cum invata copii

Mai mult decât engleză pentru mai mult decât colegi: de ce EKA încurajează prietenia la cursul de engleză

Autoare: Ilinca Stroe

 

Prietenia între colegi în școala tradițională

Prietenia între colegi în școala de azi

Beneficiile prieteniei între colegi

Motivație și implicare sporite

Învățare colaborativă fructuoasă

Dezvoltarea gândirii critice și a empatiei

Bonusul EKA pentru recomandare către prieteni

 

În școala tradițională, prietenia dintre colegii de clasă nu era privită tocmai cu ochi buni: colegii-prieteni se distrag ușor unul pe altul, nu sunt atenți la lecție, vorbesc în paralel cu profesorul, deranjează ora – se spunea… Prietenia dintre colegi părea că are potențial perturbator, cauzând lipsă de concentrare, distrageri nedorite, probleme de comportament și de disciplină.

 

În ultimele două-trei decenii, însă, pe măsură ce noțiunea de învățare socio-emoțională („social and emotional learning”) a căpătat importanță, cercetările evidențiind impactul relațiilor interpersonale și al emoțiilor asupra învățării, experții din domeniul educației vorbesc tot mai entuziast și convingător despre „puterea academică a prieteniei” – despre rolul pe care îl poate juca prietenia în învățare, despre cum ea poate determina îmbunătățirea performanței școlare.

 

Dintre multiplele beneficii ale învățării alături de colegi care le sunt copiilor și prieteni, iată în continuare trei de care EKA ține seama inclusiv, așa cum vom vedea la final, prin schema de tarifare pregătită pentru părinți, în vederea (re)înscrierii copiilor la cursul nostru de engleză în anul academic 2022-2023.

 

1) Motivație & Implicare

În special în gimnaziu-liceu, nu e deloc neobișnuit să ne auzim copiii afirmând că se duc la școală în principal ca să se vadă cu prietenii. Atunci când lecțiile nu îi atrag către școală, prietenia o poate face! Elevii care nu au prieteni printre colegi, susțin studiile, tind să aibă o rată a prezenței scăzută (chiulesc mai mult), iar dacă totuși se prezintă la ore, nu participă activ. Dimpotrivă, copiii care au prieteni printre colegi se simt motivați să meargă la școală, iar dacă la ore sunt puși să lucreze cu prietenii, se mobilizează mai bine să efectueze exerciții/activități împreună – acestea par mai fun, iar exploratul intelectual și satisfacerea curiozității alături de prieteni sporesc interesul și implicarea.

 

2) Învățare colaborativă

Educația contemporană, inclusiv la EKA, mizează foarte mult pe ceea ce se cheamă peer-teaching – învățare între colegi, îndeosebi prin lucrul în pereche sau în grup. Ei bine, atunci când un elev este pus să lucreze cu colegi care îi sunt și prieteni, el învață pur și simplu mai mult – e dovedit. Între prieteni, învățarea colaborativă este mai fructuoasă, fiindcă prietenii își oferă reciproc ajutor și încurajări: atunci când îți este poate rușine să recunoști deschis că nu ai înțeles ceva ce profesorul deja a explicat, prietenul îți re-explică de la egal la egal și îți lămurește dubiile în cadrul emoțional confortabil al perechii/grupului.

 

3) Gândire critică & Empatie

În cadrul unui „experiment” realizat printre copii de gimnaziu și de liceu americani, în loc să le corecteze ea însăși lucrările elevilor, profesoara a optat pentru a le cere copiilor să își dea feedback între ei. S-a constatat că, corectându-și unii altora lucrările și făcându-și reciproc sugestii de îmbunătățire, copiii și-au dezvoltat nu doar abilitățile de gândire critică, ci și empatia. S-au gândit nu doar ce să le spună folositor colegilor-prieteni, ci și cum să le spună, astfel încât să nu le lezeze sensibilitatea, să nu îi facă să se simtă prost. Altfel spus, atunci când trebuie să îi prezinți niște critici colegului, dacă acesta îți este și prieten, îți va păsa cum primește criticile și te vei gândi să i le prezinți cu tact, cu delicatețe.

 

Noi, la EKA, suntem conștienți de valoarea pe care o are prietenia din punctul de vedere al eficienței în învățare. Iar pentru a încuraja în mod real prietenia în rândul elevilor EKA, pentru a ne asigura că avem cât mai mulți colegi-prieteni printre cursanții noștri de la cursul de engleză, punem la dispoziția părinților o opțiune pe cât de inovatoare, pe atât de binevenită, credem noi: un bonus pentru recomandare în valoare de 200 de lei. Concret: dacă sunteți clienți activi EKA (având, deci, copii înscriși în anul academic curent) și recomandați cursul nostru pentru 2022-2023 unor prieteni/cunoscuți care se înscriu și achită minimum o tranșă din taxa aferentă, vă răsplătim cu suma menționată. Vă răsplătim, vă mulțumim și… le dorim copilului dumneavoastră și prietenului său învățare cu spor împreună la EKA!

 

Sursă

<www.kqed.org/mindshift/56979/what-the-research-says-about-the-academic-power-of-friendship>

 

English Kids Academy (EKA), singura organizaţie educaţională care aplică programul RULER (Yale University) de dezvoltare a inteligenţei emoţionale, organizează cursuri de limba engleză față în față, hybrid şi online pentru copii de 4-18 ani, pe întreaga durată a anului şcolar. EKA însă oferă #maimultdecâtengleză: cursuri şi tabere de vară, conferinţe, program de schimburi culturale, club de lectură. Pentru informaţii şi înscrieri, contactaţi englezapentrucopii@ih.ro.

 

About Author

Related posts

English Kids Academy susține ParentED Fest – Cel mai mare eveniment de parenting din România

În spiritul angajamentului nostru de a sprijini educația copiilor pe tot parcursul anului academic, am extins inițiativele noastre pentru a include și sprijinirea părinților. Astfel, suntem încântați să vă invităm la ParentED Fest, cel mai mare eveniment de parenting din România, care va avea...

Citeşte mai departe

Pregătirea pentru școală: cum să-ți pregătești copilul pentru întoarcerea în băncile școlii după vacanță

Întoarcerea la școală aduce mereu un amestec de emoții – entuziasm, curiozitate, dar și puțină anxietate. Pentru mulți părinți, pregătirea copilului pentru un nou an școlar devine o provocare care implică mai mult decât cumpărarea rechizitelor. Este vorba despre stabilirea unei rutine, reîmprospătarea cunoștințelor...

Citeşte mai departe