Memoria este un proces psihic care constă în întipărirea, păstrarea, recunoașterea și reproducerea existenței din trecut (percepțiile, emoțiile, mișcările efectuate anterior).
Strategiile de învățare reprezintă întreg complexul tehnicilor inovatoare și funcționale implementate, pentru a accelera capacitatea de procesare a informației, de a o înțelege și asimila cât mai rapid și eficient posibil.
CUPRINS:
- Ce înseamnă memoria vizuală?
- Despre memoria vizuală și importanța ei în studierea unei limbi străine
2.1. Tehnici de memorie vizuală la învățarea unei limbi străine
2.2. Dezvoltarea memoriei vizuale
- Jocuri pentru memoria vizuală la învățarea unei limbi străine
1. Ce înseamnă memoria vizuală
Este memoria implicată în procesele de învățare, precum lectura și recunoașterea cuvintelor, servește pentru a percepe și înțelege ceea ce se citeste, pentru scrierea corectă a ortografiei. Se bazează pe capacitatea creierului de a memora și de a reconstitui detalii percepute de formă vizuală și ajută la studiu, învățare și efectuarea unor conexiuni între cunoștințele asimilate. Pentru atingerea performanței și pentru scurtarea timpului de memorare este extrem de important să se dezvolte acest tip de memorie, să se înțeleagă ce este și cum funcționează memoria vizuală.
La ce ne ajută memoria vizuală de scurtă durată
Când se vorbește despre memorie vizuală de scurtă durată, se definește capacitatea de a reține o cantitate mică de informație vizuală (litere, figuri, culori) pentru o perioadă scurtă de timp. Informația reținută prin intermediul acestui tip de memorie va fi ulterior procesată de memoria operativă, poate deveni parte integrantă din memoria de lungă durată, sau poate fi pur și simplu uitată. Reprezintă una dintre abilitățile memoriei care ajută în studiul unei limbi străine total nefamiliare, de exemplu, dacă te hotărăști să-ți înscrii copilul la cursuri de limba japoneză, dar nu numai.
Memoria vizuală permite reținerea informației verbale pe care o vede copilul (cuvintele citite) și înțelegrea semnificației unei fraze. În absența acestei abilități, ar fi imposibil să citească, cu toate consecințele pe care acest fapt le-ar avea asupra proceselor de învățare, în general.
2. Despre memoria vizuală și importanța ei în studierea unei limbi străine
Învățarea, respectiv înțelegerea unei a doua limbi ar fi imposibilă fără o utilizare eficientă a capacității individuale de memorare. Din acest motiv, stabilirea rolului concret pe care îl joacă memoria vizuală la copii și la adulți în învățarea unei limbi străine este vital pentru adoptarea unor noi strategii. Prin intermediul unor proiecte speciale, academiile de limbi străine vin cu metodologii inovatoare, menite să îmbunătățească și scurteze procesul de studiu.
2.1. Tehnici de memorie vizuală la învățarea unei limbi străine
Un copil cu dificultăți care țin de memoria vizuală poate avea următoarele probleme:
- Să greșească la lecturarea cuvintelor;
- Să aibă dificultăți pentru a copia de la tablă, să rețină greoi numere sau litere;
- Să întâmpine probleme la respectarea unor instrucțiuni specifice sau pentru găsirea și identificarea unor obiecte;
O mare parte dintre eșecurile înregistrate în procesele de învățare a unei limbi străine, se datorează stresului și învățării mecanice, deoarece se produc blocaje care încetinesc asimilarea. În ultimii ani, există cursuri de engleză, una dintre principalele limbi de circulație internațională, unde se aplică tehnicile inovatoare, care să optimizeze procesul de studiu, să îl facă mai accesibil și mai eficient.
În afara motivației, unul dintre principalele motoare ale studiului, există câteva tehnici care facilitează procesul de învățare, recomandate pentru toate etapele de studiu.
Mnemotehnica – reprezintă ansamblul de procedee care ușurează memorarea și reproducerea unor cunoștințe. În cazul studierii unei limbi străine, un exemplu de mnemotehnică poate fi asocierea cuvintelor noi pe care le învățăm, cu unele cuvinte asemănătoare fonetic cu cele din limba maternă, sau dintr-o altă limbă pe care o stăpânim.
Înțelegerea noțiunilor – există teorii conform cărora o noțiune este învățată cu adevărat doar dacă, la sfârșitul lecției, se poate reda prin propriile cuvinte ceea ce s-a predat, astfel încât să fie înțeles și de alte persoane.
