Poza anxiety

Emoțiile de dinaintea examenului: 5 feluri de a le stăpâni

Autoare: Ilinca Stroe

 

Emoțiile la examen – pozitive sau nocive?

Cum ne gestionăm emoțiile

Pregătirea în vederea examenului

Gânditul în viitor

Alimentație, mișcare și odihnă

Stimularea calmului

Instrumente RULER folositoare

Nu faceți ca… Mr. Bean 😊

 

Emoții la examene. Cine nu le-a trăit? Nodul în gât sau în stomac, palmele transpirate, respirația îngreunată, tremurul mâinilor… Copiii noștri trăiesc adesea toate acestea înainte de o olimpiadă, înainte de Bac și chiar înainte de examenele de engleză Cambridge. Sunt „simptome” ce trădează o mare încărcătură emoțională pe care copiii trebuie să o gestioneze tocmai atunci când ar fi indicat să se concentreze la altceva. Potrivit de mare, încărcătura îi poate stimula. Prea mare, ea le poate sabota performanța, afectându-le puterea de concentrare, capacitatea de a-și aminti ce au învățat, etc.

 

Cum se gestionează, deci, mai ales emoțiile care tind să îi copleșească pe copii și să le submineze prestația la examen? Cum să le abordeze ei, pentru a le „îmblânzi” și a le face să lucreze în favoarea lor, și nu în detrimentul lor? Cum să le stăpânească, în loc să se lase stăpâniți de ele? Cum pot ei reuși să le controleze eficient?

 

Răspunsurile la aceste întrebări nu doar că există, ci sunt și foarte practice. Este la îndemâna copiilor să își poată gestiona bine emoțiile de dinainte de un examen (așa numita „test anxiety” sau „frica de examen”). Trebuie doar ca, părinți și copii, împreună, să fim dispuși să le recunoaștem, să le acordăm din vreme atenția cuvenită și să ne rezervăm timpul necesar, înainte de test, pentru a face ce e de făcut ca să le aducem sub control.

 

Și ce anume este de făcut? Sintetizăm în continuare cele mai apreciate și eficace dintre sfaturile specialiștilor – cu mențiunea că pe unele deja le punem în practică la EKA, cu ajutorul profesorilor, spre beneficiul copiilor.

 

1) Pregătiți-vă în mod eficient pentru examen. Concentrați-vă, în săptămânile premergătoare acestuia, asupra materiei incluse în test, făcând îndeosebi exercițiile care se dau la examen. Astfel, vă veți obișnui cu tipul de abordare necesar parcurgerii cu succes a testului, ca și cu tipurile de exerciții de care veți avea parte la examen. Pentru aceasta, EKA nu doar că folosește la cursul de pregătire teste autentice din anii precedenți, ci și organizează simulări de examene („mock exams”) înainte de testele Cambridge propriu-zise.

 

2) Practicați „gânditul în viitor”. Așa cum recomandă John Hughes, autor de manuale și profesor de engleză cu 30 de ani de experiență, imaginați-vă că ați absolvit deja examenul și, cu diploma în buzunar, vă luați un interviu, cu aceste întrebări:

  • „Care e cel mai bun lucru legat de absolvirea acestui examen?”
  • „Ce te-a motivat cel mai mult?”
  • „Gândește-te la un obstacol pe care l-ai întâlnit. Cum l-ai depășit?”
  • „Ce persoane ți-au fost de ajutor pentru ca să iei examenul?”
  • „Ce sfat ai da cuiva care trece prin acest examen?”

Efectuat cu câteva săptămâni înainte de examen, acest auto-interviu vă ajută să vă pregătiți o strategie pentru susținerea cu succes a examenului.

 

 

3) Acordați atenție alimentației, odihnei și stării fizice. În săptămânile ce preced examenul, în special preadolescenții și adolescenții au nevoie de somn după un program regulat, legătura dintre somn și o bună performanță academică fiind dovedită. Și mișcarea fizică este recomandată, inclusiv în ziua examenului, întrucât ajută la detensionare. Iar alimentația e esențială pentru creier: hrăniți-vă și hidratați-vă înainte de test, evitând sucurile, care pot afecta nivelul glicemiei, sau băuturile energizante și/sau cu cofeină, căci sporesc anxietatea.

 

4) Stimulați-vă calmul. Chiar înainte de examen, rezervați-vă câteva minute pentru a face niște exerciții de calmare: închideți ochii și concentrați-vă asupra respirației, încercând că inspirați profund și să expirați lent, urmărind concomitent și relaxarea mușchilor. Puteți apela și la aromaterapie, parfumându-vă încheietura mâinii și mirosind-o la răstimpuri – levănțica, bergamota și iasomia sunt, toate, arome cu efect calmant. În fine, gândiți-vă la o melodie pozitivă și luminoasă, gen „Imagine” sau „Michelle”, de la The Beatles, și fredonați-o.

 

5) Apelați la instrumentele RULER. Pe tot parcursul anului, la orele EKA am folosit  instrumentele de lucru disponibile prin Programul RULER pentru dezvoltarea inteligenței emoționale. Dintre acestea, utile pentru stăpânirea emoțiilor dinaintea examenului sunt

  • Dispometrul/Mood Meter, care ne ajută să ne identificăm corect și să numim emoția resimțită, situată, cel mai probabil, în cadranul roșu. E preocupare? Îngrijorare? Nesiguranță? Neliniște? Anxietate? E important să ne dăm seama exact, fiindcă… vorba zicalei, „You name it, you tame it!”
  • Metamomentul/ Meta-moment, care ne ajută să ne mobilizăm „eul nostru optim” în momentul examenului, printr-o reflecție în 4 pași: simțiți emoția în corp; opriți-vă din ce faceți și respirați adânc; imaginați-vă ce ar face eul vostru ideal în această situație; urmați abordarea și pașii lui.

 

Așadar, aveți la dispoziție metodele cele mai eficace și abordabile pentru buna gestionare a emoțiilor de dinaintea examenului. Alegeți-o pe cea care vi se potrivește cel mai bine sau alegeți mai multe dintre ele și puneți-le în practică. Orice ați face, însă, nu faceți ca… Mister Bean! 😉

Mai multe informații:

<www.mayoclinic.org/diseases-conditions/generalized-anxiety-disorder/expert-answers/test-anxiety/faq-20058195>

<www.princetonreview.com/college-advice/test-anxiety>

<www.onlineschoolscenter.com/20-effective-ways-to-calm-your-nerves-before-an-exam/>

<www.youtube.com/watch?v=4FsgwLWdSS8>

 

 

English Kids Academy (EKA), singura organizaţie educaţională care aplică programul RULER (Yale University) de dezvoltare a inteligenţei emoţionale, organizează cursuri de limba engleză față în față, hybrid şi online pentru copii de 4-18 ani, pe întreaga durată a anului şcolar. EKA însă oferă #maimultdecâtengleză: cursuri şi tabere de vară, conferinţe, program de schimburi culturale, club de lectură. Pentru informaţii şi înscrieri, contactaţi englezapentrucopii@ih.ro.

About Author

Related posts

Pregătirea pentru școală: cum să-ți pregătești copilul pentru întoarcerea în băncile școlii după vacanță

Întoarcerea la școală aduce mereu un amestec de emoții – entuziasm, curiozitate, dar și puțină anxietate. Pentru mulți părinți, pregătirea copilului pentru un nou an școlar devine o provocare care implică mai mult decât cumpărarea rechizitelor. Este vorba despre stabilirea unei rutine, reîmprospătarea cunoștințelor...

Citeşte mai departe