Cum folosim verbele neregulate în limba engleză și de ce avem nevoie de ele?

Majoritatea verbelor din limba engleză sunt neregulate, așa că este imposibil să le eviți, când vorbești sau scrii în engleză. Mai mult, astfel de verbe pot indica  dacă vorbitorul sau scriitorul este nativ sau nu. Utilizarea corectă a verbelor neregulate arată, de asemenea, nivelul de informare și de înțelegere al unei persoane. Se întâmplă destul de frecvent  ca persoanele care nu au fost instruite corespunzător să folosească greșit verbele neregulate. Dacă nu vrei să te încadrezi în această categorie, făcând o impresie proastă, atunci trebuie să studiezi gramatica limbii engleze. Din fericire pentru tine, există o mulțime de articole utile legate de gramatică, care te pot ajuta să clarifici unele întrebări. Cu toate acestea, dacă nu ești vorbitor nativ sarcina de a învăța verbe neregulate este mai complicată pentru tine.

Cuprins:

  1. Diferența dintre verbele regulate și verbele neregulate
  2. Cum au apărut verbele neregulate și de ce avem nevoie de ele
  3. Conjugarea verbelor neregulate

   3.1. Verbele neregulate care sunt, frecvent, utilizate în mod greșit

  1. Cum să înveți verbele neregulate

1. Diferența dintre verbele regulate și verbele neregulate

Limba engleză are doar două tipuri de verbe din acest spectru: regulate și neregulate. Iar înainte de a păși în domeniul verbelor neregulate, ar fi util să înțelegem, mai întâi, caracteristicile  principale ale verbelor regulate. Verbele obișnuite au această denumire generică deoarece urmează modelul predominant. Ele a respectă  o regulă care spune că, dacă dorești să formezi  forma de trecut a unui verb, trebuie să adaugi particula „-ed” la sfârșitul acestuia. De exemplu: „Julie smiled to her new friend”, adică „Julie i-a zâmbit noului ei prieten” sau „He never closed the door to his room”, adică „El niciodată nu închidea ușa camerei sale”.

Prin contrast , verbele neregulate se numesc astfel deoarece nu respectă regulile stabilite. Fiecare dintre verbele neregulate are propriul mod de a forma trecutul simplu (Past Simple) și participiul trecut (Past Participle). De exemplu: „The children ran away to hide from the old man” = „Copiii au fugit pentru a se ascunde de bătrân”. Sau „He saw her yesterday on his way to school” = „El a văzut-o ieri, când mergea spre școală”.

După cum s-a menționat anterior, majoritatea verbelor din limba engleză sunt regulate. Totuși, unele dintre  verbele cele mai des folosite sunt neregulate, cum ar fi” to be”/ „a fi” și “to have”/ „a avea”. Dintre toate verbele din limba engleză, aproximativ două sute sunt neregulate, iar dacă le numeri formele prefixate lista ar număra mai mult de 600.. Ar fi foarte greu (și nu chiar necesar) să le memorezi pe toate. Poți  vorbi și scrie perfect dacă înveți doar verbele neregulate cel mai des folosite. Cu toate acestea, dacă ești curios să vezi lista completă, o poți găsi oricând ca parte din suportul unui curs de limba engleză.

2. Cum au apărut verbele neregulate și de ce avem nevoie de ele?

Mulți dintre cei care studiază engleza  se întreabă de ce au nevoie de toate aceste verbe neregulate. Pare că ele doar complică lucrurile, așa că de ce engleza nu își poate schimba gramatica și de ce nu poate face ca toate verbele să fie regulate? Este o întrebare bună, dar, din păcate, nu poate exista un răspuns perfect sau clar. Limba este o unitate complexă, care există și evoluează împreună cu o societate, iar încercările de a o gestiona într-un mod artificial nu reușesc aproape niciodată. Unele elemente lexico-gramaticale  apar și dispar în funcție de cum le folosesc vorbitorii. Totuși, lucrurile nu pot dispărea dintr-o limbă, pentru că gramaticienii veghează la conservarea lor.  La fel se întâmplă și cu verbele neregulate în limba engleză.

Practic, toate verbele neregulate  din engleza contemporană  provin din engleza veche sau derivă din cuvinte germanice. Alte cuvinte străine împrumutate de  engleză în secolele trecute urmează modelul standard, adică primesc terminația „-ed”. Desigur, au existat discuții între lingviști despre reformarea acestei zone  germanice a gramaticii și eliminarea verbelor neregulate. Cu toate acestea, oponenții acestei poziții  susțin că verbele neregulate sunt o moștenire istorică a limbii engleze și ar fi o crimă ca ele  să fie scoase din uz. O limbă nu este doar un mijloc de comunicare, ci este și un domeniu cultural al națiunii, care arată de unde a venit cultura și cum a evoluat aceasta. Prin urmare, verbele neregulate nu au un scop funcțional anume. Ele sunt doar o parte a limbii și tot ce poate face cursantul este să respecte acest fapt, luându-l ca atare, și să încerce să le învețe.

