Prezentul simplu în engleză - învață particularitățile acestui timp verbal într-un mod simplu și eficient!

Prezentul simplu în engleză – învață particularitățile acestui timp verbal într-un mod simplu și eficient!

Prezentul simplu este unul dintre cele mai importante timpuri verbale din limba engleză, reprezentând fundamentul comunicării de zi cu zi. Este o componentă esențială a gramaticii engleze, fiind utilizat pentru a exprima acțiuni obișnuite, fapte generale și evenimente programate. De asemenea, acest timp verbal joacă un rol crucial în predarea și învățarea limbii engleze, fie că vorbim despre preșcolari și școlari care își dezvoltă primele abilități lingvistice, fie despre adolescenți care se pregătesc pentru examenele de certificare.

Cuprins:

 1. Prezentul simplu în engleză – formare și conjugare
 2. Prezentul simplu în engleză – reguli de utilizare în funcție de context

3. Timpul prezent simplu în engleză în funcție de nivelul studiat

1. Prezentul simplu în engleză – formare și conjugare

Prezentul simplu este utilizat pentru a exprima acțiuni obișnuite, evenimente repetitive și adevăruri generale. Majoritatea verbelor se formează prin adăugarea sufixului „-s” sau „-es” în cazul formei a treia singular (he/she/it). Iată câteva exemple:

  • Verbele care se formează cu sufixul „-s”:
   Exemple:

–  Work (a lucra) – He works.
–  Talk (a vorbi) – She talks.
–  Play (a juca) – He plays.
–  Study (a studia) – She studies.
–  Dance (a dansa) – He dances.

Exemplu de conjugare:

I work
You work
He/She/It works
We work
You work
They work

  • Verbele care se formează cu sufixul „-s”:–  Fix (a repara) – She fixes.
   –  Watch (a urmări) – He watches.
   –  Brush (a peria) – She brushes.
   –  Go (a merge) – He goes.
   –  Do (a face) – She does.

Exemplu de conjugare:

I watch
You watch
He/She/It watches
We watch
You watch
They watch

Exemple:

  • Afirmativ
   He visits his grandma every Sunday. (El își vizitează bunica în fiecare duminică)
  • Interogativ
   Does he visit his grandma every Sunday? (Își vizitează bunica în fiecare duminică?)
  • Negativ
   He doesn’t visit his grandma every Sunday. (El nu își vizitează bunica în fiecare duminică).

Așadar, sufixele “-s”/”-es” se adaugă doar la forma afirmativă. Este important de reținut aceste reguli, deoarece se face adesea confuzie în formarea propozițiilor interogative și negative la prezentul simplu.

  • Incorect – He doesn’t eats sushi. 
  • Corect – He doesn’t eat sushi.Prezentul simplu în engleză - formare și conjugare

2. Prezentul simplu în engleză – reguli de utilizare în funcție de context

Înțelegerea și utilizarea corectă a acestui timp verbal le permite copiilor să-și exprime acțiunile obișnuite, să descrie lumea din jurul lor și să povestească experiențe personale. Iată când ar trebui folosit prezentul simplu:

  • Pentru acțiuni obișnuite
   Prezentul simplu este utilizat pentru a descrie acțiuni obișnuite sau repetate care au loc în prezent. Acestea pot include activități zilnice, hobby-uri, rutine sau obiceiuri.
   Exemplu: „She goes to school every day.” (Ea merge la școală în fiecare zi.)
  • Pentru fapte generale:
   Acest timp verbal mai este folosit pentru a exprima fapte generale, adevăruri universale sau reguli.
   Exemplu: „Water boils at 100 degrees Celsius.” (Apa fierbe la 100 de grade Celsius.)
  • Pentru evenimente programate sau planificate:
   Și, nu în ultimul rând, prezentul simplu este utilizat pentru a indica evenimente viitoare care sunt programate sau planificate într-un orar fix.
   Exemplu: „The train departs at 8 AM tomorrow.” (Trenul pleacă la ora 8 dimineața mâine.)

3. Timpul prezent simplu în engleză în funcție de nivelul studiat

Cursurile de engleză sunt esențiale în pregătirea pentru examenele de certificare, deoarece le oferă elevilor cunoștințe solide despre prezentul simplu, în funcție de nivelul lor de dezvoltare. Este important ca aceștia să învețe formarea verbelor la prezent simplu în engleză încă de la grădiniță, prin utilizarea lor în propoziții simple, exprimarea acțiunilor obișnuite și dezvoltarea unui vocabular tematic corespunzător. 

