Invitaţie la „sălbăticire”: 3 schimbări de perspectivă pe care le propune tabăra de vară EKA

Autor: Ilinca Stroe

 

V-aţi întrebat vreodată de ce nu există o continuare a celebrei „Cartea junglei” intitulată „Mowgli în civilizaţie”? Iar dacă ar fi existat, aţi fi fost interesaţi să o citiţi? Să vedeţi ce se întâmplă cu percepţiile fine ale micului sălbatic într-un oraş potopit de claxoane şi miasme? Să aflaţi ce se alege de agilitatea fizică a băieţelului crescut de lupi şi de panteră, pe străzile înţesate de vehicule şi de trecători? Să descoperiţi cum se transformă caracterul lui Mowgli, ce se alege de curajul lui de a-şi ajuta prietenii până în pânzele albe, într-o lume grăbită şi aglomerată unde fiecare îşi urmăreşte interesul?

 

Natura pune în noi o bază solidă de învăţături şi de calităţi, ca puţini alţi dascăli. De aceea noi, la English Kids Academy (EKA), am decis ca vara aceasta să ne „sălbăticim”!! O hotărâre cu consecinţe „teribile”!…

 

  1. Vom fi rupţi de civilizaţie timp de o săptămână întreagă!

Nu ne vom mai putea deplasa pe asfalt încins, nu vom mai putea traversa străzi sufocate de maşini, nu vom mai putea respira aerul opărit de noxe al oraşului, nu ne vom mai putea încânta retina cu betonul blocurilor şi oţelul clădirilor de birouri. Mai mult: nu va mai fi posibil să ne oprim pe la KFC sau McDonald’s ca să „rezolvăm” rapid cu masa de prânz.

 

Vom fi nevoiţi, în schimb, să ne umplem plămânii în fiecare zi cu oxigenul pur emanat de pădurile de foioase şi conifere de la 900 de metri altitudine. Va trebui să ne plimbăm ochii peste văile verzi, pâraiele susurătoare şi culmile impunătoare din vecinătatea traseului Cheile Buţii-Lacul Bucura-Vârful Peleagu. Va trebui să păşim peste frunze şi crenguţe, printre copaci înalţi încărcaţi de frunzişuri plăcut foşnitoare, prin mireasma brazilor puternici, în drumeţii unice prin Parcul Naţional Retezat. Iar de mâncat, va trebui să mâncăm legume gustoase de la producători locali şi mâncărică gătită la prânz şi seara.

 

  1. Vom fi izolaţi de lume!

Nu ne vom mai putea simţi sufocaţi de un program cu mers în trei locuri deodată (clubul de şah, lecţia de balet, mediaţia la mate), nu vom mai fi în stare să trăim stresul de a (nu) fi punctuali într-un oraş în care totul ne întârzie pe drum, nu ne vom mai putea bucura de obligaţii sociale între care nu mai ştim cum să ne împărţim.

 

Va trebui, în schimb, să trăim izolaţi exclusiv în „tribul” taberei, să interacţionăm zilnic în engleză cu profesori nativi extraordinar de prietenoşi, creativi şi amuzanţi. Vom fi nevoiţi să devenim independenţi, să ne facem plăcuţi şi să ne dezvoltăm singuri relaţii interpersonale amicale cu însoţitorii EKA şi monitorii de activităţi, cu doamna asistent medical disponibilă 24/7, cu recepţionera, chelnerii, doamnele de serviciu şi personalul amabil, serviabil al celor trei vile unde vom fi cazaţi. Va trebui să câştigăm autonomie locuind împreună cu alţi doi sau trei colegi simpatici în camere spaţioase, frumos mobilate, cu baie proprie.

 

  1. Vom fi deprivaţi de dispozitivele vitale ale epocii noastre!

Nu ne vom mai putea uita toată seara la televizor, urmărind desene animate cu personaje nervoase şi seriale din care nu învăţăm mai nimic. Nu vom mai putea sta la nesfârşit în faţa computerului, jucând jocuri care nu ne dezvoltă neapărat intelectual sau expunându-ne pericolelor care ne pândesc în mediul online. Nu vom mai putea petrece ore în şir cu ochii pe smartphone, vizualizând lucruri pe care nici nu ni le mai amintim a doua zi.

 

În schimb, n-o să avem încotro: va trebui să ne delectăm ochii cu privelişti de poveste, în excursii la puncte de belvedere, şi să ne punem într-o formă fizică de invidiat, străbătând trasee turistice de-o frumuseţe de patrimoniu natural. Vom fi, de asemenea, nevoiţi să adoptăm un stil de viaţă activ, total nesedentar, dându-ne frâu liber în Parcul de Aventură Pârâul Negru, sub supravegherea atentă a instructorilor competenţi şi prietenoşi, şi exersându-ne agilitatea sportivă pe terenurile de baschet, tenis şi fotbal. Mai mult, vom fi obligaţi să ne luăm porţia de sănătate şi de relaxare prin exerciţii de înviorare, respiraţie şi yoga, iar doza obligatorie de hrană intelectuală şi culturală va conţine vizite la Coloana Infinitului şi Poarta Sărutului, precum şi seri de brain games şi board games. Plus, culmea, distracţie din plin la seri de disco!…

 

Aşadar, „sălbăticirea” se traduce într-o săptămână de viaţă sănătoasă, activă şi distractivă, din care copiii rămân cu amintiri şi învăţături ce le vor fi o sursă de împlinire toată viaţa – acestea, pe lângă un progres spectaculos la limba engleză, garantat prin cursurile zilnice. Mai ezitaţi? Mai şovăiţi dacă să vă… „sălbăticiţi” un pic copilul?

 

English Kids Academy (EKA) organizează în vara anului 2020 tabăra de engleză cu profesori nativi „EKA goes wild. An English adventure for body and mind”. Destinată copiilor cu vârste între 9 şi 14 ani, tabăra va avea loc la Complexul Turistic Cheile Buţii, aşezat la intrarea în Parcul Naţional Retezat, una dintre cele mai frumoase arii protejate din Europa. Pentru informaţii şi înscrieri, contactaţi [email protected] sau 0723 900 204.

 

About Author

Related posts