Prepozitii in engleza

Prepoziții în engleză: Cuvinte mici de o importanță impresionantă

Prepozițiile sunt o parte esențială a gramaticii limbii engleze, iar învățarea lor corectă și folosirea adecvată a acestora este crucială pentru a obține o comunicare fluentă și precisă. În acest articol vom explora ce sunt prepozițiile, cum se folosesc prepozițiile în limba engleză și vom oferi exemple practice pentru a-l ajuta pe cel mic să înțeleagă mai bine acest aspect al limbii. Vom descoperi împreună, de asemenea, câteva prepoziții comune și modurile lor de utilizare în contexte diferite (incluzând în paranteză prepoziții în engleză traduse în română, pentru a fi mai ușor de înțeles când se folosesc acestea).

Cuprins:

  1. Ce este prepoziția în engleză?
  2. Cum se utilizează corect prepoziția în engleză
  3. Termeni cu care pot fi confundate prepozițiile în engleză

 

1. Ce este prepoziția în engleză?

Prepoziții în engleză - carte de engleză, căști, tocă, steag UK

Prepozițiile sunt cuvinte mici, dar esențiale în limba engleză, care stabilesc relații de spațiu, timp și direcție între cuvinte și fraze dintr-o propoziție. Aceste cuvinte indică modul în care diferite părți ale unei propoziții sau fraze interacționează între ele. Prepozițiile sunt plasate, de obicei, înaintea unui substantiv, pronume sau grup substantival, și stabilesc relații de loc, timp sau mod. Este destul de dificil să includem în acest articol chiar toate prepozițiile în engleză, totuși vom pune la dispoziția copilului tău următoarele exemple, care includ cele mai comune de prepoziții engleză:

In (în): The book is in the bag. (Cartea este în geantă.)

On (pe, pe deasupra): The cat is on the table. (Pisica este pe masă.)

At (la): I’m waiting at the bus stop. (Aștept la stația de autobuz.)

Under (sub): The keys are under the pillow. (Cheile sunt sub pernă.)

Between (între): The restaurant is between the bank and the library. (Restaurantul este între bancă și bibliotecă.)

Behind (în spatele): The car is parked behind the house. (Mașina este parcată în spatele casei.)

Beside (lângă): She is sitting beside her sister. (Ea stă lângă sora ei.)

During (în timpul): We met during the summer vacation. (Ne-am întâlnit în timpul vacanței de vară.)

Acestea sunt doar câteva exemple, dar limba engleză are multe alte prepoziții care pot fi folosite în diferite contexte. Cu ajutorul unor cursuri de engleză pentru școlari, nivelul de dificultate al prepozițiilor (dar și al informațiilor, în general) va putea avansa în mod firesc, în funcție de etapa de învățare pe care aceștia o parcurg.

 

2. Cum se utilizează corect prepoziția în engleză

Prepoziții în engleză - prepoziții de loc exemplificate de o pisică și o cutie

Folosirea prepozițiilor în limba engleză într-o manieră corectă poate fi uneori o provocare, deoarece nu există reguli stricte care să determine care prepoziție trebuie utilizată într-un anumit context. Mai degrabă, folosirea prepozițiilor este dictată de convenție și de reguli gramaticale care nu sunt rigide. Pentru a înțelege mai bine cum să folosească informațiile primite în timpul unor cursuri de engleză online pentru copii despre prepozițiile în limba engleză, încurajează-l pe cel mic să exploreze următoarele câteva reguli și considerații importante:

Prepoziții de loc în engleză

In (în): „In” se utilizează atunci când vorbim despre poziția sau locația unui obiect sau unei persoane într-un spațiu închis sau într-un anumit context geografic.

Exemplu: The cat is in the box. (Pisica este în cutie.)

On (pe): „On” indică o poziție sau locație pe suprafața unui obiect sau într-un context mai larg.

Exemplu: The book is on the table. (Cartea este pe masă.)

At (la): „At” este folosit pentru a indica o locație specifică sau un punct precis în spațiu.

