Cele mai vorbite limbi - O scurtă călătorie printre limbile principale ale lumii + Motive pentru care engleza este atât de populară în zilele noastre

Cele mai vorbite limbi: O scurtă călătorie printre limbile principale ale lumii + Motivele pentru care engleza este atât de populară în ziua de astăzi

Limba este sufletul unei culturi și leagă oameni din diferite părți ale lumii. Ne permite să ne exprimăm gândurile, emoțiile și ideile și ne ajută să ne înțelegem mai bine. De la limbile romantice ale Europei până la cele tonale ale Asiei, fiecare dintre acestea are caracteristicile sale unice și o semnificație culturală puternică. Descoperă în acest articol care sunt cele mai vorbite zece limbi din lume, precum și de ce limba engleză este atât de populară în era informației!  

Cuprins:

 1. Cele mai vorbite limbi străine în lume – Top 10 cele mai vorbite limbi
 2. Cele mai vorbite limbi de pe planetă – Limba engleză și rolul său în educație


 

1.Cele mai vorbite limbi străine în lume – Top 10 cele mai vorbite limbi

Limba este un instrument de bază în comunicarea verbală și scrisă, fiind o parte esențială a vieții de zi cu zi.  Cu toate că există peste 7.000 de limbi vorbite în întreaga lume, unele dintre acestea au devenit atât de cunoscute, încât permit oamenilor din culturi diferite să comunice între ei. Iată care sunt cele mai cunoscute zece limbi de pe glob:

 1. Chineza mandarină este cea mai cunoscută limbă la nivel global, cu peste 1,2 miliarde de vorbitori, fiind limba oficială a Republicii Populare Chineze, Taiwan și Singapore. Are în spate o istorie și o cultură bogate, fapt ce i-a influențat statutul de cea mai vorbită limbă din lume. Chineza folosește caractere care poartă o semnificație spirituală. De exemplu, „kung fu” înseamnă “îndemânare”, iar „Feng Shui” se traduce prin “vânt și apă”. 
 2. Spaniola. Cu peste 460 de milioane de vorbitori în întreaga lume, spaniola este a doua cea mai vorbită limbă la nivel global. Este limba oficială a Spaniei, o mare parte a Americii Centrale și de Sud și a Guineei Ecuatoriale. Această limbă de origine latină are multe cuvinte celebre, cum ar fi „fiesta” – petrecere și „siesta” – somn de după-amiază.
 3. Engleza are 360 ​​de milioane de vorbitori nativi și peste un miliard de oameni din întreaga lume care o vorbesc ca a doua limbă. Este limba oficială a peste 50 de țări, inclusiv Statele Unite, Canada, Australia și Noua Zeelandă. Are un vocabular vast și este folosită în știință, tehnologie și afaceri în întreaga lume, motive pentru care a devenit limba de comunicare internațională. Cu toate că are un sistem gramatical complex, care include multe excepții, expresii idiomatice și verbe frazale, este cea mai predată și căutată limbă de pe glob. 
 4. Hindi este limba oficială a Indiei și este vorbită de peste 500 de milioane de oameni din întreaga lume. Este un membru al familiei de limbi indo-ariene și este strâns înrudit cu urdu. Hindi are o istorie culturală bogată și este limba multor scriitori și poeți indieni celebri, fiind, de asemenea, o limbă crucială pentru afaceri și comerț. 
 5. Araba este limba oficială a peste 20 de țări, inclusiv Arabia Saudită, Egipt și Maroc,  cu peste 422 de milioane de vorbitori. Aceasta are o istorie bogată, fiind limba Coranului și o parte esențială a culturii islamice. Cea mai obișnuită salutare în arabă este „salaam alaikum”, care înseamnă “pacea asupra ta” și „shukran” –  “mulțumesc”. 
 6. Bengali: Cu peste 200 de milioane de vorbitori în întreaga lume, bengali este o limbă vorbită pe scară largă în Asia de Sud. Cea mai comună formă de salut în bengaleză este „salam”, care înseamnă “salut”, și „dhonnobad”, care înseamnă mulțumesc. 
 7. Portugheza este limba oficială în Portugalia, Brazilia, Angola și Mozambi. Peste 200 de milioane de oameni vorbesc limba lui Vasco da Gama, Magellan și Paulo Coelho.
 8. Rusa este vorbită de peste 166 de milioane de oameni, fiind folosită și în țările învecinate. Rusa are un sistem gramatical complex și multe cuvinte cunoscute precum „vodcă”, care înseamnă apă și „sputnik”, care înseamnă tovarăș de călătorie. 
 9. Japoneza este vorbită de peste 128 de milioane de persoane. Are un sistem de scriere unic care combină trei scripturi: kanji, hiragana și katakana. Gramatica sa complexă și limbajul onorific reflectă natura ierarhică a societății nipone. Japonia este, de asemenea, cunoscută pentru manga, anime și jocurile sale video, care au o bază de fani la nivel mondial și au contribuit la răspândirea culturii sale în întreaga lume.
 10. Punjabi este limba oficială a statului indian Punjab și este vorbită de peste 100 de milioane de oameni. Este un membru al familiei de limbi indo-ariene și este strâns înrudită cu hindi. Denumirea limbii vine de la cuvintele “panj” (cinci) și “aab” (apă), care se traduce în română ca “tărâmul celor cinci râuri”.

