Engleza de acasă: alte 10 activităţi de învăţare amuzante de la Cambridge

Autor: Ilinca Stroe

Aşa cum vă semnalam într-un articol anterior, Cambridge Assessment English, departament al celebrei Universităţi din Cambridge care gestionează testele de limba engleză de toate nivelurile, găzduieşte pe website-ul său o pagină dedicată special părinţilor ai căror copii învaţă engleza. Pagina prezintă sfaturi, informaţii şi idei pe care un părinte pus (ca acum, pe timp de pandemie) în situaţia de a petrece mult timp acasă cu copilul le poate fructifica. Dintre sugestiile acelea, selectăm pentru dumneavoastră un nou set de 10 activităţi de exersare e englezei pe care le puteţi face cu copilul, pentru a vă asigura o şedere acasă împreună plăcută, activă şi instructivă.

  1. „Aşa cântec, aşa dans”

Alegeţi de comun acord cu copilul un cântec ale cărui versuri în engleză sunt uşor de înţeles. Parcurgeţi versurile, lămurind eventualele neclarităţi despre vocabular şi încercând să le memoraţi. Apoi inventaţi o coregrafie pe baza lor, care exprimă prin gesturi şi mişcări cât mai bine sensul cuvintelor şi „povestea” descrisă în cântec. Pregătiţi pentru întreaga familie un spectacol de dans expresiv pe melodia respectivă.

  1. „De-a doamna profesoară”

Propuneţi-i copilului să vă predea o mică lecţie de engleză, eventual luându-şi profesoara drept model de imitat. Ajutaţi-l să îşi pregătească pentru lecţie materialele necesare, de exemplu flashcards (cartoane cu imagini pentru predarea vocabularului) sau obiecte reale (legume/fructe, papetărie, jucării, etc.), iar pe durata „lecţiei” jucaţi rolul elevilor. La final, recapitulaţi cuvintele învăţate de la micul profesor, la „lecţie”.

  1. „Reportajul”

Încurajaţi-l pe copil să pregătească un mesaj video în engleză, pentru o rudă sau un prieten de departe, despre ultimele noutăţi de la dumneavoastră de acasă (o schimbare de mobilier, achiziţionarea unei noi plante, adoptarea unui animal de companie, o plăcintă delicioasă făcută de mama, etc.). Pregătiţi textul scurtului  „reportaj”, exersaţi postura şi unghiul de filmare, apoi înregistraţi şi trimiteţi destinatarului prin WhatsApp.

  1. „Memoria de spion”

Într-una dintre camere, invitaţi-l pe copil să privească cu atenţie aranjamentul lucrurilor din încăpere, încercând să memoreze cât mai exact detaliile. Poftiţi-l apoi afară din cameră câteva momente, iar în timpul acesta schimbaţi locul câtorva obiecte, ascundeţi altele, etc. Chemaţi-l pe copil înapoi în cameră şi cereţi-i să spună ce e diferit acum, faţă de acum câteva momente. O activitate foarte bună pentru exersarea prepoziţiilor!

  1. „Top 10”

Într-un timp dat (un minut sau două), cereţi-i copilului să listeze pe o bucată de hârtie cât de multe lucruri ştie dintr-o anumită categorie (mijloace de transport, mâncăruri, animale, etc.). După expirarea timpului, parcurgeţi lista şi ordonaţi lucrurile enumerate, în funcţie de un atribut anume, de la „cel mai…” la „cel mai puţin…”. (De exemplu, de la cel mai rapid la cel mai lent, de la cel mai scump la cel mai ieftin, etc.) Cum arată Top 10?

  1. „Master Chef English”

Căutaţi împreună cu copilul o reţetă în engleză pe Internet. (Recomandabil, ceva uşor de făcut, fie un desert lejer, fie o salată, etc.) Copiaţi în rezumat, pe o foaie, ingredientele necesare şi principalii paşi de urmat. Treceţi în bucătărie, încingeţi-vă cu şorţurile şi… la treabă!  Încercaţi să folosiţi cât mai multă engleza pe durata întregului proces de preparare („Give me the eggs, please”, „Now I need half a litre of milk”, ş.a.m.d.)

  1. „Cursa cu obstacole”

Pregătiţi într-o cameră mare sau în curte/grădină un traseu presărat cu mici „obstacole” (obiecte printre care trebuie să se facă „slalom”, un scaun răsturnat peste care trebuie să se treacă, etc.). Odată terminat traseul, invitaţi-l pe copil să îl privească cu atenţie, încercând să îl memoreze pe cât posibil. Apoi legaţi-l pe copil la ochi cu o eşarfă şi daţi-i indicaţii în engleză („Go left!”, „Stop!”) care să îl ajute să parcurgă cu bine tot traseul.

  1. „Ghici cine”

Găsiţi în albumul de familie o poză mai veche, care înfăţişează o rudă sau un prieten pe care copilul nu îi cunoaşte sau nu şi-i mai aminteşte. Uitaţi-vă împreună la poză şi invitaţi-l pe copil să ghicească cât de multe lucruri poate despre persoana respectivă: cine e, ce vârstă avea, unde se afla, cum se simţea, etc. Apoi spuneţi-i ce a ghicit corect. Un exerciţiu extrem de util în pregătirea pentru testul de Speaking Cambridge!

  1. „Călătoria de vis”

Cu o hartă a Terrei sau un glob pământesc în faţă, închideţi ochii şi puneţi degetul la întâmplare pe hartă. Deschideţi ochii şi vedeţi unde aţi „aterizat”. Vorbiţi despre cum ar fi să călătoriţi acolo: cu ce mergeţi? Cum e vremea? Ce plante şi animale vedeţi la faţa locului? Ce faceţi acolo? Ce mâncaţi? Cum sunt oamenii? Cât timp staţi? Ce luaţi cu voi în bagaj? La ce vă foloseşte? Repetaţi exerciţiul cu altă destinaţie.

  1. „Speedy Gonzales”

Într-un timp dat (un minut sau două), listaţi pe o hârtie cât de multe verbe de acţiune puteţi (run, sit, walk, jump, sleep, sing, cook, etc.). După expirarea timpului, faceţi un mic concurs: cine poate citi toate verbele de pe listă corect şi repede? Cronometraţi-vă pentru a vedea cine obţine timpul cel mai bun. Repetaţi concursul cu o nouă rundă, de data asta pentru a mima cât mai repede toate verbele listate. Ei, cine e Speedy Gonzales? 

English Kids Academy (EKA) oferă cursuri de limba engleză faţă în faţă în mediul virtual pentru copii de 2-18 ani, în format extensiv (pe durata anului şcolar) şi intensiv (pe durata verii). Cursurile EKA au la bază metoda comunicativă, care dezvoltă atât fluenţa, cât şi corectitudinea gramaticală, şi o abordare interdisciplinară ce stimulează inteligenţele multiple ale copiilor. Pentru înscrieri şi informaţii, contactaţi englezapentrucopii@ih.ro.

 Sursă

<www.cambridgeenglish.org/learning-english/parents-and-children/>

About Author

Related posts

Motivația intrinsecă și motivația extrinsecă – cum le aplicăm într-un mod sănătos în procesul de învățare a limbii engleze?

În fiecare zi, elevii se confruntă cu o varietate de sarcini și provocări, iar ceea ce îi motivează să le abordeze poate avea un impact semnificativ asupra rezultatului final. Motivația intrinsecă și cea extrinsecă sunt două forțe puternice care îi ghidează pe elevi în...

Citeşte mai departe