The Fresh Voice of EKA

 

Topul fricilor omenești

Frica de vorbitul în public

The Fresh Voice of EKA – scurt istoric

Concursul, prilej de dezvoltare

Abilități dobândite la ediția a V-a

Abilități dobândite la ediția a VI-a

3 competențe esențiale dezvoltate prin The Fresh Voice

 

V-ați întrebat vreodată care sunt cele mai frecvente temeri ale omului? Deși clasamentele pot diferi în funcție de cultură sau de țară, una dintre fricile prezente în toate topurile, indiferent unde au fost ele alcătuite, este fobia socială. Universală, ea afectează unul din 20 de oameni și implică frica de a fi perceput/ă negativ sau de a fi judecat/ă de către ceilalți. Și are o varietate specifică ce reprezintă fobia numărul 1 în SUA, afectând 25,3% din populație: frica de vorbitul în public.

 

Această temere presupune o conștiință de sine exacerbată în situații sociale cum ar fi susținerea unei prezentări în fața unui public, și este lesne de înțeles de ce ea poate afecta în special persoanele aflate la o vârstă delicată precum adolescența. Îndeosebi adolescenții sunt terifiați de perspectiva de a fi în lumina reflectoarelor, împinși în centrul atenției, supuși scrutării de către un public. Frica de vorbitul în public îi afectează în mod deosebit pe ei, cu începere de la 12-13 ani.

 

De aceea, acum ceva timp noi ne-am decis, la English Kids Academy, să ne înfruntăm această frică, s-o îmblânzim, s-o antrenăm și să o punem să lucreze în beneficiul, și nu în detrimentul nostru. Așa a apărut proiectul The Fresh Voice of EKA, inițial un concurs de public speaking destinat elevilor EKA având vârste între 12 și 18 ani și un nivel minim de engleză A2/KET. Cerința era ca elevii să pregătească o prezentare de aproximativ 3 minute, fie live, fie înregistrată video, pe o anumită temă:

 

 •  în 2016, „Accept and respect – we are all different.”
 •  în 2017, „Grow together – cum e mai bine, singur sau într-o echipă?”
 •  în 2018, „Learn – omul, cât trăiește, învață.”
 •  în 2019, „Dream – a positive attitude can really make dreams come true.”

 

Prezentările erau evaluate de un juriu din care, peste ani, au făcut parte personalități precum Adriana Titieni, Anca Colțeanu, Cristina Flutur, Sorin Faur sau Virgil Ianțu, iar câștigătorii erau răsplătiți prin premii de către sponsori. Surprinși însă de pandemie, am fost nevoiți să adaptăm și noi acest format la marea „migrare” în online, așa încât începând cu anul 2021 proiectul a căpătat o dimensiune digitală. Și încă ceva: The Fresh Voice of EKA a devenit și un prilej pentru participanți de a-și forma sau perfecționa anumite abilități.

 

Bunăoară, ediția a V-a, având ca subiect reputația online, a cuprins, pe lângă prezentarea finală înscrisă în concurs, și două ateliere de lucru pentru participanți. Cu alte cuvinte, am trecut de la simpla organizare a unei competiții la pregătirea concurenților pentru o participare de succes, la înzestrarea lor cu abilitățile necesare pentru a se prezenta bine la concurs. Respectiv, în 2021 adolescenții participanți

 

 •  au aflat regulile de bază pentru realizarea unui vlog urmărit și apreciat de oameni din generația lor
 •  și-au îmbunătățit capacitatea de a redacta scripturi de vlog corecte, atrăgătoare și eficiente
 •  și-au dezvoltat abilitatea digitală de a realiza și edita o înregistrare video tehnic reușită
 •  au învățat cum să creeze conținut video de succes la publicul-țintă

 

Iar ediția a VI-a, recent încheiată în aprilie 2022, desfășurată sub tema „I feel empowered”, le-a asigurat copiilor înscriși participarea la trei ateliere de lucru unde aceștia