Exemplu: I’m waiting at the bus stop. (Aștept la stația de autobuz.)

Prepoziții în engleză - ceas rotund de perete fără brațe

Prepoziții de timp în engleză

During (în timpul): Folosit pentru a face referire la o perioadă specifică de timp în care se întâmplă sau s-a întâmplat ceva.

Exemplu: We met during the summer vacation. (Ne-am întâlnit în timpul vacanței de vară.)

In (în): Folosit pentru a indica luna, anul sau anotimpul în care se întâmplă ceva.

Exemplu: She was born in 1990. (Ea s-a născut în 1990.)

On (în ziua de/pe): Utilizat pentru a indica ziua exactă în care se întâmplă ceva.

Exemplu: My birthday is on May 15th. (Ziua mea de naștere este pe 15 mai.)

 

Prepoziții de mișcare în engleză

To (spre/la): Folosit pentru a indica direcția sau scopul mișcării.

Exemplu: I’m going to the store. (Merg la magazin.)

From (de la/din): Utilizat pentru a indica originea sau punctul de plecare al mișcării.

Exemplu: He came from France. (A venit din Franța.)

 

Alte prepoziții comune

With (cu): Folosit pentru a indica asocierea unei persoane sau a unui obiect cu altceva.

Exemplu: I’m having lunch with my friend. (Mănânc prânzul cu prietenul meu.)

For (pentru): Folosit pentru a indica scopul sau beneficiarul unei acțiuni.

Exemplu: I bought a gift for my mother. (Am cumpărat un cadou pentru mama mea.)

3. Termeni cu care pot fi confundate prepozițiile în engleză

Cuvintele „and”, „but”, „or” și „so” sunt exemple de conjuncții în limba engleză. Acestea sunt folosite pentru a conecta cuvinte, fraze sau propoziții similare sau diferite, și îndeplinesc diverse funcții în construcția propozițiilor și în legătura dintre idei într-un text. Dacă iei în considerare înscrierea copilului la unul dintre numeroasele cursuri de engleză pentru adolescenți, acesta va înțelege exact când se utilizează următorii termeni:

 „And” este folosit pentru a adăuga informații sau a lega elemente similare. De exemplu: „I like apples and oranges” (Îmi plac merele și portocalele).

„But” este folosit pentru a indica un contrast sau o contradicție între două elemente sau idei. De exemplu: „She is tired, but she needs to finish her work” (Ea este obosită, dar trebuie să-și termine munca).

„Or” este folosit pentru a exprima o opțiune sau o alternativă. De exemplu: „Do you want tea or coffee?” (Vrei ceai sau cafea?).

„So” este folosit pentru a indica consecința sau motivul unei acțiuni sau a unei situații. De exemplu: „It was raining, so we stayed indoors” (Ploua, așa că am rămas înăuntru).

Aceste conjuncții sunt importante pentru a crea o structură logică a propozițiilor și pentru a permite o comunicare eficientă în limba engleză.

În concluzie, prepozițiile sunt esențiale în limba engleză pentru a stabili relații de loc, timp și direcție între cuvinte și fraze. Deși există multe prepoziții în limba engleză, învățarea și înțelegerea modului corect de utilizare a acestora este o parte absolut esențială a dobândirii competențelor în această limbă. Practicarea folosirii prepozițiilor în diferite contexte îi va ajuta pe cei mici să devină vorbitori fluenți de engleză. Limba engleză cu prepoziții este singura variantă de exprimare cu adevărat adecvată. 

 

Sursa foto: Freepik.com 

About Author

Related posts

Motivația intrinsecă și motivația extrinsecă – cum le aplicăm într-un mod sănătos în procesul de învățare a limbii engleze?

În fiecare zi, elevii se confruntă cu o varietate de sarcini și provocări, iar ceea ce îi motivează să le abordeze poate avea un impact semnificativ asupra rezultatului final. Motivația intrinsecă și cea extrinsecă sunt două forțe puternice care îi ghidează pe elevi în...

Citeşte mai departe