Lunile anului în engleză, pentru copii: Cum să-i înveți pe cei mici lunile anului și de la ce vârstă poți începe lecțiile?

Orice copil trebuie expus unei limbi străine de la o vârstă fragedă, astfel acesta poate asimila mai repede vocabularul, sintaxa și subtilitățile limbii pe care dorește să o învețe. Diverse studii arată că învățarea a două sau mai multe limbi sporește abilitatea de a rezolva probleme, dezvoltă gândirea critică, precum și memoria, concentrarea și capacitatea de ascultare. În plus, copiii care devin fluenți într-o altă limbă prezintă un grad mai mare de creativitate și o mentalitate flexibilă.

Limba engleză este un punct de plecare excelent. Orice cunoscător beneficiază de șanse mai mari atât din punct de vedere academic (având posibilitatea de a studia și de a călători în alte state), cât și profesional. Pentru a avea rezultatele dorite, un copil trebuie să învețe limba engleză încă de la grădiniță, începând cu câteva noțiuni ușoare. Lecția de astăzi: lunile anului! 

Cuprins:

1. Care sunt lunile anului în engleză?
2. Cum să îi înveți pe copii lunile anului în engleză?
2.1 Cântecel cu lunile anului
2.2 Folosește un calendar ilustrat cu lunile anului în engleză
2.3 Asociază lunile anului cu anotimpurile
3. Exerciții eficiente pentru învățarea lunilor anului în engleză
3.1 Pune lunile anului în ordine!
3.2 Recită și indică!

Înainte de toate, oricărui mic învățăcel trebuie să i se explice că lunile sunt modalitatea prin care putem împărți un an. La fel ca zilele săptămânii, lunile anului constituie o noțiune fundamentală pentru copii și începători de orice vârstă. Prin prisma lor, elevii pot învăța mai ușor și anotimpurile, sărbătorile anuale, aniversările și alte date calendaristice.

 

1. Care sunt lunile anului în engleză?

La grădiniță, cel mai important aspect este învățarea și pronunțarea corectă a lunilor anului, urmând ca la școală să învețe să le scrie și să le citească în mod corespunzător. Citește-i celui mic cu voce tare lunile anului și ajută-l să le repete odată cu tine. Iată care sunt lunile anului în engleză, enumerate în ordine și însoțite de traducere, transcriere fonetică și prescurtare:

 • January (Jan.) – /ˈdʒæn.ju.er.i/ = ianuarie
 • February (Feb.) – /ˈfeb.ru.ər.i/ = februarie
 • March (Mar.) – /mɑːtʃ/ = martie
 • April (Apr.) – /ˈeɪ.prəl/ = aprilie
 • May (May) – /meɪ/ = mai
 • June (Jun.) – /dʒuːn/ = iunie
 • July (Jul.) – /dʒʊˈlaɪ/ = iulie
 • August (Aug.) – /ɔːˈɡʌst/ = august
 • September (Sep./Sept.) – /sepˈtem.bɚ/ = septembrie
 • October (Oct.) – /ɒkˈtəʊbə/ = octombrie
 • November (Nov.) – /noʊˈvem.bɚ/ = noiembrie
 • December (Dec.) – /dɪˈsem.bɚ/ = decembrie

Fonetica poate fi un concept mai greu de predat unui copil, în special la grădiniță, așa că un videoclip sau o altă sursă audio care să-i prezinte pronunția corectă sunt  o variantă mai bună, pentru început. Regulile de pronunție sunt însă importante pentru învățarea cuvintelor noi, de aceea astfel de noțiuni mai avansate trebuie predate cât mai curând la liceu sau în cadrul unor cursuri de engleză pentru adolescenți care să le îmbunătățească elevilor abilitățile de citire.

De reținut! – Lunile anului se scriu întotdeauna cu literă mare.

 

2. Cum să îi înveți pe copii lunile anului în engleză?


Cum sa inveti lunile anului

Nu este deloc ușor pentru copii să învețe ordinea, pronunția și scrierea corectă a lunilor anului în engleză, de aceea este nevoie de exercițiu și de câteva analogii simple prin care să le asimileze eficient.

