Educația aduce cu sine multe beneficii, atât pentru individ, cât și pentru societate – îmbunătățește perspectivele de carieră, stimulează economia și chiar poate extinde durata de viață. Mai mult, potrivit studiilor, educația poate face oamenii mai fericiți! De aceea, este absolut esențial ca educația, indiferent de natura sa, să fie aplicată încă din primele luni de viață ale copilului tău.
Cuprins:
- Educația: ce înseamnă și care este importanța ei pentru copii
- 1.1. Ce este educația formală
- 1.2. Definitia educației informale
- 1.3. Educația socială: importanța educației sociale în dezvoltarea copilului
- Familia și rolul ei în educație: de ce este esențială implicarea părinților în educația copilului
- Rolul educației lingvistice pentru preșcolari
1. Educația: ce înseamnă și care este importanța ei pentru copii
Educația este foarte importantă în cadrul societății. Este baza pentru susținerea culturii, instruirea individuală și pentru evoluția umanității. Educația școlară, care cuprinde metodele tradiționale – de bază și universitară, nu s-a schimbat prea mult de-a lungul timpului. Cu toate acestea, transformarea digitală a modificat semnificativ felul în care este văzut acest proces. Educația înseamnă, însă, mult mai mult decât instruire formală – aceasta poate începe încă de la naștere și se manifestă în toate mediile sociale în care este prezent individul.
1.1. Ce este educația formală
Învățarea formală este o formă de educare ce are loc, de obicei, în incinta unei instituții școlare. Se referă la cunoștințele academice de bază pe care un copil le învață într-un mod formal. Unele dintre exemplele de educație formală sunt învățarea la clasă, certificarea institutului sau educația planificată a diferitelor discipline cu o programă adecvată, dobândită prin participarea la o instituție.
Acesta este modul sistematic în care o persoană frecventează o școală sau universitate și primește instruire de la profesori care sunt echipați și autorizați să predea diferite materii. Țări din întreaga lume au adoptat diferite sisteme de educație formală, însă majoritatea dintre acestea urmează programul K-12, printre care și România. În acest sistem, un elev își începe educația la grădiniță la vârsta de cinci ani și continuă până la vârsta de 18 ani, când ar trebui sa absolve liceul în urma unui examen complex. Educația formală cuprinde, de asemenea, și studii universitare și postuniversitare.
1.2. Definitia educației informale
Educația informală se referă la modul în care persoanele învață în afara clasei. Un elev care face parte dintr-un sistem educațional formal poate avea parte și de o educație informală. De pildă, un copil de clasă primară poate susține educația formală frecventând școala, iar după să participe la programe after school, precum cursuri de limbi străine, tabere sau excursii, care îi ajută să-și descopere și alte abilități.
Acest tip de educație include, de asemenea, orice informație nouă pe care părintele o predă copilului, ca, de exemplu, atunci când mama îl învață pe copil să se spele pe mâini după ce folosește toaleta. Practic, toate informațiile acumulate în afara sălilor de clasă pot fi considerate a fi educație informală.
Un alt tip de învățare în afara instituțiilor tradiționale este educația non-formală. Aceasta reprezintă echilibrul dintre metoda formală și cea informală. Deși se bazează pe o formă de învățare structurată, nu este necesar să se ghideze după un curriculum aprobat sau să dețină o certificare oficială. Un exemplu în acest sens sunt lecțiile de înot pentru copii mici, programele sportive și seminariile.
1.3. Educația socială: importanța educației sociale în dezvoltarea copilului
Atunci când se joacă și explorează, copiii mici arată un interes natural pentru lumea din jur. Educatorii preșcolarilor pot valorifica aceste interese prin planificarea unei varietăți de experiențe bazate pe educația socială. Aceste strategii pot ajuta la cultivarea și extinderea abilităților în cazul copiilor mici – ei învață cum să identifice și să rezolve probleme, să negocieze la locul de joacă, să identifice diversitatea și inegalitatea și, nu în ultimul rând, cum să recunoască consecințele anumitor comportamente nepotrivite.
