Testul de dependenţă de internet (realizat de părinte pentru copilul său)

Cum poţi să ştii dacă ai un copil posibil dependent de Internet? Mulţi părinţi îşi întreabă copiii cât de mult timp petrec pe Internet. Problema este că majoritatea copiilor deja dependenți de internet nu pot aprecia obiectiv și corect timpul pe care îl petrec în realitate on-line (percepția lor asupra timpului este distorsionată de efectele asupra creierului din cauza mediului online și a ecranelor). În cazul în care calculatorul sau telefonul mobil este în camera lor și peste noapte, poți afla timpul real petrecut on-line de copilul tău doar dacă ai instalată o aplicație de control parental care să măsoare obiectiv acest lucru.

Umătorul Test de dependenţă de internet (realizat de părinte pentru copilul său) te va ajuta să stabileşti dacă te confrunţi cu o dependenţă de Internet în familia ta.

Instrucţiuni: Acest chestionar are 20 de întrebări și măsoară nivelurile uşoare, moderate şi grave de Dependenţă de Internet. Pentru evaluarea nivelului de dependenţă de Internet a copilului tău, răspunde la următoarele întrebări. Când răspunzi, ţine minte să iei în considerare doar timpul în care copilul tău foloseşte Internetul pentru scopuri non-academice (care nu sunt orientate spre a învăța sau a pregăti ceva pentru școală).

Între variantele de răspuns posibile veți întâlni și „N/A” – aceasta înseamnă că întrebarea nu se aplică copilului tău, nu este relevantă pentru situația în care se află el.

 

Completează chestionarul de mai jos!

Varsta copilului:

1. Cât de des nu respectă copilul tău limitele de timp stabilite pentru utilizarea on-line?

2. Cât de des îşi neglijează copilul tău treburile gospodăreşti pentru a petrece mai mult timp on-line?

3. Cât de des preferă copilul tău să petreacă timp on-line în loc să petreacă timp cu restul familiei?

4. Cât de des formează copilul tău relaţii noi cu utilizatori on-line?

5. Cât de des te plângi despre perioada de timp pe care copilul tău o petrece on-line?

6. Cât de des suferă notele copilului tău datorită perioadei de timp pe care o petrece on-line?

7. Cât de des îşi verifică telefonul mobil copilul tău înainte să facă orice altceva?

8. Cât de des pare retras copilul tău de ceilalţi de când a descoperit Internetul?

9. Cât de des devine defensiv sau secretos copilul tău atunci când este întrebat despre ce face on-line?

10. Cât de des ţi-ai prins copilul furişându-se on-line împotriva dorinţelor tale?

11. Cât de des petrece copilul tău timp singur în camera sa sau jucându-se pe calculator?

12. Cât de des primeşte copilul tău apeluri telefonice ciudate de la prieteni noi „on-line”?

13. Cât de des se răsteşte, ţipă sau este iritat copilul tău dacă este deranjat când este on-line?

14. Cât de des pare copilul mai obosit sau mai extenuat decât înainte de a intra Internetul în viața sa?

15. Cât de des pare preocupat copilul tău să fie înapoi on-line atunci când este off-line?

16. Cât de des manifestă copilul tău mici "crize” referitoare la intervenţia ta privind cât de mult timp petrece on-line?

17. Cât de des a ales copilul tău să petreacă timp on-line în loc să practice hobbyuri şi/sau alte activităţi în aer liber de care se bucura cândva?

18. Cât de des devine copilul tău furios sau agresiv când stabileşti limite de timp de petrecut on-line?

19. Cât de des copilul tău preferă să petreacă timp on-line în loc să iasă cu prietenii?

20. Cât de des se simte copilul tău deprimat, irascibil sau agitat când este off-line, stări care par să dispară după ce este din nou on-line?

 

Scor:

  • 20-49: Copilul tău este un utilizator on-line mediu. Poate că navighează pe net puţin cam mult uneori, dar deţii controlul asupra utilizării tale.

 

  • 50-79: Copilul tău a avut probleme ocazional sau frecvent datorită Internetului. Ar trebui să ţii cont de impactul complet asupra vieţii copilului tău şi de modul cum acest lucru afectează restul familiei.

 

  • 80-100: Utilizarea Internetului generează probleme semnificative în viaţa copilului tău şi foarte probabil şi a familiei tale. Aceste probleme trebuie abordate acum.

După ce ai identificat categoria care se potriveşte scorului tău total, uită-te din nou la întrebările unde ai răspuns „Des” sau „Mereu”. Ai realizat că acestea sunt probleme semnificative pentru copilul tău şi/sau familia ta?

Pentru ajutor, printează-ţi Testul de dependenţă de internet (realizat de părinte pentru copilul său) şi scorul obținut, apoi ia în considerare să-l împărtăşeşti soţiei/soţului, medicului sau psihologului copilului.

Ține minte, acesta NU este un diagnostic. Doar un medic sau un profesionist calificat în tratament mental poate pune un diagnostic pentru orice tip de problemă de sănătate mentală şi poate recomanda tratamente.

Testul de dependenţă de internet (realizat de părinte pentru copilul său) este adaptat din cartea scrisă de Dr. Kimberley S. Young, „Caught in the Net.”/ „Prins în reţea” 1998. Toate drepturile rezervate. Strict pentru uz personal; orice altă utilizare poate fi interzisă prin lege.

 

Dr Mary Aiken, unul din cei mai reputați cyberpsihologi din lume vine la București!

Nu rata cele mai utile sfaturi practice și idei concrete în legatură cu: • eliminarea riscurilor la care pot fi expuși copiii online • folosirea ECHILIBRATĂ a acestor tehnologii moderne pentru o dezvoltare armonioasă a copiilor noștri

Conferința va avea loc pe 12 octombrie, la Aula Magna a Universității POLITEHNICA din Bucureşti, va dura de la ora 8:30 la 14:00 și se va încheia cu o masă rotundă în care Dr Mary Aiken și un panel de specialiști îți vor răspunde întrebărilor despre efectele tehnologiilor asupra copiilor și tinerilor.

Iată linkul de unde poți achiziționa acum biletul cu reducerea de 25% (plătind 75 de lei în loc de 100 de lei): https://www.bilete.ro/cea-mai-mare-conferinta-despre-efectul-tehnologiei-asupra-copiilor-si-tinerilor-the-cyber-effect/cea-mai-mare-conferinta-despre-efectul-tehnologiei-asupra-copiilor-si-tinerilor-the-cyber-effect-12-oct-2019

About Author

Related posts

English Kids Academy susține ParentED Fest – Cel mai mare eveniment de parenting din România

În spiritul angajamentului nostru de a sprijini educația copiilor pe tot parcursul anului academic, am extins inițiativele noastre pentru a include și sprijinirea părinților. Astfel, suntem încântați să vă invităm la ParentED Fest, cel mai mare eveniment de parenting din România, care va avea...

Citeşte mai departe

Pregătirea pentru școală: cum să-ți pregătești copilul pentru întoarcerea în băncile școlii după vacanță

Întoarcerea la școală aduce mereu un amestec de emoții – entuziasm, curiozitate, dar și puțină anxietate. Pentru mulți părinți, pregătirea copilului pentru un nou an școlar devine o provocare care implică mai mult decât cumpărarea rechizitelor. Este vorba despre stabilirea unei rutine, reîmprospătarea cunoștințelor...

Citeşte mai departe