De pildă, adolescenții trebuie să fie expuși și la concepte mai avansate, cum ar fi verbele auxiliare, întrebările și negațiile, precum și utilizarea prezentului simplu în combinație cu alte timpuri verbale, precum prezentul continuu sau trecutul simplu. Cursurile de engleză pentru adolescenți le vor permite elevilor să se exprime într-un mod mai complex și variat, pregătindu-i pentru obținerea unor certificări de renume, precum Cambridge sau IELTS.

În ceea ce privește elevii de ciclu primar și gimnazial, prezentul simplu are un rol esențial în dezvoltarea abilităților de comunicare, atât în vorbire, cât și în scriere. Pentru a înțelege mai bine formarea și regulile acestui timp verbal, elevii care participă la cursurile de engleză pentru școlari au ocazia de a asimila noile cunoștințe într-un mediu interactiv și distractiv, printr-o varietate de activități, precum jocuri, cântece și exerciții adaptate vârstei lor.

Timpul prezent simplu în engleză în funcție de nivelul studiat

În plus, participarea la cursurile de engleza online pentru copii oferă și mai multe avantaje, cum ar fi flexibilitatea orarului și accesibilitatea de a învăța de acasă sau de oriunde se află copiii. Aceste clase încurajează participarea activă a copiilor, stimulează încrederea în sine și le oferă oportunitatea de evolua la engleză într-un mediu confortabil și prietenos.

Când vine vorba de învățarea copiilor de grădiniță, prezentul simplu este primul timp verbal introdus la clasă. De pildă, la cursurile de engleză pentru preșcolari, micuții învăță cum să utilizeze prezentul simplu cu ajutorul vocabularului învățat. Ei pot exersa prin joacă și activități distractive cum să spună ce le place și ce nu le place (I like apples/I don’t like bananas) sau să răspundă la întrebări ușoare (“Do you like pizza?”, “Yes, I do!”)

Așadar, elevii nu ar trebui să ezite să exerseze utilizarea prezentului simplu în cadrul cursurilor de engleză și în viața de zi cu zi. Deși poate părea banal la prima vedere, învățarea prezentului simplu nu este lipsită de provocări, mai ales atunci când este folosit în formarea unor timpuri verbale mai complexe. Prin învățarea și utilizarea acestuia, elevii își pot dezvolta abilitățile lingvistice, putând să descrie rutine zilnice, să exprime opinii și să relateze evenimente curente.

Sursa foto: Freepik.com 

About Author

Related posts

Poeziile de dragoste în engleză, ca instrumente educative Explorează unii dintre cei mai interesanți poeți din literatura engleză!-min

Poeziile de dragoste în engleză ca instrumente educative: Explorează unii dintre cei mai interesanți poeți din literatura engleză!

Dragostea este un sentiment universal care a inspirat creații artistice în fiecare cultură și epocă. Poeziile de dragoste reprezintă o sursă de expresie emoțională și rafinament lingvistic, fiind un mod captivant de învățare și îmbunătățire a limbii engleze pentru elevii de gimnaziu și adolescenți....

Citeşte mai departe
Pronumele personal în engleză, piesele puzzle ale comunicării eficiente metode de învățare, de la mic, la mare + Definiții și exemple-min

Pronumele personal în engleză, cheia comunicării eficiente: metode de învățare, de la mic, la mare + Definiții și exemple

Pronumele personale sunt o parte importantă a învățării limbii engleze. Acestea sunt ghizii subtili ai unei conversații și au capacitatea de a indica cine face acțiunea și cine o primește. Dincolo de simpla denumire a persoanelor, pronumele adaugă nuanță și profunzime în comunicare. De...

Citeşte mai departe
Engleza britanică, calea către certificări de renume Despre diferențele de vocabular și gramatică între engleza americană și cea britanică

Engleza britanică, calea către certificări de renume: Despre diferențele de vocabular și gramatică dintre engleza americană și cea britanică

Limba engleză își are rădăcinile în insulele britanice, dar s-a răspândit și a evoluat în mod distinct și în SUA, dar și alte zone ale lumii. Astfel, au apărut variantele britanică și americană ale limbii engleze, care, deși împărtășesc multe elemente comune, prezintă și...

Citeşte mai departe