Vine vacanţa, uităm engleza? 5 activităţi plăcute pentru menţinerea nivelului de engleză pe durata vacanţei

Autor: Ilinca Stroe

Unul dintre motivele pentru care copiii se bucură negreşit de vacanţă este acela că, nemaitrebuind să meargă la lecţii, au mai mult timp liber pentru joacă. Riscul însă, cel puţin în cazul studierii unei limbi străine, este să uite ceea ce au învăţat, pe perioada cât nu merg la curs.

 

Pentru a preveni acest efect secundar dezavantajos al vacanţei, profesorii English Kids Academy le dau copiilor, bineînţeles, teme pentru acasă, de efectuat în vacanţă. Dar… temele sunt teme, iar copiii nu sunt întotdeauna încântaţi să le facă… De aceea, vă propunem să vă ajutaţi copilul să îşi menţină nivelul de engleză şi pe durata vacanţei, prin câteva exerciţii amuzante pe care să le faceţi împreună, acasă.

 

Acestea se pot desfăşura în mod mai formal, stabilind un anumit interval de timp rezervat exclusiv exersării englezei, în săptămânile de vacanţă (de exemplu, miercurea de la 19 la 19:30 şi sâmbăta de la 11 la 11:30), sau pot fi făcute ca joc, în mod spontan, oricând aveţi un sfert sau o jumătate de oră libere, invitându-l pe copil la o „porţie de engleză”. Dumneavoastră decideţi, în funcţie de timp şi de personalitatea copilului.

 

În orice caz, aceste activităţi prezintă următoarele avantaje clare:

  • vă dau ocazia să petreceţi timp de calitate cu copilul;
  • consolidează, inclusiv prin joc, relaţia părinte-copil;
  • vă ajută şi pe dumneavoastră, părintele, să vă deconectaţi;
  • şi, evident, previn uitarea şi contribuie la menţinerea nivelului de engleză al copilului.

 

Iată în continuare ce activităţi vă propunem.

1) Exersaţi vocabularul printr-un „joc al opoziţiilor”, astfel:

  • cu rândul, enunţaţi o propoziţie simplă, scurtă (de exemplu, „Jane is a tall girl”)
  • la fiecare propoziţie enunţată, partenerul de joc trebuie să replice cu opusul („Jack is a short boy”)
  • folosiţi-vă imaginaţia, când formulaţi enunţuri antonime (de pildă, la „Dogs are man’s best friends”, puteţi replica prin „Cats are woman’s worst enemies”)
  • puteţi juca pentru simplul amuzament ori pe scor, acordând câte 1 punct pentru fiecare antonim sau termen opus folosit corect (în principal, probabil adjective, verbe şi substantive)

 

2) Recapitulaţi vocabular după literă, astfel:

  • jucătorul 1 spune „A” cu voce tare şi continuă să spună restul alfabetului în minte
  • jucătorul 2 spune „Stop!” iar jucătorul 1 îi comunică litera din alfabet la care a ajuns
  • pe rând, jucătorii spun un cuvânt şi/sau nume propriu care încep cu litera respectivă (de exemplu, pentru „B” – black, blind, brave, bacon, Belgium, battle, Benjamin, etc.)
  • stabiliţi un timp maxim în care un jucător poate spune un cuvânt (de pildă, 10 secunde)
  • pentru fiecare blocaj sau depăşire a timpului maxim, acordaţi un minus (ca la românescul „fazan”)
  • după 15/30 de minute de joc, câştigătorul final este jucătorul cu cele mai puţine minusuri

 

3)  Exersaţi ortografierea şi vocabularul prin jocul categoriilor şi al ghicitului cuvintelor, astfel:

  • alegeţi de comun acord o categorie de vocabular (de exemplu, fructe)
  • jucătorul 1 se gândeşte la un cuvânt din categoria aleasă şi spune prima literă (de exemplu, „o”)
  • jucătorul 2 încearcă să deducă ce cuvânt a început jucătorul 1 şi spune următoarea literă („r”)
  • pe rând, jucătorii adaugă, pe ghicite şi/sau prin deducţie, câte o literă din cuvântul respectiv (de plidă, după „o” şi „r”, jucătorul 1 spune „a”, jucătorul 2 – „n”, jucătorul 1 – „g”, jucătorul 2 – „e”, formându-se în final cuvântul „orange” din categoria aleasă, fructe)
  • jucătorul care termină corect un cuvânt primeşte 1 punct