2.1 Cântecel cu lunile anului

Muzica stimulează cele mai importante aptitudini ale copilului, inclusiv cele care țin de partea academică, socială și emoțională. Este metoda perfectă, atunci când vrei ca cel mic să învețe o lecție pe de rost, iar lunile anului în engleză nu fac excepție. Există o varietate de cântecele simple și ușor de reținut care să conțină lunile anului, cum ar fi acesta și altele disponibile gratis pe YouTube. Alternativ,  îi poți repeta copilului lunile pe o linie melodică pe care deja o cunoaște sau care îi place, înlocuind sau adaptând versurile, și repetând împreună. 

2.2 Folosește un calendar ilustrat cu lunile anului în engleză

Folosirea unui calendar în limba engleză este o metodă interactivă prin care cel mic să învețe lunile anului, deoarece acolo îi poți indica o sărbătoare cunoscută, cum ar fi Crăciunul sau Paștele, ziua sa de naștere sau orice dată importantă pe care o poate asocia unei luni anume. Un calendar ilustrat în care să apară o imagine reprezentativă pentru o anumită sărbătoare poate fi extrem de util. Poți întreba inclusiv „În ce lună suntem?” și să îi arăți celui mic pe calendar, dacă nu știe răspunsul.

2.3 Asociază lunile anului cu anotimpurile

Cu siguranță cel mic cunoaște cele 4 anotimpuri: primăvară, vară, toamnă și iarnă. Imediat ce vremea se schimbă sau vacanța se apropie, copiii pot intui că un anumit anotimp bate la geam. Împarte lunile anului pe anotimpuri și prezintă-le astfel copilului tău. „Din ce lună începe iarna?” sau „În ce lună începe vacanța de vară?” sunt iarăși întrebări prin care puteți exersa împreună.

Pentru a ajunge mai ușor la un nivel avansat, este recomandat ca elevii să participe la activități extracurriculare în limba engleză, cum ar fi tabere și cursuri online unde să interacționeze cu alți participanți și profesori.

 

3. Exerciții eficiente pentru învățarea lunilor anului în engleză


Exercitii lunile anului

Consolidează-i mai bine cunoștințele de limba engleză cu ajutorul unor exerciții simple și distractive, care îmbină joaca și studiul.

3.1 Pune lunile anului în ordine!

Odată ce copilul tău se familiarizează cât de cât cu lunile, pregătește câteva bilețele sau cartonașe colorate pe care să fie scrise câte o lună din an. Roagă-l pe cel mic să se uite la ele cu atenție și să pună lunile anului în ordine, după care citiți-le împreună cu voce tare. Eventual poți pregăti un tabel cu anotimpurile și să-i spui învățăcelului să pună lunile sub anotimpul corespunzător. De preferat, scrie și anotimpurile în limba engleză: spring, summer, autumn, winter.

3.2 Recită și indică!

Lipește bilețelele sau cartonașele de mai devreme pe o tăbliță, pe perete sau oriunde îți este la îndemână. Spune cu voce tare una dintre luni, iar cel mic trebuie să pună degetul pe cartonașul cu luna respectivă. Poți transforma acest exercițiu într-un joc competitiv și să-i inviți prieteni să ia parte la activitate.

Repetiția este mama învățăturii, așa că nu-l lăsa pe prichindel să fie descurajat dacă nu reușește din prima. Orice limbă străină se perfecționează în timp. Important este ca cel mic să înceapă să o studieze cât mai devreme, iar tu  să te implici activ în procesul de învățare.

 

Sursa foto: Pexels.com

About Author

Related posts

Gradele de comparație în engleză

Gradele de comparație în engleză: Cum să treci de la „worst” la „best” în cel mai scurt timp posibil

Limba engleză este cunoscută pentru bogăția sa în ceea ce privește gradul de comparație, care ne permite să exprimăm diferențe și similarități între obiecte sau persoane. Gradele de comparație în limba engleză sunt: pozitivul, comparativul și superlativul. În acest articol vom explora în detaliu...

Citeşte mai departe
Poeziile de dragoste în engleză, ca instrumente educative Explorează unii dintre cei mai interesanți poeți din literatura engleză!-min

Poeziile de dragoste în engleză ca instrumente educative: Explorează unii dintre cei mai interesanți poeți din literatura engleză!

Dragostea este un sentiment universal care a inspirat creații artistice în fiecare cultură și epocă. Poeziile de dragoste reprezintă o sursă de expresie emoțională și rafinament lingvistic, fiind un mod captivant de învățare și îmbunătățire a limbii engleze pentru elevii de gimnaziu și adolescenți....

Citeşte mai departe