Apartenenţa la o reţea globală, avantaj unic pentru copiii EKA: ce beneficii aduce Programul de Educaţie Culturală

Autor: Ilinca Stroe

Până nu de mult, era atât de uşor să intri în contact direct cu o cultură diferită! Părinţii care doreau să ofere această experienţă copiilor lor nu trebuiau decât să rezerve un city break. Apoi, familia se îmbarca în avion şi, în doar câteva ore, aterizau în altă ţară, în altă cultură. Într-un loc unde juniorii se puteau mândri în faţa părinţilor cu cât de bine se descurcă în engleză la hotel, la restaurant, etc.

Ce e de făcut, însă, dacă din cauza pandemiei şi a restricţiilor de călătorie impuse acea oportunitate a dispărut? Ei bine, dacă eşti un centru de limbi străine care face parte dintr-o reţea globală cu centre-surori în 52 de ţări, sesizezi repede ce ai de făcut: ai de exploatat acel uriaş potenţial multicultural.

Iar asta este exact ce a făcut English Kids Academy, ca divizie pentru copii a unei organizaţii educaţionale afiliate la International House World Organisation: anul trecut am demarat un Program de Educaţie Culturală care aduce laolaltă, online, prin intermediul platformei Zoom, copii vorbitori de engleză din România şi din altă ţară.

În noiembrie 2020, un grup de cursanţi EKA de 16 ani au făcut cunoştinţă cu studenţi de la IH Dublin: tineri din Turcia, Brazilia şi Argentina cu care adolescenţii români au petrecut o oră, descoperind ce aveau în comun (de la hobbyuri la experienţe de învăţare), dar interesându-se şi despre diferenţele dintre ţările şi culturile lor, de la viaţa de familie la cutume sociale. Cursanţii EKA au beneficiat de un tur virtual al oraşului Dublin şi, în plus, au primit laude pentru nivelul lor impresionant de engleză.

În decembrie 2020, copiii de la EKA (de data aceasta, un grup de 40 de cursanţi de nivel Flyers şi KET în vârstă de 10-12 ani) s-au întâlnit online cu copii care învaţă engleza în Gaza, Palestina. Au petrecut o oră împreună, predându-şi unii altora expresii uzuale în limba arabă şi, respectiv, română. De asemenea, participanţii au susţinut scurte prezentări despre formele de relief ale ţărilor lor, au făcut comparaţii între alfabetele şi gramaticile limbilor lor materne şi au încheiat totul frumos cu un quiz.

Cum întâlnirea aceea a fost atât de fructuoasă, ne-am dorit “un bis”: pe 26 februarie 2021, copiii palestinieni de la şcoala din Gaza s-au întâlnit din nou cu parteneri de la EKA, un grup de 12 cursanţi de nivel Movers, în vârstă de 10-11 ani. De data aceasta, întâlnirea s-a axat pe sărbători tradiţionale din cele două ţări: prin prezentări PowerPoint de nota 10, românii le-au vorbit colegilor din Gaza despre Mărţişor şi Paşte, aflând, la rândul lor, de la micii palestinieni despre Eid al-Fitr (sărbătoarea sfârşitului Ramadanului) şi Eid al-Adha (Sărbătoarea Sacrificiului).

Încotro, călătoria următoare? Georgia. Avem aranjate în martie două întâlniri cu copii vorbitori de engleză din ţara vecină la Marea Neagră: două grupuri de câte 15 cursanţi EKA în vârstă de 12 şi, respectiv, 14 ani vor face cunoştinţă cu copii din Georgia în sesiuni de o oră/ o oră şi jumătate, pentru a schimba saluturi şi a se învăţa unii pe alţii expresii uzuale în limbile română şi georgiană.

Beneficiile Programului EKA de Educaţie Culturală se înscriu perfect în promisiunea noastră de a oferi #maimultdecâtengleză. Nu doar că tinerii români care au participat la întâlnirile menţionate s-au simţit inspiraţi şi îmbogăţiţi de această experienţă (“Mi-a plăcut fffff mult întâlnirea cu copiii din Gaza! A fost interesant! Sper să mai putem participa la astfel de întâlniri.”). Ci acestea din urmă le-au oferit copiilor prilejul de a-şi folosi engleza cu sens, într-un context de comunicare autentică.

În plus, participând la aceste schimburi culturale, copiii

  • capătă o mai bună înţelegere a lumii şi a diversităţii ei de preocupări şi de perspective
  • aplică gândirea critică pentru revizuirea stereotipurilor, prin cunoaştere directă
  • dobândesc competenţe interculturale prin interacţiune directă cu vorbitori de engleză din alte culturi

Graţie apartenenţei EKA la o structură globală atât de bogată în culturi, le putem oferi copiilor o zestre intelectuală, dar şi sufletească ce le va alimenta, în lumea de mâine, capacitatea de a interacţiona productiv şi asertiv în contexte internaţionale, multiculturale (companii, conferinţe, proiecte transnaţionale, etc.). Restul vine de la ei: bucuria de a-şi deschide minţile şi inimile la emoţionanta întâlnire cu “celălalt”, aceasta e contribuţia copiilor înşişi. Căci ei ştiu cel mai bine cum să fie curioşi în cel mai bun dintre feluri.

English Kids Academy (EKA) oferă cursuri de limba engleză față în față, hybrid şi online pentru copii de 4 – 18 ani, pe întreaga durată a anului şcolar. Cursurile EKA sunt singurele din România prin care se implementează programul RULER de dezvoltare a inteligenţei emoţionale, iniţiat de Yale University. Pentru înscrieri şi informaţii, contactaţi englezapentrucopii@ih.ro.

About Author

Related posts

Engleza britanică, calea către certificări de renume Despre diferențele de vocabular și gramatică între engleza americană și cea britanică

Engleza britanică, calea către certificări de renume: Despre diferențele de vocabular și gramatică dintre engleza americană și cea britanică

Limba engleză își are rădăcinile în insulele britanice, dar s-a răspândit și a evoluat în mod distinct și în SUA, dar și alte zone ale lumii. Astfel, au apărut variantele britanică și americană ale limbii engleze, care, deși împărtășesc multe elemente comune, prezintă și...

Citeşte mai departe
Prezentul simplu în engleză - învață particularitățile acestui timp verbal într-un mod simplu și eficient!

Prezentul simplu în engleză – învață particularitățile acestui timp verbal într-un mod simplu și eficient!

Prezentul simplu este unul dintre cele mai importante timpuri verbale din limba engleză, reprezentând fundamentul comunicării de zi cu zi. Este o componentă esențială a gramaticii engleze, fiind utilizat pentru a exprima acțiuni obișnuite, fapte generale și evenimente programate. De asemenea, acest timp verbal...

Citeşte mai departe
Verbele auxiliare în engleză și utilizarea lor în funcție de nivelul studiat

Verbele auxiliare în engleză și utilizarea lor în funcție de nivelul studiat

Verbele auxiliare reprezintă o componentă vitală a limbii engleze și sunt esențiale pentru înțelegerea și utilizarea corectă a structurii propozițiilor, a timpurilor verbale și a formării întrebărilor și negațiilor. Aceste verbe adaugă subtilitate și precizie comunicării în limba engleză și sunt considerate o piatră...

Citeşte mai departe