – cum le aplicăm într-un mod sănătos în procesul de învățare a limbii engleze?

În fiecare zi, elevii se confruntă cu o varietate de sarcini și provocări, iar ceea ce îi motivează să le abordeze poate avea un impact semnificativ asupra rezultatului final. Motivația intrinsecă și cea extrinsecă sunt două forțe puternice care îi ghidează pe elevi în...

Citeşte mai departe

Trecutul continuu în engleză: GHID UTIL pentru înțelegerea și utilizarea corectă a acestui timp verbal

Trecutul continuu în limba engleză este un timp verbal esențial în construirea narativelor și în exprimarea acțiunilor desfășurate în trecut. În timp ce alte timpuri verbale în engleză se concentrează pe momentele precise ale acțiunilor, trecutul continuu adaugă o dimensiune temporală suplimentară, ceea ce...

Citeşte mai departe