Trecutul continuu în engleză: GHID UTIL pentru înțelegerea și utilizarea corectă a acestui timp verbal

Trecutul continuu în limba engleză este un timp verbal esențial în construirea narativelor și în exprimarea acțiunilor desfășurate în trecut. În timp ce alte timpuri verbale în engleză se concentrează pe momentele precise ale acțiunilor, trecutul continuu adaugă o dimensiune temporală suplimentară, ceea ce poate crea confuzii printre elevii care învață limba. Însă, odată înțeles, past continuous poate deveni o parte utilă și integrată a comunicării de zi cu zi în limba engleză. Cu lecții adaptate nivelului lor, elevii au ocazia de a învăța treptat regulile trecutului continuu, astfel încât acesta să fie folosit natural, indiferent de context. Însă cum se formează past continuous și de la ce grupă este recomandată învățarea acestuia?

 

Cuprins:

 1. Cum se formează past continuous?
 2. Trecutul continuu în limba engleză – când se folosește past perfect?
 3. Trecut continuu în engleză – de la grupă este recomandată învățarea acestui timp verbal?

1. Cum se formează past continuous?

Timpul continuu în trecut în limba engleză, cunoscut și ca „past continuous”, este format prin utilizarea verbului auxiliar „to be” în trecut (was/were) și adăugarea formei continue a verbului principal.

 

Formula generală este: Subiect + was/were + verbul principal + ing

Pentru subiectele „I”, „he”, „she”, „it” se folosește „was”. Pentru subiectele „you”, „we”, „they” se folosește „were”. Iată câteva exemple de past continuous la afirmativ:

 • I was studying when she called. (Eu învățam când ea a sunat.) 
 • They were playing football in the park. (Ei jucau fotbal în parc.) 

 

Formarea lui past continuous la negativ și interogativ urmează aceleași reguli ca și pentru prezentul continuu, dar cu verbul auxiliar „to be” la forma trecută (was/were). Exemple:

 • She wasn’t cooking dinner when I arrived. (Ea nu gătea cina când am ajuns.) – negativ.
 • Was she cooking dinner when I arrived? (Gătea ea cina când am ajuns?) – interogativ.

 

Trebuie luat în calcul și faptul că există unele excepții de la regulile generale. De exemplu, verbele care exprimă stări de spirit sau preferințe, cum ar fi „love”, „hate”, „want”, „need”, „prefer”, nu sunt adesea folosite în trecut continuu. De asemenea, există situații când acțiunile repetitive sau verbele de percepție sunt preferate în trecutul simplu în loc de timpul continuu.

2.Trecutul continuu în limba engleză – când se folosește past perfect?

Timpul „past perfect continuous” (sau „past perfect progressive”) este utilizat pentru a exprima o acțiune care a început în trecut, a continuat pentru o anumită perioadă de timp și a avut o relevanță la un moment specific din trecut sau la o altă acțiune care a avut loc înaintea ei. Iată situațiile când trebuie să folosim past continuous:

 • O acțiune care a început în trecut și a continuat până la un moment specific din trecut:
  He had been working at that company for five years before he resigned. (El lucrase la acea companie timp de cinci ani înainte să demisioneze.) 
 • O acțiune care a fost în desfășurare înaintea altei acțiuni sau unui punct specific din trecut:
  She had been studying for hours before her friends arrived. (Ea învățase de ore bune înainte ca prietenii ei să vină.) 
 • O acțiune care a fost repetată în mod continuu înaintea unui moment specific din trecut:
  They had been traveling around Europe for months before they ran out of money. (Ei călătoriseră prin Europa de luni de zile înainte să rămână fără bani.) 

Pe scurt, timpul „past perfect continuous” este adesea folosit pentru a evidenția durata sau continuitatea unei acțiuni înainte de un punct specific din trecut sau înainte de o altă acțiune. De asemenea, elevii care participă la cursurile de engleză pentru școlari trebuie să știe că în multe cazuri, acest timp verbal poate fi înlocuit cu „past perfect” simplu, deși past perfect continuous pune un accent mai mare pe durată și continuitatea acțiunii.

Trecut continuu în engleză – de la grupă este recomandată învățarea acestui timp verbal?

Pentru elevii care se pregătesc pentru examenele Cambridge, învățarea corectă și utilizarea adecvată a acestui timp verbal le va oferi un avantaj semnificativ în obținerea rezultatelor dorite. Deci, când ar trebui învățat past continuous?

În cadrul cursurilor de engleză pentru copii organizate de centrul nostru de limbi străine, trecutul continuu este introdus începând cu grupa KET (Key English Test). În această etapă, se începe cu prezentarea conceptului de bază al timpului continuu în trecut, utilizând exemple simple și relevante pentru experiențele lor personale. Elevii sunt familiarizați treptat cu structura timpului „past continuous” și sunt încurajați să participe la activități practice, precum completarea spațiilor libere în propoziții sau descrierea imaginilor folosind acest timp verbal. Prin intermediul exercițiilor interactive și a jocurilor de rol, elevii își consolidează înțelegerea și își dezvoltă abilitățile de utilizare a trecutului continuu în contexte diverse.

Pe măsură ce elevii progresează către nivelurile PET (Preliminary English Test) și FCE (First Certificate in English), li se oferă o mai mare înțelegere a utilizării trecutului continuu în engleză. Elevii care participă la cursurile de engleză pentru adolescenți sunt instruiți să distingă subtilitățile dintre timpul „past continuous” și timpul „past simple”, și să înțeleagă când și cum să folosească fiecare timp verbal în mod adecvat în contexte diverse.

De altfel, sunt introduse activități mai complexe, precum completarea dialogurilor sau redactarea scurtelor eseuri folosind timpul „past continuous” în moduri variate. Tinerii sunt încurajați să caute resurse suplimentare și să practice utilizarea timpului „past continuous” în conversații reale și în situații practice din viața de zi cu zi, pentru a-și îmbunătăți comunicarea în limba engleză.

 

Așadar, trecutul continuu nu este doar un aspect al gramaticii engleze, ci și o unealtă puternică pentru exprimarea experiențelor și a acțiunilor din trecut în mod clar și coerent. Odată ce elevii își însușesc în mod corespunzător acest timp verbal, ei vor fi pregătiți să-și folosească abilitățile lingvistice în viața de zi cu zi, iar reușita lor în examenele Cambridge va fi doar unul dintre multele succese pe care le vor întâlni în călătoria lor de învățare a limbii engleze.

About Author

Related posts