 •  au lucrat la dezvoltarea lor personală, cu identificarea punctelor forte și punctelor slabe
 •  și-au ridicat gradul de conștientizare a imaginii de sine și a autopercepției
 •  au căpătat noțiuni de bază de personal branding
 •  și-au îmbunătățit abilitățile digitale necesare realizării unei prezentări folosind software specific
 •  au deprins tehnici de pregătire și susținere eficientă a unei prezentări în public

 

Dincolo însă de aceste abilități specifice pe care The Fresh Voice of EKA, în edițiile sale succesive, le aduce în prim-plan și le cizelează, proiectul în sine formează trei calități esențiale ce influențează pozitiv dezvoltarea tinerilor participanți ca viitori adulți maturi emoțional și competenți profesional. Iată care sunt acestea:

 

1) Stăpânirea de sine – participanții la The Fresh Voice of EKA devin capabili să își gestioneze emoțiile și stresul astfel încât acestea să aibă un rol mobilizator și stimulator, mai degrabă decât unul inhibitor. La ce le-ar putea folosi asta, pe viitor? Nu doar la a putea acționa și lucra sub presiune, ci și la a fi în stare să își poată exprima și susține ideile logic și coerent chiar și în situații încărcate emoțional.

 

2) Competitivitatea – proiectul are, pe lângă atelierele de lucru pregătitoare, scopul final de a crea un cadru special (o „finală”, o sesiune plenară, etc.) pentru o prezentare formală. În vederea susținerii acesteia, participanții simt că intră în competiție cu ei înșiși, în primul rând, căutând să atingă un maximum de formă și de performanță – o calitate care, evident, îi va ajuta în înaintarea în carieră.

 

3) Siguranța de sine în contextul vorbitului în public – proiectul le permite participanților să exerseze vorbitul în public în condiții „neriscante”, neintimidante, în mediul școlar și alături de colegii cu care sunt obișnuiți. Ei capătă astfel dezinvoltură în a vorbi în public, ceea ce le va folosi și la ședințe de lucru, și la dezbateri publice, și la susținerea unei dizertații ori a unui proiect de business, etc.

 

Așadar, dacă vreți ca și copilul dumneavoastră să se echipeze cu tot ce îi trebuie pentru a depăși con brio una dintre fricile de top ale ființei omenești, rămâneți pe recepție pentru ediția a VII-a a The Fresh Voice of EKA: sigur va veni la pachet cu noi abilități dintre cele mai valoroase pentru tânăra generație!

 

Surse

<www.verywellmind.com/glossophobia-2671860>

<www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2014/10/30/clowns-are-twice-as-scary-to-democrats-as-they-are-to-republicans/>

 

 

English Kids Academy (EKA), singura organizaţie educaţională care aplică programul RULER (Yale University) de dezvoltare a inteligenţei emoţionale, organizează cursuri de limba engleză față în față, hybrid şi online pentru copii de 4-18 ani, pe întreaga durată a anului şcolar. EKA însă oferă #maimultdecâtengleză: cursuri şi tabere de vară, conferinţe, program de schimburi culturale, club de lectură. Pentru informaţii şi înscrieri, contactaţi englezapentrucopii@ih.ro.

About Author

Related posts

Motivația intrinsecă și motivația extrinsecă – cum le aplicăm într-un mod sănătos în procesul de învățare a limbii engleze?

În fiecare zi, elevii se confruntă cu o varietate de sarcini și provocări, iar ceea ce îi motivează să le abordeze poate avea un impact semnificativ asupra rezultatului final. Motivația intrinsecă și cea extrinsecă sunt două forțe puternice care îi ghidează pe elevi în...

Citeşte mai departe

Trecutul continuu în engleză: GHID UTIL pentru înțelegerea și utilizarea corectă a acestui timp verbal

Trecutul continuu în limba engleză este un timp verbal esențial în construirea narativelor și în exprimarea acțiunilor desfășurate în trecut. În timp ce alte timpuri verbale în engleză se concentrează pe momentele precise ale acțiunilor, trecutul continuu adaugă o dimensiune temporală suplimentară, ceea ce...

Citeşte mai departe