Inteligența emoțională la copii – ce este și cum îți poți ajuta copilul să o dezvolte

În zilele noastre, în procesul de dezvoltare a copiilor intervine, pe lângă abilitățile cognitive, și inteligența emoțională. A pregăti un copil pentru societate nu presupune doar a-l pregăti pentru a ști să răspundă întrebărilor care țin de dezvoltarea lor profesională și de cunoștințele factuale pe care le dețin, ci și a-l ajuta să se dezvolte pe plan social, în ceea ce ține de înțelegerea propriilor emoții și a emoțiilor celor din jurul lor.

Cuprins

  1. Inteligența emoțională la copii: ce este?
  2. Inteligența emoțională în educația copiilor: care sunt competențele pe care și le dezvoltă un copil prin inteligența emoțională?
  3. Dezvoltarea inteligenței emoționale a copiilor: cum poți contribui la acest proces?

 

1. Inteligența emoțională la copii: ce este?

Abordată pentru prima dată în cadrul Yale Centre for Emotional Intelligence din SUA, inteligența emoțională reprezintă felul în care un copil reușește să își gestioneze și evalueze atât propriile emoții, cât și emoțiile celor din jur. Inteligența emoțională este un tip de inteligență pe care fiecare om o posedă la un anumit nivel și o manifestă în societate,  însă este util ca aceasta să fie dezvoltată și ghidată încă din primii ani, în care copilul este plasat într-un context social.

Pentru părinți, este des întâlnită situația

în care principalele griji legate de dezvoltarea copilului vizează dezvoltarea capacităților de memorare și reproducere a informației, însă inteligența emoțională este un catalizator al acestor abilități, deoarece fără aceasta, abilitățile cognitive devin foarte puțin utile. Relaționarea cu cei din jur se va dovedi a fi cu mult mai importantă în timp, față de capacitatea de a rezolva, de exemplu, probleme de matematică.

2. Inteligența emoțională în educația copiilor: care sunt competențele pe care și le dezvoltă un copil prin inteligența emoțională?

Programul RULER pentru dezvoltarea inteligenței emoționale la copii identifică cinci abilități principale care țin de inteligența emoțională:

  • recunoașterea;
  • înțelegerea;
  • identificarea;
  • exprimarea;

Toate acestea sunt în directă legătură cu abordarea emoțiilor. Astfel, un prim pas pe care îl presupune dezvoltarea inteligenței emoționale este recunoașterea emoțiilor, indiferent dacă sunt pozitive sau negative, așadar capacitatea de a conștientiza faptul că emoțiile există. Mai apoi, pasul de înțelegere ajută copilul să proceseze faptul că acestea îi influențează felul în care relaționează cu sine însuși și cu cei din jur, iar identificarea vine imediat după, lucru care îl face să înțeleagă ce stări resimte.

După acești primi pași, are loc etapa de exprimare a emoțiilor, care ajunge să fie adesea problematică inclusiv pentru adulți. Fiecare om are un alt nivel de dezvoltare emoțională, astfel că simpla exprimare a emoțiilor va genera reacții ulterioare, care pot duce înapoi la primii pași. O „antrenare” precoce în acest proces este benefică pentru copii și le va facilita viitoarele interacțiuni sociale. Ultimul pas este reglarea emoțiilor, așadar momentul de înțelegere a felului în care acestea îi afectează pe ceilalți și capacitatea de a ajusta intensitatea acestora în funcție de context. În acest punct intervin și empatia și motivația, care îi va ajuta pe copii să abordeze situațiile sociale în care se vor regăsi pe viitor și modalitatea în care acestea îi afectează la nivel emoțional.

Prin dezvoltarea

inteligenței emoționale, un copil va deveni mai comunicativ, mai deschis în a discuta situațiile în care se simte inconfortabil sau nedreptățit, mai atent la reacțiile celor din jur și la felul în care poate aborda ceilalți membri ai societății în care va crește.

3. Dezvoltarea inteligenței emoționale a copiilor: cum poți contribui la acest proces?

Un punct important în implicarea părinților în procesul de dezvoltare emoțională a copiilor este validarea. În calitate de părinte, trebuie să pornești de la ideea că emoțiile copiilor sunt la fel de importante ca ale unui adult, chiar dacă din perspectiva ta acestea sunt temporare sau neimportante. Atunci când înțelege că emoțiile lui sunt luate în serios, copilul va fi încurajat și să și le comunice mai bine.

De asemenea, rămâi deschisă la discuțiile pe care le propune copilul despre el însuși și fii acolo pentru a pune întrebările de ghidaj pentru a-l lăsa pe el să ajungă la concluzii, nu îi atașa emoțiile tale în propriile gânduri și reacții. Ajută-l să-și regleze singur emoțiile, nu le regla tu pentru el.

În plus, asigură-te că ești atentă la faptul că episoadele în care copilul tău își comunică emoțiile au o continuitate. Dezvoltarea emoțională este un proces de lungă durată, nu un simplu episod temporar, așadar fii lângă el și asigură-te că vei contribui la crearea unui spațiu sigur și constant în care emoțiile copilului pot exista.

Desigur, dezvoltarea emoțională a copiilor nu este un proces care ține doar de ideea de parenting, ci se dezvoltă mai ales în contextele sociale externe familiei, cum sunt școala și grupul de prieteni. Este important să reții că fiecare copil își dezvoltă în timp propriile emoții, care pot fi diferite de ale tale ca părinte, iar ceea ce poți face în acest context este să rămâi deschis în a-l ajuta să-și exprime și să-și înțeleagă emoțiile la fiecare pas.

În final, inteligența emoțională funcționează ca un generator în viața copilului atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, astfel că accentul pus pe dezvoltarea acesteia este foarte important, încă de la o vârstă fragedă. Adaptarea socială, abilitățile de comunicare și capacitatea de a gestiona situații sociale sunt aspecte care se reflectă în fiecare etapă a vieții, așadar o dezvoltare emoțională conștientă și ghidată încă din copilărie va permite existența unui echilibru între factorii sociali și propriile emoții în mod constant.

Surse foto: Unsplash.com, Pexels.com.

About Author

Related posts

Pregătirea pentru școală: cum să-ți pregătești copilul pentru întoarcerea în băncile școlii după vacanță

Întoarcerea la școală aduce mereu un amestec de emoții – entuziasm, curiozitate, dar și puțină anxietate. Pentru mulți părinți, pregătirea copilului pentru un nou an școlar devine o provocare care implică mai mult decât cumpărarea rechizitelor. Este vorba despre stabilirea unei rutine, reîmprospătarea cunoștințelor...

Citeşte mai departe