Prezent continuu în engleza cum să vorbești despre prezent și viitor folosind un singur timp verbal + Diferențele dintre prezentul simplu și cel progresiv

Prezent continuu în engleza: cum să vorbești despre prezent și viitor folosind un singur timp verbal + Diferențele dintre prezentul simplu și cel progresiv

Limbajul este un instrument fascinant, care ne permite să exprimăm nu numai ceea ce gândim și simțim, ci și ceea ce facem. Printre diferitele timpuri verbale din engleză, timpul prezent continuu ocupă un loc special, deoarece surprinde acțiunile în desfășurare care se întâmplă în momentul vorbirii. Înțelegând acest timp și utilizarea sa în funcție de context, elevii pot învăța cum să descrie evenimentele în desfășurare, dar și să vorbească despre planurile lor de viitor, ceea ce poate duce la o exprimare corectă și o comunicare dinamică. 

Cuprins:

 1. Prezentul continuu în engleză – când folosim present continuous?
 2. Present continuous în engleză și cum se diferențiază de prezentul simplu


 

1. Prezentul continuu în engleză – când folosim present continuous?

Timpul prezent continuu oferă vorbitorului un instrument puternic pentru a descrie acțiuni care se întâmplă chiar la momentul discuției sau în viitorul apropiat. Înțelegând formarea și utilizarea corectă a acestuia, elevii cursurilor de engleză pentru școlari pot comunica mai eficient, adăugând profunzime conversațiilor și scrierii. 

Prezentul continuu sau “progressive” se formează folosind verbul auxiliar „to be” la timpul prezent (am/are/is), urmat de verbul principal în forma sa de participiu prezent (-ing). Construcția variază în funcție de tipul propoziției: 

 • Afirmativ: subiect + am/are/is + verb(-ing) 

Exemplu: She’s reading a book. (Ea citeste o carte).

 • Negativ: subiect + am/are/is + not + verb(-ing) 

Exemplu: My dad is not watching TV. My mother isn’t sleeping. (Tatăl meu nu se uita la tv. Mama mea nu doarme).     

 • Interogativ: Am/Are/Is + subiect + verb(-ing) 

Exemplu: Are you coming to the party? (Vii la petrecere?)

Deci, când se folosește present continuous? În primul rând, timpul prezent continuu este cel mai frecvent folosit pentru a descrie acțiunile care au loc chiar în momentul vorbirii. 

Exemplu: I am learning about the present continuous. 

               (Învăț despre prezentul continuu)

De asemenea, poate fi utilizat pentru a descrie acțiuni sau situații care sunt temporare sau în curs de desfășurare, dar care nu se întâmplă neapărat în momentul vorbirii. 

Exemplu: She’s learning to play guitar.(Învață să cânte la chitară.)

Și, nu în ultimul rând, se folosește pentru a exprima acțiuni viitoare care sunt deja planificate sau aranjate. 

Exemplu: We’re going on vacation next week. (Mergem în vacanță săptămâna viitoare.)

Atunci când vine vorba despre elevii de grădiniță, aceștia pot învăța după reguli mai simple. De exemplu, copiii care frecventează cursurile de engleză pentru preșcolari au ocazia de a se familiariza cu utilizarea prezentului continuu prin intermediul jocurilor și cântecelor, unde pot să răspundă la o întrebare simpla, precum “What are you doing right now?”, iar ei pot răspunde “I am writing”, “I am reading”, “I am playing” etc. Acesta este doar un exemplu prin care cei mici pot învăța timpurile verbale, însă într-un mod adaptat nivelului lor.  lucruri noi.

 

Prezentul continuu în engleză - când folosim present continuous

2. Present continuous în engleză și cum se diferențiază de prezentul simplu

Stăpânirea timpurilor verbale este un aspect esențial al învățării limbilor străine, însă diferența dintre prezentul simplu și prezentul continuu poate fi o provocare pentru elevi, chiar și pentru cei care frecventează cursurile de engleză pentru adolescenți. În timp ce timpul prezent simplu se referă la adevăruri generale și acțiuni obișnuite, timpul prezent continuu descrie acțiuni în desfășurare în momentul prezent. Se întâmplă ca mulți tineri care învață engleza cred în mod eronat că prezentul simplu este folosit doar pentru momentul prezent, ceea ce duce utilizări eronate în vorbire și scriere. 

