Studierea limbii engleze se începe chiar de la grădiniță. Încă de atunci, copiii sunt învățați cuvinte simple, culori și zilele săptămânii în engleză. Acestea din urmă sunt cuvinte foarte ușoare care pot fi înțelese repede și ușor: Monday (luni), Tuesday (marți), Wednesday (miercuri), Thursday (joi), Friday (vineri), Saturday (sâmbătă), Sunday (duminică).
Un lucru interesant despre aceste zile ale săptămânii în engleză este faptul că ele nu au fost denumite aleator. Au o istorie, o origine, și povestea lor este captivantă. Pentru că niciodată nu este prea multă informație pentru cultura generală, ne-am gândit să oferim în acest articol informații interesante despre aceste cuvinte, informații care vor face învățarea lor mult mai atractivă.
Timpul există, pe de-o parte, datorită faptului că planetele, Luna și stelele se mișcă. O zi este echivalentă cu o rotație completă a Pământului în jurul propriei axe. Un an este o rotație completă a Terrei în jurul Soarelui. Această rotație durează 365 și ¼ zile. Acesta este motivul pentru care luna februarie are o zi în plus la fiecare 4 ani, rezultând astfel un an bisect.Cuprins
1. Zilele săptămânii în engleză – ce este săptămâna
1.1. Zilele săptămânii în limba engleză – cum a început totul
1.2. Zilele săptămânii în limba engleză – începutul săptămânii în diferite culturi
2. Zilele săptămânii în engleză – reguli gramaticale
2.1. Zilele săptămânii în engleză – reguli de scriere și prepoziții
2.2. Zilele săptămânii în engleză - cum se folosesc zilele la trecut, prezent și viitor1. Zilele săptămânii în engleză – ce este săptămâna

Așa cum se știe deja prea bine, săptămâna (week) este o perioadă de 7 zile (7-seven- days). Această unitate de timp nu a fost concepută pe bază astronomică. Originea perioadei de o săptămână (one week) aparține epocii vechilor evrei. Este asociată cu relatarea biblică a Creației, conform
căreia Dumnezeu a făcut lumea în 6 zile și în a 7-a S-a odihnit.
1.1. Zilele săptămânii în limba engleză – cum a început totul
Deși originea săptămânii aparține evreilor, există unele dovezi că aceștia ar fi împrumutat ideea săptămânii din Mesopotamia. Asta pentru că sumerienii și babilonienii au împărțit anul în săptămâni a câte 7 zile fiecare, iar dintre acestea una era de recreere.
Babilonienii au împărțit lunile unui an în săptămâni de șapte zile, ultima zi a săptămânii (Sunday) având o semnificație religioasă deosebită. Luna, care avea 28 de zile în perioada babilonienilor, sau un ciclu complet al Lunii cerești, este o perioadă de timp prea mare pentru a putea fi gestionată eficient. De aceea babilonienii au împărțit lunile în patru părți egale de câte șapte zile. Numărul șapte nu este unul suficient de potrivit pentru a coincide cu anul solar sau chiar cu lunile, așa cum sunt ele acum, de aceea s-au creat câteva inconsecvențe. Însă babilonienii au funcționat foarte bine așa.
Babilonienii au numit zilele săptămânii, care sunt foarte ușor de învățat în engleză, după cele 5 planete pe carele știau ei – Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn – și după cele 2 corpuri cerești mărețe – Soarele și Luna. Romanii au preluat ideea totuși timp de secole ei au folosit o săptămână de 8 zile. Lucrurile s-au schimbat în 321 d.Hr., când Împăratul Constantin a refăcut „regulile” și a propus săptămâna de 7 zile. Așa le-a desemnat în calendarul roman. Tot el a fost cel care a propus ca ziua de duminică (ziua Soarelui - Sunday) să fie prima zi din săptămână. Următoarele zile au fost denumite astfel: ziua Lunii, ziua lui Marte, ziua lui Mercur, ziua lui Jupiter, ziua lui Venus, ziua lui Saturn. După convertirea la creștinism, Împăratul Constantin a propus ca ziua Soarelui să fie zi de odihnă și închinare.
Săptămâna de șapte zile s-a răspândit în tot Orientul Apropiat. A fost preluată de evrei, care fuseseră captivi ai babilonienilor atunci când acea civilizație s-a aflat la apogeul puterii ei. Alte culturi din zonele învecinate au adoptat săptămâna de șapte zile, inclusiv Imperiul Persan și grecii. Dar babilonienii erau o cultură atât de dominantă în Orientul Apropiat, în special în secolele al VI-lea și al VII-lea î.Hr., încât multe dintre celelalte noțiuni de timp ale lor - cum ar fi ora de 60 de minute - s-au perpetuat.
