Autor: Alina Porumboiu

În urmă cu 80 de ani cineva a fost atât de pasionat încât a căutat neîncetat jucăria ideală. A plecat de la o variantă mult diferită de cea care există acum. Dar îți poți imagina că acea jucărie este prezentă în casele tuturor copiilor astăzi?

Și nu pe piesa de LEGO se sprijină inovația în sine ci pe imaginația copiilor. Piesele sunt doar materialul prin care creativitatea este materializată. La unii copii se evidențiază abilități vizual-spațiale atunci când urmăresc construcții aproape imposibile acordând atenție fiecărui detaliu. Pentru alți copii este originalitatea, își folosesc propria imaginație pentru a da naștere unor creații uimitoare. Iar pentru alții este povestea pe care o pot pune în scenă, ei pleacă de la o construcție pentru a-și derula într-un flux neîncetat abilități verbal-lingvistice. În toate cele trei situații este fascinant să îi privești și nu ai cum să nu te întrebi, de unde vine atâta creativitate?

Dar LEGO nu mai este doar o jucărie de mult, printre multe alte funcționalități, acest joc a devenit și un instrument valoros de învățare. Copiii pot fi ghidați cu ajutorul lui în explorarea domeniilor variate și punând împreună mai multe abilități sau inteligențe, așa cum le numește H. Gardner, copiii își devoltă, sub ochii tăi, un model al lumiii ce îi înconjoară. Și cum altfel îl pot face cunoscut și celorlalți dacă nu prin intermediul cuvintelor? Dar dacă acele cuvinte ar face parte dintr-o altă limbă? Pare că situația se complică din ce în ce mai mult. Dar, da putem folosi LEGO chiar și în practicarea unei limbi străine. Cine s-ar fi gândit că poți duce în această direcție pasiunea copilului tău de a construi? Dar învățarea în șine este asemenea construcției, ne bazăm pe cărămizile numite pasiuni, pentru a adauga apoi piese noi ale cunoașterii.

Îți propun acum să ne gândim împreună la câteva modalități inedite prin care copiii pot folosi construcțiile LEGO pentru a practica o limbă străină:

  1. Pe piese asemănătoare ca și mărime poți lipi câte o literă aparținând unui cuvânt nou. Amestecați piesele și reconstruiți cuvântul. Îți poți imagina cum acest joc simplu se poate complica în funcție de nivelul copilului: mai multe cuvinte sau cuvinte tot mai grele în limba engleză.
  2. Piese de culori diferite reprezintă părți de vorbire diferite. Fiecare participant la joc va trebui să își aleagă câte o piesă din fiecare culoare și punându-le în ordine să formeze o propoziție în limba engleză.
  3. Fiecare participant va avea acces la câteva piese din care va trebui să își construiască foarte repede o scenă. Aceea va fi prima scenă dintr-un film pe care vor trebui să îl continue povestindu-l celorlalți în limbă engleză.
  4. Construiește un caracter oferindu-i un rol și decrie-l folosind cât mai multe adjective în limba engleză. Cu cât mai amuzant, cu atât mai bine.
  5. Vă puteți împărți rolurile în crearea unui scene dintr-un film. Fără să vă uitați unii la alții, fiecare va trebui să își aleagă pentru construcție: personaj principal, personaje secundare, personaj fantastic, locație1, locație 2….Punând apoi împreună rezultatele, începeți să dezvoltați în scris, folosind limba engleză, povestea filmului asemeni unor adevărați regizori.
  6. Alegeți o poveste preferată și recreați scenele din ea folosind cât mai multe piese. Pe măsură ce construiți puteți reproduce povestea în limba engleză.
  7. Jocul instrucțiunilor: alegeți piese de culori și mărimi diferite, în dublu exemplar. Un set va fi la un jucător și un alt set la celălalt jucător. Primul jucător va trebui să facă foarte repede o construcție secretă. Apoi, îi va oferi instrucțiuni și celui de-al doilea jucător pentru a realiza o construcție identică, dar fără să îi arate cum. El se va folosi doar de cuvinte pentru a oferi toate indicațiile în limba engleză.
  8. Ce ar spune? Adunați mai mulți omuleți LEGO și priviți expresiile faciale. Fiecare va trebui să își imagineze cum se simte și ce ar spune acel personaj în limba engleză.
  9. Construiește rapid. Fiecare jucător va putea să își ia dintr-o pungă cu LEGO atâtea piese câte poate apuca în pumn o dată. Din acele piese va trebui să construiască foarte repede ceva, după care îl va numi și îl va prezenta celorlalți în limba engleză.

Te așteptăm la și mai multă joacă și învățare, vara această la modulul intensiv LEGO Friends.

About Author

Related posts