Cele mai vorbite limbi străine în lume - Top 10 cele mai vorbite limbi

Așadar, fiecare limbă are caracteristicile sale unice și a jucat un rol esențial în modelarea lumii în care trăim astăzi. Învățarea unei alte limbi este atât de importantă în ziua de astăzi, încât specialiștii recomandă ca acest proces să înceapă încă din copilărie. Cursurile de engleză pentru preșcolari pot ajuta copiii să exploreze și alte culturi și să-și creeze oportunități de creștere personală și profesională.

 

2. Cele mai vorbite limbi de pe planetă – Limba engleză și rolul său în educație

Engleza este limba cea mai populară la nivel global, cu peste 1,5 miliarde de vorbitori în întreaga lume. Este “lingua franca” a lumii și a devenit limba afacerilor internaționale, diplomației și educației. Multe țări au engleza ca a doua limbă și este esențială pentru comunicare în economia globală. 

Unul dintre principalele motive pentru popularitatea englezei este flexibilitatea și adaptabilitatea acesteia. Engleza a împrumutat cuvinte din multe limbi diferite și continuă să evolueze și să se schimbe pentru a satisface nevoile vorbitorilor săi. Aceasta este, de asemenea, limba internetului și a devenit un instrument esențial pentru comunicare și schimb de informații. 

Cele mai vorbite limbi de pe planetă - Limba engleză și rolul său în educație

Cunoașterea limbii engleze a devenit din ce în ce mai importantă pentru oamenii din toate culturile. Estimativ, peste 1 miliard de oameni învață limba engleză în întreaga lume, iar cursurile de engleză pentru adolescenți au devenit foarte populare în ultimii ani, datorită faptului că este cea mai folosită limbă pe rețelele de socializare. 

Multe examene internaționale se desfășoară în limba engleză, cum ar fi Cambridge, TOEFL și IELTS. Aceste examene nu pot fi susținute fără o pregătire în prealabil, cursurile de engleză pentru școlari  sau adulți fiind esențiale pentru a obține rezultatele dorite. Certificatele obținute în urma examinărilor sunt necesare pentru persoanele care doresc să studieze sau să lucreze în străinătate, deoarece limba engleză a devenit o cerință de bază pentru majoritatea universităților și companiilor mari din întreaga lume. 

De la chineza mandarină la arabă, fiecare limbă are povestea sa unică și semnificația culturală. Învățarea unei a doua limbi a devenit un instrument esențial pentru creșterea personală și dezvoltarea profesională. Prin extinderea competențelor lingvistice, oamenii se pot conecta cu culturi diferite și au ocazia să își extindă orizonturile către o înțelegere mai profundă a lumii. Deci, de ce să nu faci primul pas și să explorezi o nouă limbă chiar astăzi? Cine știe, s-ar putea să-ți schimbe viața!

Sursa foto: Pixabay.com, Freepik.com

About Author

Related posts

Motivația intrinsecă și motivația extrinsecă – cum le aplicăm într-un mod sănătos în procesul de învățare a limbii engleze?

În fiecare zi, elevii se confruntă cu o varietate de sarcini și provocări, iar ceea ce îi motivează să le abordeze poate avea un impact semnificativ asupra rezultatului final. Motivația intrinsecă și cea extrinsecă sunt două forțe puternice care îi ghidează pe elevi în...

Citeşte mai departe

Trecutul continuu în engleză: GHID UTIL pentru înțelegerea și utilizarea corectă a acestui timp verbal

Trecutul continuu în limba engleză este un timp verbal esențial în construirea narativelor și în exprimarea acțiunilor desfășurate în trecut. În timp ce alte timpuri verbale în engleză se concentrează pe momentele precise ale acțiunilor, trecutul continuu adaugă o dimensiune temporală suplimentară, ceea ce...

Citeşte mai departe