engleza online copii

Stiluri de învățare – cum îți dai seama ce stil de învățare are cel mic?

Ai observat că cel mic colorează pasaje din cărți? Ori că se plimbă prin cameră în timp ce învață? Te întrebi, probabil, de ce nu este și el ca alți copii și de ce nu stă liniștit la masă, fără să „strice” ceva cu markerul de fiecare dată. Numai că, în momentul în care tu te întrebi asta, alt părinte, într-un alt colț al lumii, se întreabă de ce copilul citește cu voce tare. Copiii nu vor fi niciodată la fel și nici nu vor învăța în același stil. Vei vedea de ce spunem asta în rândurile de mai jos. Ce trebuie să știi este că nu ai de ce să-ți faci griji. Nu este decât un semn că cel mic se descoperă și face totul cum știe el mai bine.

 

Cuprins:

  1. Stilurile de învățare – ce stil de învățare are copilul tău?
  2. Stilurile de învățare și limba engleză – cum îi poți ușura munca celui mic?

 

1. Stilurile de învățare – ce stil de învățare are copilul tău?

1. stilurile de invatare

Modalitatea cea mai simplă de a identifica un stil de învățare are la bază simțurile. În literatura de specialitate este cunoscută drept modelul VAK (visual, auditory, kinesthetic learning styles) și descrie stilurile de învățare ca fiind auditiv, vizual și kinestezic. Stilurile diferă de la un copil la altul și întotdeauna se întrepătrund, în sensul în care există influențe din două sau chiar trei, deși unul singur predomină. Uite ce le caracterizează. 

 

Stilul de învățare auditiv

 

Copiii cu un stil de învățare auditiv înțeleg cel mai bine ascultând. Ei sunt acei copii care „prind” lecția din clasă și pe care nu îi impresionează cu nimic schemele de pe tablă. Tot ei sunt aceia care citesc cu voce tare și rețin ușor tot ce se vorbește în jur. Uneori, copiii auditivi învață lecția doar purtând discuții cu colegul de bancă. Cărțile audio le sunt și ele de mare ajutor. 

 

Stilul de învățare vizual

 

Copiii cu un stil de învățare vizual procesează mai bine informațiile în formă vizuală. Ei pot fi ajutați să învețe de diagrame, hărți, grafice, scheme, notițe, ilustrații sau filmulețe. Ei sunt cei care preferă să le desenezi sau să le scrii informația, decât să le povestești, și tot ei sunt aceia care își împart ideile pe culori. 

 

Stilul de învățare kinestezic

 

Copiii cu un stil de învățare kinestezic rețin mai bine informația prin exerciții practice. Ei sunt cei care nu pot sta într-un loc atunci când învață și au nevoie de pauze frecvente, ei urmăresc cuvintele cu degetul atunci când citesc și tot ei învață jucându-se. Activitățile practice sunt metode specifice stilului kinestezic.

 

Așa cum spuneam, influențe pot fi din toate cele trei stiluri, doar că spre unul anume se înclină copilul mai mult. Probabil că ți-ai dat seama spre care și dacă da, trebuie să știi și cum poți să îi faci munca mai ușoară de acum. 

 

2. Stilurile de învățare și limba engleză – cum îi poți ușura munca celui mic?

2. stilurile de invatare si limba engleza

Primul contact cu limba engleză este la grădiniță. Atunci, copilul „prinde” informații, nu le învață neapărat, deși va ști că „red” înseamnă roșu. Mai târziu, când ajunge deja la școală, el găsește singur metode prin care să rețină mai ușor. Îl poți ajuta și tu, venind cu idei, altele decat ideile lui. Uite câteva. 

 

Dacă ai un copil înclinat spre stilul auditiv, găsește un film animat interesant și uitați-vă împreună, dar să fie în limba engleză. El va face asocieri între imagini și sunet și va reține mai multe cuvinte noi decât crezi. La fel, îi poți citi o poveste în engleză, la care să îi oferi și traducerea. 

 

Dacă ai un copil înclinat spre stilul vizual, învață-l cuvinte noi, din categorii diferite, cărora să le atribui culori diferite. Mai exact, culoarea roșu să fie pentru legume, culoarea portocaliu pentru fructe, culoarea galben pentru animale etc. Îi va fi mult mai ușor să le rețină așa. Copiii cu înclinație spre acest stil de învățare au o memorie vizuală bună.

 

Dacă cel mic este, mai degrabă, un copil kinestezic, care vrea să facă lucruri tot timpul, îi place să descopere și să experimenteze, ia în calcul un curs de limba engleză pentru copii sau chiar o tabără de engleză. Micul explorator va fi lansat în activități antrenante, menite să îi îmbunătățească engleza, totul în timp ce se distrează. Nu-l va deranja, cu siguranță, nici să lucreze în proiecte cu alți copii. În plus, este o oportunitate și pentru socializare. De ce să nu i-o oferi?

 

Cei care au propus aceste trei moduri de învățare sunt de părere că ele se pot schimba în timp și pot fi integrate odată cu maturizarea. Așadar, ajută-ți copilul să „guste” câte puțin din toate cât încă are energie să o facă. Îi va fi mai ușor, apoi, să se îndrepte spre cel potrivit pentru el. Dar stilul tău de învățare care este?

 

Sursa foto: shutterstock.com

About Author

Related posts

Motivația intrinsecă și motivația extrinsecă – cum le aplicăm într-un mod sănătos în procesul de învățare a limbii engleze?

În fiecare zi, elevii se confruntă cu o varietate de sarcini și provocări, iar ceea ce îi motivează să le abordeze poate avea un impact semnificativ asupra rezultatului final. Motivația intrinsecă și cea extrinsecă sunt două forțe puternice care îi ghidează pe elevi în...

Citeşte mai departe