Formule de politețe în engleză – când se folosesc, cum se adresează și alte informații utile

Convențiile sociale și culturale pot influența modul în care oamenii se adresează unul altuia. De exemplu, în unele culturi este obișnuit să folosești titluri sau formule de politețe înaintea numelui în aproape orice situație, în timp ce în alte culturi, relațiile sunt mai informale și adresarea cu numele de botez este mai comună chiar și în medii profesionale. Așadar, cum știm ce trebuie să folosim?

Cuprins:

 1. Expresii de politețe în engleză – când și de ce se folosesc?
 2. Formule de politețe în limba engleză – care sunt?

 

1. Expresii de politețe în engleză – când și de ce se folosesc?

Salutul în engleză este un subiect foarte important, el fiind pilonul pe care se „așează” fiecare conversație. Acesta trebuie ales cu mare grijă, pentru a ne asigura că nu jignim interlocutorul în nici un fel. De cele mai multe ori, aceste expresii de politețe în limba engleză se învață în cadrul cursurilor de engleză pentru preșcolari, însă ele pot fi învățate oricând, chiar și în adolescență.

În general, atunci când interacționăm într-un mediu mai formal, cum ar fi într-o afacere sau într-o situație oficială, este indicat să se folosească expresii mai formale de politețe, cum ar fi „sir” sau „madam” înaintea numelui sau „Mr.”, „Mrs.”, „Miss” sau „Ms.” urmat de numele de familie. În situații mai informale, se poate folosi numele de botez al unei persoane sau alte forme mai puțin formale de adresare, cum ar fi „Hello” sau „Hi”.

Dacă interlocutorul nu ne este familiar, este prudent ca adresarea să aibă o formă mai neutră de politețe, cum ar fi „Mr.” sau „Ms.”, până când ne dăm seama de preferințele lor. Dacă persoana ne este familiară, se poate folosi o adresare mai informală, cum ar fi numele de botez sau alte diminutive, dacă sunt potrivite pentru context.

Observarea modului în care ceilalți se adresează unul altuia într-un anumit context poate oferi indicii utile despre ce expresii de politețe ar fi potrivite. De asemenea, limbajul nonverbal și răspunsurile celorlalți pot oferi feedback cu privire la alegerea făcută.
 

2. Formule de politețe în limba engleză – care sunt?

Imagine de Johnny McClung de pe Unsplash.com

Formulele de politețe sunt printre primele informații pe care copiii le învață la cursurile de engleză pentru școlari. Acestea pot contribui la dezvoltarea și menținerea unor relații interpersonale pozitive și armonioase. În anumite contexte, pronumele de politețe sunt considerate esențiale și utilizarea lor corectă poate indica respectul față de tradițiile și normele culturale ale acelei persoane.

 • Hello / Hi – Salutare / Bună ziua – Se folosește pentru a saluta pe cineva când se începe o conversație sau o întâlnire.
 • Good morning / Good afternoon / Good evening – Bună dimineața / Bună ziua / Bună seara – Saluturile specifice momentului din zi.
 • Please – Te rog – Folosit pentru a cere ceva într-o manieră politicoasă.
 • Thank you – Mulțumesc / Mulțumiri – Folosit pentru a exprima recunoștință pentru ceva.
 • You’re welcome – Cu plăcere / Pentru puțin – Răspunsul politicos la un mulțumesc.
 • Excuse me – Scuzați-mă – Folosit pentru a atrage atenția cuiva sau pentru a cere permisiunea de a trece sau de a pleca.
 • I’m sorry / I apologize – Îmi pare rău / Îmi cer scuze – Folosite pentru a exprima regretul pentru o greșeală sau pentru a arăta empatie într-o situație.
 • Could you please…? – Ai putea, te rog, să…? – O formă mai politicoasă de a cere ceva.
 • Would you mind…? – Ai avea ceva împotrivă să…?/ Te deranjează dacă…? – O altă modalitate de a cere ceva într-o manieră politicoasă.
 • May I…? – Pot să…? – Folosit pentru a cere permisiunea cuiva.
 • Pleased to meet you! / It’s a pleasure to meet you!/ It’s an honor to meet you! / I’m delighted to make your acquaintance – Îmi pare bine că te-am cunoscut / Este o plăcere să te întâlnesc / Este o onoare să te cunosc! – Folosite pentru a exprima plăcerea de a întâlni pe cineva pentru prima dată.
 • Have a nice day / evening / weekend – O zi / seară / weekend plăcut – O urare de bine pentru interlocutor, de obicei folosită la încheierea conversației.

De asemenea, mediul de business, de exemplu, necesită folosirea expresiilor de politețe în engleză. În cadrul unor cursuri de engleză pentru adolescenți, aceștia învață cum să se adreseze în astfel de situații.

 

Așadar, forma de salut aleasă este importantă, iar ea trebuie studiată încă de la primele lecții de limba engleză.

 

About Author

Related posts

Motivația intrinsecă și motivația extrinsecă – cum le aplicăm într-un mod sănătos în procesul de învățare a limbii engleze?

În fiecare zi, elevii se confruntă cu o varietate de sarcini și provocări, iar ceea ce îi motivează să le abordeze poate avea un impact semnificativ asupra rezultatului final. Motivația intrinsecă și cea extrinsecă sunt două forțe puternice care îi ghidează pe elevi în...

Citeşte mai departe

Trecutul continuu în engleză: GHID UTIL pentru înțelegerea și utilizarea corectă a acestui timp verbal

Trecutul continuu în limba engleză este un timp verbal esențial în construirea narativelor și în exprimarea acțiunilor desfășurate în trecut. În timp ce alte timpuri verbale în engleză se concentrează pe momentele precise ale acțiunilor, trecutul continuu adaugă o dimensiune temporală suplimentară, ceea ce...

Citeşte mai departe