3. Conjugarea verbelor neregulate

Când începi să înveți verbele neregulate, vei auzi foarte multe lucruri despre conjugare. Deci, să înțelegem, mai întâi, ce este conjugarea, astfel încât cuvântul să nu te nedumerească. . Conjugarea este procesul de creare a unor forme modificate de verbe. Conjugarea variază în funcție de gen, număr, timp, mod și alte aspecte gramaticale. Cu toate acestea, conjugarea discutată în cauză este strict limitată la timpul verbelor.

3.1. Verbele neregulate care sunt frecvent utilizate în mod greșit

Lista celor mai frecvente verbe neregulate este foarte lungă. Cu toate acestea, le vom menționa pe cele mai importante dintre acestea, de care vei avea nevoie, cu siguranță, în fiecare text redactat, fie că este vorba de o scrisoare, eseu sau lucrare de cercetare. Întâmplător, aceste verbe sunt, de asemenea, foarte des folosite în mod greșit. Iată care sunt ele:

InfinitivTrecut simplu (Past Simple)Participiu trecut (Past Participle)
„a fi” = „to be”„was”/„were”„been”
„a avea” = „to have”„had”„had”
„a merge” = „to go”„went”„gone”
„a face” = „to do”„did”„done”
„a ști” = „to know”„knew”„known”

 

4. Cum să înveți verbele neregulate?

Întrebarea care îi frământă pe majoritatea celor care studiază  limba engleză este „cum să înveți verbele neregulate?” Cel mai probabil, profesorii tăi îți spun că trebuie doar să le memorezi. Este adevărat că nu există un model sau o regulă specială după care să le înveți, pentru a ști cum să conjugi fiecare verb. În cele din urmă, memorarea este singura alegere pe care o ai. Cu toate acestea, există diferite moduri în care poți face acest lucru. Iată care sunt unele dintre cele mai eficiente:

  • prin citire – după cum se spune, lectura este cel mai bun mod de învățare. Când citești cărți în limba engleză, articole sau postări pe bloguri despre gramatică, inevitabil dai peste verbe neregulate. Este una dintre cele mai bune modalități de a învăța, pentru că acele cuvintele sunt folosite în context și, astfel, mintea ta își amintește lucrurile mult mai bine;
  • prin scris – dacă folosești verbe neregulate în scris, acestea îți vor antrena memoria în cel mai activ mod. Scrisul va garanta faptul că cuvintele învățate astfel vor rămâne cu tine pentru totdeauna. Tot ce trebuie să faci este să alegi un verb neregulat și să creezi o propoziție, folosind acel verb într-un context ales de tine;
  • cu flashcarduri – aceasta este metoda ideală pentru persoanele foarte ocupate. Poți cumpăra flashcarduri gata făcute din librărie sau poți descărca online un set pe care, mai apoi, îl poți imprima. Cu toate acestea, ar fi mai bine să le creezi de unul singur, pentru că va fi un mod de învățare suplimentară pentru tine. Vei avea nevoie de un teanc de hârtii pătrate, mici. Pe o parte a colii, scrie forma de infinitiv a verbului, iar pe cealaltă –  forma de trecut simplu (Past Simple) și pe cea de  de participiu trecut (Past Participle). Poartă cardurile cu tine atunci când mergi la școală sau la joacă. Le poți parcurge  atunci când te afli în mijloacele de transport în comun sau atunci când ești cu ceilalți copii în parc, la joacă, ca o activitate de relaxare și învățare, în același timp;
  • cu ajutorul cursurilor de limba engleză online – aceste cursuri se fac în afara orelor de școală și asigură o învățare intensivă a noțiunilor de limba engleză. Deși sunt contra cost, calitatea asigurată este una superioară, deoarece profesorii care predau aceste cursuri sunt extrem de pregătiți și au în spate o vastă experiență acumulată. Mai mult decât atât, în cadrul acestor cursuri nu se ține cont neapărat de programa școlară, ci se pune accent pe ceea ce tu nu ai înțeles. Profesorii îți vor acorda toată înțelegerea și răbdarea lor, pentru a se asigura că tu deprinzi toate noțiunile necesare și că, la finalul orelor, nu mai ai niciun fel de nelămurire. 

Verbele neregulate sunt o parte inerentă a limbii engleze și, indiferent dacă îți place sau nu să le înveți, nu vei putea scrie o compunere adecvată sau un text corect și nu vei putea să porți o conversație coerentă fără ele. Cu toate acestea, procesul de memorare a verbelor neregulate nu trebuie să fie unul anevoios. Odată ce ai înțeles cum funcționează verbele neregulate și de ce ai nevoie de ele, învățarea lor va fi una mult mai ușoară și mult mai distractivă. Iar aceste câteva metode de mai sus te vor ajuta ca procesul tău de memorare să fie unul fără prea mult efort și de succes pentru tine.

Sursa foto: shutterstock.com

 

 

 

About Author

Related posts

Motivația intrinsecă și motivația extrinsecă – cum le aplicăm într-un mod sănătos în procesul de învățare a limbii engleze?

În fiecare zi, elevii se confruntă cu o varietate de sarcini și provocări, iar ceea ce îi motivează să le abordeze poate avea un impact semnificativ asupra rezultatului final. Motivația intrinsecă și cea extrinsecă sunt două forțe puternice care îi ghidează pe elevi în...

Citeşte mai departe