Ecranul în viața copilului mic

Autor: Alina Porumboiu

Chiar înainte de a se naște te-ai înarmat cu teorii despre parenting sănătos și ai căutat răspunsuri la tot felul de întrebări ce vizează emoții, comportamente, ori strategii de învățare ale copilului tău. Știința se dezvoltă exponențial, având acces la tot mai multă cunoaștere despre ce au nevoie copiii astăzi. Însă comportamentele sau obiceiurile noastre ca și părinți nu se schimbă atât de repede. Chiar dacă ți-ai propus să îi citești mai mult, să faceți împreună activități creative sau să reduceți timpul în fața ecranului, nu te îndrepți mereu către rezultatul scontat. Îți explic și de ce uneori este mai greu decât ne imaginăm.

Haide să vedem înainte care sunt efectele negative ale ecranului asupra dezvoltării copilului mic (preșcolar): suprastimulare vizuală, reducerea concentrării atenției, tulburarea somnului, lipsa interacțiunii umane și întârzierea limbajului. Aceste efecte fiind corelate cu durata de expunere la televizor/ calculator/ tabletă. Ca părinte care citește acest articol, cu siguranță ești conștient și deja preocupat de modul în care copilul tău interacționează cu tehnologia. Însă educația copilului tău nu depinde în totalitate de credințele tale, deoarece trebuie să te confrunți cu cel puțin două lucuri din exterior: rapiditatea cu care tehnologia pătrunde în viața copilului și tendințele mediului social.

De ce este greu să limitezi timpul în fața ecranului pentru copilul tău? 

  1. Diferența dintre înțelegere și acțiune: chiar dacă ai acces la informație de bună calitate, înțelegi efectele pe termen mediu și lung și îți propui un plan de acțiune în această direcție, tot vor exista nenumărate momente în care nu vei reuși să înlocuiești timpul în fața ecranului cu alte activități creative. Și asta pentru ca după ce ai înțeles acest lucru, e nevoie să traversezi barierele automatismelor și a nevoii de recompensare prezente în creierul tău pentru a pune cu adevărat planul în acțiune. Iar acest lucru implică efort.
  2. Propriile obiceiuri: ți-ai creat deja propriile tale obiceiuri legate de interacțiunea cu tehnologia: de câte ori îți verifici mailul, notificările pe facebook, deschizi televizorul pentru a vedea ce s-a mai întâmplat, îi transmiți, în mod inconștient, copilului tău un model de interacțiune. Ai limitat copilului accesul la ecran, dar fără a te autolimita nu va avea nici un efect pe termen lung. Iar acest lucru implică efort.
  3. Autocontrol slab: există nenumărate lucuri ce îți deturnează metodele echilibrate de parenting, iar primul dintre ele este propriul autocontrol. Observă perioada cea mai probabilă din zi în care regulile stabilite pentru copilul tău sunt mult slăbite și vei găsi o corelație cu perioada în care ești obosit(ă). Atunci când propriul autocontrol scade considerabil, permiți mai ușor stimulării exterioare să își facă de cap (ca de exemplu ecranul), iar capacitatea de a negocia cu copilul un timp sănătos de expunere la tehnologie scade și ea. Deoarece implică efort.
  4. Timpul împreună: simpla limitare nu este de ajuns, e nevoie să umpli cu ceva timpul rămas liber pentru a construi obiceiuri noi. Atunci când părinții își evaluează timpul petrecut cu propriul copil, ei tind să cuantifice timpul petrecut în același spațiu sau în preajma sa. Însă timpul cu adevărat împreună se referă la momente de atenție reciprocă. Nu avem un antrenament bun al atenției sociale și efortul de a rămâne concentrat pe copil o perioadă mai lungă de timp devine ceva dificil. Atunci când ne relaxăm după o zi de muncă și alte responsabilități nu mai suntem dispuși să depunem efort.
  5. Scopuri înalte: de cele mai multe ori viziunea noastră asupra educației oferite copiilor este fie limitată la prezent (mă interesează ce se învață acum), fie aruncată într-un viitor incert (asta o să îl ajute în viitor). Ceea ce lipsește, este conexiunea dintre cele două, astfel încât acțiunile mele din acest moment să servească unor scopuri înalt educative ale copilului meu. Asta înseamnă să am scopuri clare în minte, să fac alegeri utile și să fiu capabil să îmi ajustez regulile în funcție de realitate.

Nimeni nu poate spune că limitarea la o oră de joacă pe telefon îi va determina succesul în viață copilului tău, dar modul în care alegi să folosești timpul disponibil pentru a-i dezvolta abilități de viață poate fi rețeta succesului său. Iar printre aceste abilități se poate număra inclusiv utilizarea tehnologiei, ceea ce face diferența este modul în care o folosește pentru a nu se lasă folosit de ea.

Nu suntem predispuși la a depune efort, existând mereu lucruri care să ne împiedice în a urma un plan.

Dacă te întrebi ce este de făcut pentru a introduce în mod echilibrat tehnologia în viața copilului, parcurge din nou cele 5 motive de mai sus adăugând cuvântul efort la fiecare dintre ele:

  1. Pune în acțiune ceea ce înțelegi cu privire la dezvoltarea copilului tău.
  2. Observă-ți obiceiurile și modul în care îl impacteaza pe copilulul tău.
  3. Dezvoltă-ți autocontrolul înainte de a manifesta control asupra copilului tău.
  4. Antrenează-ți atenția în timpul petrecut împreună cu propriul copil.
  5. Trasează-ți scopuri înalte, dar și clare ce îl implică pe copilul tău.

 

About Author

Related posts

English Kids Academy susține ParentED Fest – Cel mai mare eveniment de parenting din România

În spiritul angajamentului nostru de a sprijini educația copiilor pe tot parcursul anului academic, am extins inițiativele noastre pentru a include și sprijinirea părinților. Astfel, suntem încântați să vă invităm la ParentED Fest, cel mai mare eveniment de parenting din România, care va avea...

Citeşte mai departe

Pregătirea pentru școală: cum să-ți pregătești copilul pentru întoarcerea în băncile școlii după vacanță

Întoarcerea la școală aduce mereu un amestec de emoții – entuziasm, curiozitate, dar și puțină anxietate. Pentru mulți părinți, pregătirea copilului pentru un nou an școlar devine o provocare care implică mai mult decât cumpărarea rechizitelor. Este vorba despre stabilirea unei rutine, reîmprospătarea cunoștințelor...

Citeşte mai departe