Iată, așadar, care sunt diferențele cheie între prezentul simplu și prezentul continuu: 

 • Interval de timp

Timpul prezent simplu este folosit pentru a exprima acțiuni de rutină, fapte și adevăruri generale care apar în mod regulat sau repetat. Nu se referă neapărat la acțiuni care au loc în momentul prezent. Pe de altă parte, timpul prezent continuu descrie acțiuni care au loc în momentul exact al vorbirii sau evenimente care sunt temporar în desfășurare.

Exemple: 

 • Prezentul simplu: She always drinks tea in the morning (Ea mereu bea ceai dimineața)
 • Prezentul continuu: She’s drinking tea at the moment (Ea bea ceai acum.)

 

 • Frecvența

Timpul prezent simplu subliniază acțiunile obișnuite sau repetate, în timp ce timpul prezent continuu implică acțiuni care au loc într-un anumit moment sau într-o perioadă limitată.

Exemple: 

 • Prezentul simplu: The niece visits her grandparents every summer. (Nepoata își vizitează bunicii în fiecare vară.)
 • Prezentul continuu: They are visiting their grandparents this week. (Ei își vizitează bunicii în această săptămână.)

 

 • Formele verbului 

Timpul prezent simplu folosește forma de bază a verbului pentru toate subiectele, cu excepția persoanei a treia singular, care adaugă o terminație „-s” sau „-es”. În schimb, timpul prezent continuu necesită verbul auxiliar „a fi” (am, is, are) urmat de verbul principal la forma participiului prezent (-ing).

Exemple: 

 • Prezentul simplu: I go to school every day. (Merg la școală în fiecare zi.)
 • Prezentul continuu: I am going to school right now. (Merg la școală chiar acum.)

Înțelegerea distincțiilor dintre prezentul simplu și prezentul continuu este crucială pentru comunicarea corectă în limba engleză. Prin clarificarea diferențelor de interval de timp, frecvență și forme verbale, elevii pot depăși preconcepția că prezentul simplu este folosit exclusiv pentru momentul prezent. 

Așadar, timpul prezent continuu în engleză deschide o lume de posibilități pentru a descrie ceea ce are loc la momentul curent. Cu dedicare și practică, acest timp verbal va fi un instrument la îndemână, care va permite copiilor și adolescenților să se exprime cu încredere și precizie. 

În concluzie, sunt mai multe metode prin care copiii pot socializa, indiferent de vârsta pe care o au. Documentează-te cu privire la opțiunile pe care le ai la dispoziție și ține cont de caracterul și de pasiunile copilului tău – cu siguranță vei face alegerea cea mai bună pentru dezvoltarea sa personală!

 

Sursa foto: Freepik.com

About Author

Related posts

Motivația intrinsecă și motivația extrinsecă – cum le aplicăm într-un mod sănătos în procesul de învățare a limbii engleze?

În fiecare zi, elevii se confruntă cu o varietate de sarcini și provocări, iar ceea ce îi motivează să le abordeze poate avea un impact semnificativ asupra rezultatului final. Motivația intrinsecă și cea extrinsecă sunt două forțe puternice care îi ghidează pe elevi în...

Citeşte mai departe

Trecutul continuu în engleză: GHID UTIL pentru înțelegerea și utilizarea corectă a acestui timp verbal

Trecutul continuu în limba engleză este un timp verbal esențial în construirea narativelor și în exprimarea acțiunilor desfășurate în trecut. În timp ce alte timpuri verbale în engleză se concentrează pe momentele precise ale acțiunilor, trecutul continuu adaugă o dimensiune temporală suplimentară, ceea ce...

Citeşte mai departe