Repetiția – nu presupune repetarea fără sens a unor expresii, sau a unor cuvinte dintr-un vocabular, ci introducerea lor în fraze care să conțină exemple, folosirea unor noțiuni noi în contexte utile, evitându-se astfel învățarea mecanică, „pe de rost”, ruptă din realitate și greoaie.
Asocierea vizuală – prin intermediul imaginilor, fotografiilor, obiectelor și cu ajutorul unor notițe, însemnări, catalogări. O metodă extrem de eficientă, începând de la cele mai mici vârste.
Disciplina de studiu – ca în orice materie studiată, este nevoie să respectăm un program, un orar și un spațiu dedicat pentru studiu. Oricât ar părea de ciudat, dar inclusiv respectarea locului în care ne dedicăm acestei activități va stimula memoria vizuală la reținerea unor amănunte dintre cele mai banale.
Utilizarea acronimelor – respectiv, jocul cuvântului format din prima sau primele litere ale cuvintelor dintr-o sintagmă, dintr-o expresie, dintr-un titlu.
Fiecare dintre tehnicile de mai sus se bazează pe faptul că memoria noastră face asociații dintre cele mai simple și mai banale. Cel mai ușor, reținem o informație nouă atunci când o asociem cu ceva familiar, un obiect, o imagine anume, o amintire chiar.
2.2. Dezvoltarea memoriei vizuale
Memoria vizuală secvențială este un tip de memorie care permite reținerea unor detalii vizuale, în succesiunea corectă. Este fundamentală pentru învățarea ortografiei și pentru lectură, deoarece este necesară memorarea succesiunii literelor, pentru redarea conținutului corect al cuvântului. Există o serie de exerciții pentru antrenarea memoriei vizuale secvențiale, începând de la cele mai simple, în care se lucrează cu imagini, trecând până la cele de niveluri superioare, în care trebuiesc reținute figuri geometrice, simboluri, figuri abstracte și ordinea în care se succed ele.
Semnele că este nevoie de exerciții suplimentare pentru exersarea memoriei vizuale, începând de la cele mai mici vârste sunt:
- Erori repetate la lecturarea cuvintelor
- Dificultăți în copierea textelor, în învățarea literelor sau numerelor
- Probleme de orientare după indicații specifice, sau în identificarea unor obiecte
3. Jocuri de memorie vizuală, la învățarea unei limbi străine
Aceste jocuri sunt dedicate în special începătorilor în studiul unei limbi străine, sau pentru dezvoltarea memoriei vizuale la copii, ca o completare a cursurilor frecventate, ele putând fi utilizate și ca exercițiu de memorie vizuală în limba maternă.
5 jocuri simple pentru copiii de vârste mici
- Obiectul preferat – să-l descrie din toate punctele de vedere: aspect, culoare, formă, dimensiune, scop, caracteristici, cazurile în care se utilizează. După câteva minute, îndepărtați obiectul și solicitați copilului să explice ceea ce a reținut, cât mai amănunțit, folosind vocabularul studiat.
- Ghicește diferențele – un joc de memorie vizuală în care se folosesc două imagini similare și se solicită copilului să explice care sunt acestea, în cât mai multe cuvinte posibil.
- O plimbare cu scop – în parc, sau la locul de joacă, timp în care i se descrie o clădire, sau un loc anume. La întoarcere, copilului trebuie să enumere cel puțin 3 lucruri reținute în timpul plimbării.
- Măsuța cu surpize – se folosesc obiecte personale, pe care copilul le cunoaște. Se acoperă apoi, cerând copilului să enumere obiectele pe care și le amintește.
- Descrie-ți colegul de bancă – cereți copilului să-și acopere ochii, apoi să-și descrie cât mai amănunțit colegul, sau fratele, sau prietenul care participă la joc. Ce haine poartă, care este culoarea bluzei, culoarea ochilor, a părului.
Alte jocuri de memorie vizuală și strategii nonconformiste în învățarea unei limbi străine
Dacă îți dedici o bună parte din timpul liber studiului unei limbi străine și frecventezi cursuri în acest scop ești desigur în căutarea unor metode mai simple, care să te ajute la atingerea obiectivelor tale. Adeseori, rutina în studiu este obositoare și dorești altceva, metode relaxate și pe care să le faci mai degrabă din joacă. Încearcă-le pe cele de mai jos.
Muzica preferată
Cu siguranță, ai o formație preferată, care cântă chiar în limba pe care te străduiești s-o asimilezi. Lucrurile au început să se lege pentru tine, cunoști câteva cuvinte și poți înțelege fraze scurte. Alege o piesă, caută versurile pe net și tradu-le singur. Apoi, în timp ce asculți piesa, reamintește-ți versurile, vizionează videoclipul cu subtitrare și în curând vei reține toate versurile. Important în acest exercițiu este să înțelegi pe deplin sensul tuturor cuvintelor, semnificația expresiilor folosite, respectiv, să înțelegi mesajul transmis de versurile cântecului.