 

4) Accesaţi pagina de Facebook a EKA: în fiecare sâmbătă la ora 12 postăm o imagine cu câte un set de cuvinte relaţionate (de pildă, animale, adjective ce descriu personalitatea, obiecte şi mobilier din dormitor, etc.), exemplificate prin desene simpatice. Folosiţi această „fişă lexicală” pentru un mic joc de memorie:

  • faceţi o „fotografie mentală” imaginii, uitându-vă la ea timp de 1 minut pentru a reţine cât mai multe dintre cuvintele ilustrate (folosiţi-vă memoria fotografică)
  • acoperiţi imaginea
  • cu rândul, faceţi afirmaţii de tip adevărat/fals referitoare la imagine (de exemplu, „There is a pig in the picture” – „True”, „There is a giraffe in the picture” – „No, there isn’t”)
  • acordaţi un punct pentru fiecare răspuns corect (verificaţi uitându-vă scurt la imagine, dacă e nevoie)
  • când credeţi că aţi epuizat cuvintele din imagine, număraţi punctele, stabiliţi câştigătorul şi… reluaţi jocul cu o nouă imagine!

 

5) Vizionaţi clipuri video educaţionale setând subtitrarea în limba engleză; după vizionare discutaţi puţin despre informaţiile, ideile şi opiniile prezentate în clip. Recomandăm următoarele surse, în funcţie de preferinţele şi de nivelul de engleză al copilului:

 

Pentru şi mai multe idei de activităţi, revedeţi acest articol de pe blogul EKA: în el se descriu şi se explică 5 jocuri pe care le puteţi juca oricând cu copilul (şi cu fraţii, surorile, verii, etc.) – cu recomandarea, desigur, de a le juca în limba engleză.

 

Să aveţi o vacanţă plăcută şi o joacă şi mai plăcută împreună!

 

English Kids Academy organizează cursuri de engleză pentru copii cu vârsta între 4 şi 18 ani pe toată durata anului şcolar. Pentru perioada vacanţelor, EKA poate pune la dispoziţia copiilor şi părinţilor o bogăţie de resurse pentru exersarea limbii engleze: cărţi pentru lecturi adaptate nivelului, filme pentru copii, etc. Interesaţi-vă cum puteţi împrumuta aceste materiale de la biblioteca EKA pe durata vacanţei contactând direct personalul de la Recepţie sau prin telefon (0723 900 204) ori email (englezapentrucopii@ih.ro).

 

Surse:

<www.facebook.com/englezacopii/>

<www.youtube.com/user/TEDEducation/videos>

<www.youtube.com/channel/UCYsWPPZMhfI9EddYpPe6CYw/videos>

<www.youtube.com/channel/UCskU_g7t6b5ecsA1CTS3y9Q/videos>

<www.englezacopii.ro/5-jocuri-pe-care-le-putem-juca-oricand-cu-copiii-nostri/>

 

 

About Author

Related posts

English Kids Academy susține ParentED Fest – Cel mai mare eveniment de parenting din România

În spiritul angajamentului nostru de a sprijini educația copiilor pe tot parcursul anului academic, am extins inițiativele noastre pentru a include și sprijinirea părinților. Astfel, suntem încântați să vă invităm la ParentED Fest, cel mai mare eveniment de parenting din România, care va avea...

Citeşte mai departe

Cum alegi cel mai bun curs de limbi străine pentru copilul tău? Sfaturi pentru părinți în noul an școlar

Un copil este un purtător de visuri. „Vreau să fiu artistă.” „Vreau să salvez animalele.” „Vreau mă fac doctor.” „Vreau să devin astronaut.” „Vreau să ajung la ONU.” Visurile devin realitate atunci când le transformăm cât mai devreme în obiective concrete. Orice vis începe...

Citeşte mai departe