Inteligența interpersonală – în ce constă și cum poți să-ți ajuți copilul să și-o dezvolte

Fiecare familie din această lume are obiceiurile și trăsăturile proprii, fiind aproape imposibil de identificat două astfel de grupuri care să se suprapună în totalitate. Părinții din lumea întreagă sunt, totuși, uniți de o dorință comună, intrinsecă acestui minunat rol: a se asigura că puii din cuibul lor se dezvoltă echilibrat și armonios. Desigur, fiecare încearcă să atingă acest ideal al copilului ajuns la maturitate integru și gata să ducă un trai înfloritor așa cum consideră de cuviință, însă, din păcate, nu oricine reușește să-și ducă la bun sfârșit sarcina.

Un trend extrem de benefic, care atrage din ce în ce mai mulți tineri părinți, este acela de a învăța despre psihologia copilului și despre atitudinea adecvată față de micuț din cursurile și articolele de parenting. Acestea din urmă sunt împânzite de îndemnuri care susțin acordarea unei atenții sporite dezvoltării inteligenței emoționale a celui mic încă din primele zile de viață ale acestuia. Conceptul de ,,inteligență” este unul foarte cuprinzător, iar îmbogățirea pachetului de cunoștințe a prichindelului nu este, nici pe departe, suficientă.

Conform teoriei inteligențelor multiple, formulată de celebrul psiholog Howard Gardner, inteligența unui individ poate fi divizată în 8 subramuri: inteligența verbală/lingvistică, cea logică/matematică, cea vizuală/spațială, cea kinestezică/corporală, cea interpersonală, cea intrapersonală, cea muzicală/ritmică și cea naturalistă. Fiecare dintre acestea are specificitățile sale, urmând a detalia, în cele ce urmează, subiectul inteligenței interpersonale.

Cuprins:
1. Ce este inteligența interpersonală?
2. Care sunt caracteristicile unei persoane cu o inteligență interpersonală dezvoltată?

1. Ce este inteligența interpersonală

Aceasta este definită ca fiind cea care are în sfera de cuprindere capacitatea unui individ de a înțelege cum funcționează relațiile dintre persoane și de a dezvolta aceste relații. Alte elemente definitorii ale acestui tip de inteligență sunt: ușurința de a comunica eficient și abilitatea de a colabora și de a conviețui cu o gamă variată de persoane, înțelegând scopurile și intențiile acestora.

2. Care sunt caracteristicile unei persoane cu o inteligență interpersonală dezvoltată?

O persoană care dispune de un nivel ridicat al inteligenței interpersonale are, în principiu, caracteristicile unui bun lider. Aceasta reușește să se exprime în public fără a se lăsa copleșit de emoții, stăpânește subtilitățile comunicării non-verbale, își creează cu ușurință relații care îi sunt de ajutor și poate aborda situațiile conflictuale dintr-o multitudine de perspective.

Aceste abilități sunt foarte prețuite în societatea contemporană, iar fructificarea acestora poate aduce beneficii neașteptat de mari. Angajatorii din lumea întreagă sunt în căutare de persoane dotate din punct de vedere al inteligenței interpersonale, pentru a le oferi poziții de conducători în proiectele companiilor din toate domeniile imaginabile.

Scurta introducere teoretică în materie nu este, categoric, suficientă pentru un părinte dornic de a-și îndruma puiul pe drumul către însușirea tuturor caracteristicilor specifice unui om inteligent din punct de vedere interpersonal. Miza cea mai mare stă în identificarea metodelor concrete prin care cei mici sunt ajutați să evolueze în această direcție.

Ideea este ca prichindelul să fie implicat, încă de la vârste fragede, în activități de grup care să-l oblige să interacționeze cu un număr cât mai mare de persoane într-o varietate cât mai largă de contexte. Cea mai bună variantă este cea de a-l înscrie pe cel mic la un curs de limbă engleză. Astfel, acesta nu numai că va învăța din timp această limbă atât de necesară pentru extinderea paletei de posibilități în materie de joburi și educație, ci va fi nevoit și să facă exerciții de comunicare. Apelează la profesioniști care să realizeze cursurile cu grupe de lucru, iar nu individual, cum poate ai fi tentat să alegi. Beneficiile integrării într-un grup își vor spune cuvântul în experiențele viitoare ale copilului tău. Acordă un plus de importanță echipelor de profesori care pun accentul pe educația non-formală și care își invită elevii să facă parte din echipe de debate, organizează tabere de vară și se concentrează pe implicarea celui mic în experiențe interculturale. Toate acestea pot fi văzute, în mod eronat, ca fiind doar pretenții neesențiale, fiind, în realitate, elemente extrem de importante pentru dezvoltarea multilaterală a copilului.

Nu aștepta ca școala să-ți preia copilul și să îi netezească poteca pe care va călca spre un viitor strălucit. Ia inițiativă și ajută-ți micuțul să înflorească în cel mai firesc și frumos mod cu putință.

Sursa foto: unsplash.com

About Author

Related posts

Pregătirea pentru școală: cum să-ți pregătești copilul pentru întoarcerea în băncile școlii după vacanță

Întoarcerea la școală aduce mereu un amestec de emoții – entuziasm, curiozitate, dar și puțină anxietate. Pentru mulți părinți, pregătirea copilului pentru un nou an școlar devine o provocare care implică mai mult decât cumpărarea rechizitelor. Este vorba despre stabilirea unei rutine, reîmprospătarea cunoștințelor...

Citeşte mai departe