Fundația educației timpurii este bazată pe relațiile sociale pe care cei mici le creează în prezența familiei, în școli și în comunitate. În aceste medii, copilul are ocazia de a-și face noi prieteni, de a-și exprima opiniile și de a înțelege importanța lucrului în echipă. Astfel, preșcolarii dezvoltă o înțelegere a rolurilor pe care le adoptă ca cetățeni ai unei societăți democratice și pot participa la activități care să-i ajute să înțeleagă și să-și exprime compasiunea și dorința de a-i ajuta pe ceilalți.
2.Familia și rolul ei în educație: de ce este esențială implicarea părinților în educația copilului
Care este cea mai precisă evaluare a realizărilor academice ale unui copil? Oare statutul socio-economic sau cât de prestigioasă este școala frecventată? Cel mai bun predictor al succesului elevilor este măsura în care familiile încurajează învățarea acasă și se implică în educația copilului lor.
Atunci când părinții sunt implicați în viața școlară a copiilor lor, aceștia beneficiază de sprijin și cunoștințe, fiind o cale prin care cei mici să-și dezvolte dorința pentru cunoaștere. Încurajarea implicării părinților este mai mult decât o curtoazie obișnuită – este o modalitate excelentă de a crea un mediu de învățare pozitiv.
Cercetările au arătat o scădere a procentului de părinți care să susțină comunicarea intimă dintre părinte-profesor. Părinții moderni preferă metode de comunicare la distanță, cum ar fi platformele online și sunt mai puțin susceptibili să participe la ședințe sau activități școlare. În timp ce tehnologia și instrumentele digitale pot ajuta familiile să rămână informate, elevii își pot pierde interesul pentru școală atunci când părinții nu își oferă sprijinul.
Pe de altă parte, profesorii observă schimbări importante în clasele lor atunci când părinții se implică, cum ar fi îmbunătățirea motivației și performanței elevilor. De asemenea, colaborarea cu părinții poate ajuta la identificarea nevoilor și obiectivelor și pot exista discuții despre modul în care părinții pot contribui. Comunicarea cu familia oferă profesorului posibilitatea de a asculta preocupările acestora și de a le explica mai multe despre educația celor mici.
Potrivit specialiștilor, implicarea părinților îi poate ajuta pe cei mici în mai multe moduri, precum:
- Să obțină note mai mari la școală;
- Să aibă un scor peste medie la testele naționale;
- Să fie activi și implicați în timpul orelor;
- Să aibă încredere în propriile abilități;
- Să socializeze ușor și eficient cu partenerii de joacă;
- Să fie empatici și înțelegători cu cei din jur;
- Să își continue educația și după terminarea liceului.
Iată câteva modalități prin care poți să te implici activ în educația copilului:
- Comunică regulat cu cadrele didactice ale copilului. Pune întrebări cheie, precum: în ce domenii se descurcă, ce mai poate fi îmbunătățit și cum îl poți susține și ajuta de acasă;
- Participă la cât mai multe activități școlare: ședințe cu părinții, serbări, festivități sau lecții deschise;
- Planifică excursii cu scop educațional în afara școlii. Câteva exemple de activități – excursii, tururi de muzee, vizite la bibliotecă. Dacă cel mic învață despre animale, ați putea merge împreuna la un muzeu de științe naturale. Acest lucru îi va oferi copilului posibilitatea de a aplica în viața reală cunoștințele pe care le-a dobândit la grădiniță sau școală;
- Organizează lecții interactive acasă. Activitățile domestice pot îmbunătăți procesul de învățare. De pildă, poți crea cântece și rime cu vocabularul învățat la clasă, ori să înlocuiești anumite instrumente muzicale cu obiecte casnice. O sesiune de gătit distractivă îi poate oferi celui mic ocazia de a-și dezvolta înțelegerea despre sănătate și nutriție;
- Urmăriți împreună filme și videoclipuri educaționale;
- Pune întrebări în mod regulat despre cum a fost la școală, dacă a învățat ceva nou, precum și despre cea mai grea parte a zilei. Comunicarea acasă îi încurajează pe copii să revizuiască ceea ce au învățat pe parcursul zilei;
- Pune bazele învățării unei limbi străine. Deși învățământul formal poate include predarea unei limbi străine, acasă poate fi mediul în care copilul să se familiarizeze cu vocabularul și expresiile de bază. Poți face acest lucru prin desene animate în limba engleză, de pildă, în timp ce poți evidenția anumite cuvinte cheie, precum fructe, animale sau membri ai familiei.