Liste și notițe
Inițial, alege o temă. Poate fi oricare, să spunem că te pregătești pentru o excursie cu prietenii. Fă o listă cu un vocabular de cuvinte potrivite acestei situații, prima dată în limba maternă, apoi în limba pe care o studiezi. După memorarea acestor cuvinte, notează în dreptul fiecăruia, un alt cuvânt relaționat cu primul. Formează propoziții cu aceste perechi de cuvinte. Ține lista undeva la vedere, pe masa de studiu, pe laptop, până poți dezvolta fraze complexe, folosind aceste perechi de cuvinte.Treci apoi la o listă nouă, cu o temă apropiată. La 3 liste complet studiate, scrie un mic text pe baza celor învățate cu ajutorul listelor.
Reviste, comics și anunțuri publicitare
Dacă citești articole despre vedete, texte umoristice, sau articole științifice este indiferent, dar citește-le în noua limbă pe care o studiezi. Dacă ți se pare complicat să înțelegi sensul textului, începe cu cele mai simple: articole despre machiaj, modă, sport, muzică. Oprește-te la cuvintele necunoscute, notează-le, tradu-le și caută să înțelegi sensul în care sunt utilizate în frază. Folosește dicționarele explicative ale limbii respective, acolo vei găsi explicațiile referitoare la toate sensurile în care pot fi folosite cuvintele. Nu te descuraja, dacă la sfârșit tot nu înțelegi sensul întregului text, ia-o pe porțiuni. Și de fapt, nu te descuraja în niciun moment, fă pași mici, dar fii de neoprit.
Folosește imaginile din comicsurile preferate, tradu textele aferente sau compune tu mici fraze descriptive. Dacă este prea mult, folosește-ți imaginația și descrie printr-un singur cuvânt, cu condiția să-l găsești pe cel mai reprezentativ. Cât mai multe imagini descrise, cu atât mai multe cuvinte noi!
Idei principale și rezumate inteligente
Să presupunem că te pregătești pentru un Concurs de Public Speaking, cu o temă oarecare. Îți pregătești un speach foarte bine nuanțat, dar ți-e teamă că în fața juriului vei uita o parte din el. Ia o coală de hârtie și notează ideile principale, folosind câteva cuvinte pentru a descrie paragrafele respective. Scurte și clare, astfel încât să le reții fără efort prea mare. Numerotează-le și colorează-le diferit. La sfârșit, trebuie să reții câte idei ai, culorile folosite și îți va fi foarte ușor să dezvolți apoi fiecare idee, să redai textul fără a lăsa nimic pe dinafară.
Activități de grup
Nu ezita să te înscrii la activități mai puțin banale, precum cele oferite de Proiectele Erasmus Remote Theatre. Probabil cea mai bună metodă de a învăța rapid și eficient limba studiată este practicarea ei, ori nu vei putea s-o faci de unul singur. Teatrul este o activitate în care poți interacționa cu cei care au aceleași scopuri ca tine, lucru care te va motiva. În cadrul acestor proiecte te vei conecta cu un mediu multicultural și vei învăța conversând cu alții, la fel de entuziasmați ca tine.
Călătoriile
Călătoriile sunt o metodă excelentă de fixare a unei limbi străine pe care ai studiat-o până acum doar cu pixul și caietul în față. Vei fi obligat să utilizezi cuvintele memorate mecanic și să le pui într-un context concret, ceea ce reprezintă unul dintre cele mai bune exerciții de memorie. Așadar, participă la tabere, oferta în domeniu este generoasă, pentru toate vârstele. În plus, amintirile cu care vei rămâne în urma unei călătorii, imaginile, experiențele acumulate te vor ajuta să faci asocieri și să sedimentezi noțiunile teoretice asimilate.
Jocuri online
Puzzle-uri, jocuri de traducere, de scrabble, jocuri interactive.
Indiferent de metodele aplicate, studierea unei limbi străine reprezintă un exercițiu important pentru creier, un antrenament util pentru orice vârstă. Realitatea lumii actuale nu poate fi concepută în afara multiculturalității, a diversității, iar să faci parte din ea înseamnă să poți comunica într-o limbă străină, sau, de ce nu, chiar în mai multe, pe care este important să începi să le studiezi de la cele mai fragede vârste.
Sursa foto Pexels.com