Autor: Ilinca Stroe
În timpul Blitzului (bombardarea intensivă masivă, timp de 8 luni, a Regatului Unit de către aviaţia germană, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial), britanicii erau renumiţi pentru felul cum îşi păstrau, în ciuda fricii, foametei şi a lipsurilor, „tabieturile”. Căutaţi pe Google „5 o’clock tea during the Blitz” şi veţi găsi o fotografie cu valoare de document istoric: într-un adăpost antiaerian amenajat la metroul londonez, se serveşte ceaiul de la ora 5. Nu mai există ceşcuţele de porţelan şi ceainicul frumos şi fin de pe faţa de masă de dantelă; nu mai există masa de ceai dichisită, de pe peluza din grădină; şi nici platourile cu prăjiturele şi fursecuri.
Suntem într-un adăpost subteran, în plin război, în perioada de raţionalizare severă a alimentelor. Totuşi, o doamnă cu şorţ serveşte, cu stropitoare de grădină din tablă, ceai. S-au adunat în jurul ei, în picioare, copii şi adolescenţi cu căni întinse, o femeie cu un bebeluş în braţe şi, în fundal, un bărbat cu pălărie. Toţi, fără excepţie, au chipuri zâmbitoare. Iar cănile întinse anticipează plăcerea trăirii, chiar şi în condiţii vitrege, deprimante, a unui obicei mult-îndrăgit: 5 o’clock tea.
A ţine la obiceiurile tale, a ţi le conserva inclusiv pe timp de criză înseamnă a-ţi mobiliza forţa morală. Rutinele zilnice constituie, pentru fiecare dintre noi, normalitatea. Acea normalitate ne dă o stare de bine, de siguranţă şi de stabilitate sufletească. Starea în care suntem capabili să înfruntăm greutăţile şi să le învingem. Psihologic vorbind, există o legătură directă între păstrarea obiceiurilor şi a rutinelor normalităţii pe timp de criză şi păstrarea demnităţii, a respectului de sine şi a încrederii că vei răzbi. Să ţinem la obiceiurile noastre pe timp de criză înseamnă să ne sporim puterea de a depăşi criza.
Înaintea izbucnirii pandemiei de covid-19 (coronavirus), echipa EKA, împreună cu dumneavoastră, părinţii, le-am asigurat copiilor o normalitate a învăţării: de două ori pe săptămână, veneau la lecţia de engleză. La începutul şi sfârşitul fiecărei lecţii, aveau, în fiecare clasă, cu fiecare profesoară, rutinele lor de întâmpinare şi de rămas-bun. Exerciţiile din clasă, activităţile, jocurile, înregistrările audio, poveştile sau scurtele lecturi, dar şi temele pentru acasă deveniseră obişnuinţă. Progresul la învăţătură urma şi el un ritm constant, pas după pas.
Să nu îi privăm pe copii de obiceiurile lor de învăţare pe perioada pandemiei! Să îi protejăm, da: la EKA am reacţionam prompt, potrivit directivelor Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, închizându-ne centrele câtă vreme şi şcolile de stat sunt închise. Dar asta nu trebuie să îi lipsească pe copii de normalitatea şi rutinele învăţării. Vă propunem, deci, să vă rămânem parteneri în a păstra obiceiul de a învăţa al copiilor: să ţinem la obiceiul acesta cât timp durează criza, să menţinem învăţătura şi progresul chiar şi pe durata luptei cu virusul.
Soluţia? Online. Am pregătit pentru această perioadă cursuri online elaborate de experţi formaţi la poate cea mai inovatoare şcoală a reţelei globale International House, anume aceea din Barcelona. O echipă de trei profesionişti de la IH Barcelona (printre care reputatul profesor, lingvist şi autor Scott Thornbury) au înfiinţat Net Languages, care, de la lansarea primului curs, în 1999, şi până astăzi, a acumulat o experienţă redutabilă în predarea englezei online. Aceasta este compania ale cărei produse educaţionale vi le oferim la EKA acum, pe perioada crizei coronavirus.
Iată caracteristicile principale ale cursurilor disponibile pentru mai multe categorii de vârstă:
1) pentru very young learners
✔ animaţie colorată, simpatică
✔ fond muzical vioi, memorabil
✔ 10 unităţi de curs cu tematică atrăgătoare (culori, animale, haine, mâncare, familia, etc.)
✔ 6 secţiuni per unitate, cu activităţi de circa 5 minute fiecare
✔ feedback/corectare la fiecare activitate
2) pentru young learners
✔ design inteligent, atrăgător
✔ 10 unităţi cu tematică relevantă (şcoala, animale de companie, fotografii de familie, etc.)
✔ secţiuni de vocabular şi gramatică
✔ exerciţii de citire, de ascultare şi de comunicare orală
✔ învăţare ghidată
✔ feedback/corectare la fiecare exerciţiu
3) pentru adolescenţi
✔ design inteligent, atrăgător
✔ 10 unităţi cu tematică relevantă (joburi, alimentaţie sănătoasă, program zilnic, în oraş, etc.)
✔ secţiuni de vocabular şi gramatică
✔ exerciţii de citire, de ascultare şi de comunicare orală
✔ învăţare ghidată
✔ feedback/corectare la fiecare exerciţiu
Cursurile sunt concepute astfel încât copiii să se simtă provocaţi, de la o unitate de curs la următoarea, să parcurgă activităţi şi exerciţii de dificultate atent gradată, pentru ca progresul să se realizeze în mod constant şi stimulator pe întreaga durată a procesului de învăţare online.
Pentru a asigura accesul copilului dumneavoastră la platforma ce cuprinde cursul online existent pentru nivelul său şi grupa sa de vârstă, parolele de accesare a cursului au început a fi transmise începând de vineri, 13 martie. Dacă nu aţi obţinut încă parola de acces, vă stăm cu drag la dispoziţie la telefon 0723 900 204 şi la adresa de email englezapentrucopii@ih.ro.
English Kids Academy oferă, pe perioada crizei provocate de pandemia de covid-19 (coronavirus), cursuri de engleză online pentru copii, produse de Net Languages şi create de experţi formaţi la International House Barcelona. Pentru informaţii şi înscrieri, contactaţi englezapentrucopii@ih.ro.