3. Rolul educației lingvistice pentru preșcolari
Nu este niciodată prea devreme pentru a învăța o limbă străină: poate fi distractiv, promovează o dezvoltare armonioasă, iar beneficiile cognitive și sociale pot dura toată viața. Iată câteva dintre motivele pentru care învățarea unei alte limbi decât cea maternă poate fi de un real ajutor în dezvoltarea celui mic:
- Susține dezvoltarea cognitivă. Perioada de timp pe care un student o poate dedica învățării unei limbi are o corelație directă și pozitivă cu dezvoltarea cognitivă. Educația lingvistică oferă cursanților oportunitatea de a crește alături de limba studiată și de a crea o conexiune mai profundă cu cultura asociată pe măsură ce se maturizează.
- Dezvoltă dorința de cunoaștere. Cercetările arată că învățarea unei a doua limbi stimulează rezolvarea problemelor, gândirea critică și abilitățile de ascultare. Copiii care vorbesc alte limbi prezintă, de asemenea, semne de creativitate sporită, curiozitate în a afla informații noi și flexibilitate mentală.
- Oferă deschidere către alte culturi. Copiii care sunt expuși devreme la alte limbi prezintă o atitudine mai pozitivă față de culturile asociate.
De ce engleza este esențială pentru viitorul academic al copilului? Deși majoritatea părinților recunosc importanța capacității de a vorbi engleza, este foarte probabil să nu fie conștienți cu adevărat de avantajele învățării acestei limbi încă de la grădiniță.
Înțelegerea limbajului este un proces lung și complex. Prin urmare, studiul limbii engleze este recomandat încă din primii ani de viață. Dacă dorești ca cel mic să înceapă să învețe engleza cât mai devreme posibil, îl poți înscrie încă de la vârsta de 2 ani la cursurile susținute de English Kids Academy, unde copilul poate absorbi noua limbă într-un mod distractiv, prin joacă și activități interactive.
Între 0-4 ani, copiii generează multe conexiuni neurologice. În această perioadă de formare, creierul acționează ca un burete, absorbind foarte rapid o cantitate mare de informații și cunoștințe. Prin urmare, acesta este momentul perfect pentru a oferi copilului o educație lingvistică.Specialiștii spun ca preșcolarii care învață limbi străine sunt mult mai receptivi, creativi și mai capabili atunci când vine vorba de rezolvarea problemelor. Așadar, nu mai sta pe gânduri și ajută-ți copilul să se familiarizeze cu sunetele limbii engleze și să-și dezvolte potențialul!
Ce poți face pentru a-ți ajuta copilul să învețe o nouă limbă acasă? Indiferent dacă ești bilingv/ă sau aceasta este prima experiență cu o altă limbă, sprijinul familiei face o mare diferență în succesul academic al celui mic. Nu trebuie să fii fluent în limba pe care o învață acesta, ci este suficient să încerci să-i creezi un mediu de învățare încurajator și activ.
Pe scurt, educația, atât cea formală, cât și cea non-formală, aduce multe beneficii sociale și cognitive. Dar, poate cel mai important lucru pe care îl aduce este fericirea. Desigur, nu toată lumea care este educată este fericită, dar, potrivit studiilor, cu cât nivelul de educație este mai înalt, cu atât ești mai mulțumit de tine și de stilul de viață ales.
Așadar, o educație bună aduce stimă de sine, perspective de carieră mai bune, sănătate îmbunătățită și o mai bună înțelegere a lumii. Deci, data viitoare când copilul te întreabă de ce trebuie să meargă la școală, spune-i că educația îl va ajuta să fie un adult mai fericit!
Sursă foto: Pexels.com.