Câteva secole mai târziu, când Alexandru cel Mare a început să răspândească cultura greacă din Orientul Apropiat până în India, conceptul săptămânii de șapte zile s-a răspândit și el. Cercetătorii cred că, probabil, India a introdus săptămâna de șapte zile în China.
Mai târziu, când romanii au început să cucerească teritoriul influențat de Alexandru cel Mare, au trecut și ei la săptămâna de 7 zile și au preluat complet aceste denumiri ale zilelor. Au păstrat ziua Lunii, a Soarelui și a lui Saturn, în engleză Monday, Saturday și Sunday. În limbile romanice s-a păstrat și ziua lui Venus – vineri (română), viernes (spaniolă), vendredi (franceză). Celelalte zile ale săptămânii în engleză sunt derivate din numele zeilor mitologiei teutonice. Tuesday (marți) a fost denumită după zeul războiului Tyr. Tatăl lui Tyr a fost Odin (sau Woden), iar după acesta a apărut denumirea Wednesday (miercuri). Iar ziua de joi (Thursday) provine de la zeul tunetului, Thor. Zilei de vineri în engleză i s-a dat numele după soția zeului Odin, Frigg. În mitologia nordică, mama lui Tyr reprezenta dragostea și
frumusețea, asemenea zeiței Venus.
1.2. Zilele săptămânii în limba engleză – începutul săptămânii în diferite culturi
[caption id="attachment_29225" align="aligncenter" width="800"]

Illustration of calendar vector icon[/caption]Ziua de luni (sau ziua Lunii,Monday) este prima zi a săptămânii. Asta conform standardelor internaționale pentru reprezentarea datelor și a timpului ISO 8601. Cu toate acestea, în Canada și în SUA, săptămâna începe duminică,Sunday,de ziua Soarelui. Acest lucru este așa din motive religioase. Pentru creștinism și pentru evrei, duminica este cea mai importantă zi a săptămânii. Nu doar pentru că Dumnezeu s-a odihnit după ce a creat lumea, ci și pentru că este o zi de relaxare care te pregătește pentru începutul săptămânii de muncă. În catolicism, Biblia spune că slujbele la biserică trebuie să aibă loc în prima zi a săptămânii, duminică. În SUA, ziua de luni este considerată prima zi doar din săptămâna de muncă.
· Ziua de duminică – prima zi din săptămână. Încă de la începuturi, Sunday a fost considerată prima dintre zilele săptămânii în engleză, pe motive religioase. Începând cu cele mai vechi timpuri, în Egipt duminica a fost considerată cea mai importantă zi. Deci prima. Pentru egipteni, aceasta era ziua Soarelui în onoarea zeului Soarelui Ra.
În cultura evreilor, cum am menționat, ziua de duminică este prima zi a săptămânii deoarece acest lucru merge în acord cu Creația. Și urmează după Sabbath – sâmbătă / Saturday.Astăzi, alte culturi care consideră duminica prima zi a săptămânii sunt: Argentina, Belize, Bolivia, Brazilia, Chile, China, Columbia, Costa Rica, Republica Dominicană, Ecuador, El Salvador, etc.
· Ziua de luni – prima zi din săptămână. În perioada industrializării, oamenii au început să măsoare timpul după zilele lucrătoare din săptămână: Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday și Friday, făcând din ziua Lunii,Monday,prima zi a săptămânii în engleză. În 1878, termenul weekend (sfârșit de săptămână) a fost înregistrat pentru prima dată ca fiind perioada dintre încheierea unei săptămâni de muncă și începutul unei alte săptămâni de muncă. Astfel, ziua de duminică a fost considerată ultima zi a săptămânii. Acest lucru a fost valabil în mai toate țările europene și de aceea ISO 8601, care a fost publicat pentru prima dată în 1988, s-a bazat pe aceste informații, atunci când a creat standardele internaționale ale reprezentării datelor și timpului. Prin urmare, majoritatea țărilor din Europa consideră că Monday este prima zi din zilele săptămânii..Alte țări care au lunea drept prima zi a săptămânii sunt: Albania, Andorra,
Armenia, Australia, Austria, Azerbaijan, Croația, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, India, Indonezia, etc.
2. Zilele săptămânii în engleză – reguli gramaticale

La școală ori la cursurile de engleză pentru adolescenți sau pentru copii mai mici, cu siguranță se învață multe reguli gramaticale. Fără o gramatică impecabilă, orice limbă, maternă sau străină, își pierde sensul și, viciată de greșeli, se degradează. Printre regulile gramaticale se învață faptul că la începutul unei propoziții, oricare ar fi primul cuvânt, acesta se scrie cu literă mare. După aceasta, se folosesc litere mici. Și atunci de ce zilele săptămânii
în limba engleză se scriu cu literă mare? Pentru că, da, în engleză așa se scriu.
2.1. Zilele săptămânii în engleză – reguli de scriere și prepoziții
· În limba engleză, toate substantivele proprii se scriu cu literă mare, iar zilele săptămânii și lunile sunt considerate substantive proprii. Prin urmare, acesta este motivul pentru care vom scrie Monday și nu monday, Tuesday și nu tuesday, Friday și nu friday, January și nu january (ianuarie), March și nu march (martie), etc. Trebuie să luăm în considerare faptul că denumirea zilelor provine din niște nume (de zei sau de astre).. Iar acest lucru le face să funcționeze ca substantive proprii, de-aici scrierea cu majusculă. Această regulă rămâne valabilă și dacă ziua este subiectul propoziției, și dacă nu este. Indiferent de locul pe care îl are în propoziție, ziua în engleză trebuie scrisă cu literă mare. Pentru a învăța ușor și pentru a pune în aplicare fără dificultate această regulă, înscrie copilul la cursurile online de limba engleză. După 19 ani în România, ne mândrim că suntem cel mai bun centru pentru a-i învăța pe copii să vorbească fluent și corect în limba engleză.
· În ceea ce privește prepozițiile, regulile sunt din nou foarte simple. Înainte de ziua săptămânii, în limba engleză se folosește prepoziția „on”.
Exemplu: I usually go to the supermarket on Tuesday. (De obicei, merg la supermarket marți.). / This year, my birthday is on Saturday. (Anul acesta, ziua mea pică sâmbătă.).
Dacă ziua săptămânii este subiectul propoziției, atunci nu se pune nicio prepoziție.
Exemplu: Sunday is my favourite day. (Duminica este ziua mea preferată.). / The day I loved the most this week was Monday, because I saw my best friend again. (Ziua care mi-a plăcut cel mai mult săptămâna aceasta a fost luni
pentru că mi-am revăzut cel mai bun prieten.).
2.2. Zilele săptămânii în engleză – cum se folosesc zilele la trecut, prezent și viitor
Nu există diferențe în felul în care se scriu numele zilelor săptămânii în engleză, atunci când acestea se folosesc la alte timpuri verbale decît prezentul.În schimb, adverbul de timp din care fac parte zilele are un loc determinat în propoziție: fie la început, fie la final.
· Timpul prezent. Exemple: I only visit my grandparents on Saturday. (Îmi vizitez bunicii numai sâmbătă.).
· Timpul trecut. Exemple: Last Sunday I did not go to the park . (Duminica trecută nu am mers în parc ă.).
· Timpul viitor. Exemple: Next Friday I will go to seaside. (Vinerea viitoare voi merge la mare.).
Zilele săptămânii în limba engleză se pot prescurta. De obicei această formă se găsește mai frecvent în calendare.
· Monday devine Mon.
· Tuesday devine Tue/Tues.
· Wednesday devine Wed/Weds.
· Thursday devine Thur/Thurs.
· Friday devine Fri.
· Saturday devine Sat.
· Sunday devine Sun.În concluzie, zilele săptămânii cu denumirea lor în limba engleză au o istorie foarte interesantă, care nu este atât de cunoscută. Modificările ce au apărut de-a lungul timpului, deși numeroase, au fost pentru ca timpul să fie cât mai aproape de ceea ce se întâmplă în mod natural: mișcarea corpurilor cerești, planete și stele. Esența, însă, s-a păstrat.
Din punctul de vedere al limbii engleze, gramatica și felul în care se folosesc aceste zile sunt foarte ușor de reținut. La cursurile noastre de engleză pentru copii și adolescenți, cursanții vor învăța mult mai mult decât aceste denumiri. Vor învăța o engleză care să le aducă beneficii în orice moment și etapă a vieții lor.Sursa foto:
freepik.com.
Comentarii (0)Lasă un comentariu