echilibru emotional 2

Echilibrul emoțional: ce ai nevoie să știi pentru sănătatea emoțională a copilului tău

Viața de părinte este una dintre cele mai frumoase pe care le poți trăi, dar poate și una dintre cele mai complicate. Este o călătorie fascinantă și, în același timp, poate fi una epuizantă. Fiecare părinte își dorește să aibă un copil fericit și echilibrat care să se bucure de experiențele prin care trece, să crească și să învețe într-un mediu și afectuos.

 

Inteligența emoțională are o determinare genetică puternică, dar poate fi cultivată de la o vârstă fragedă și dezvoltată de-a lungul vieții. Vei afla din acest articol ce înseamnă echilibrul emoțional pentru un adult și de ce este important să te privești înainte pe tine, ca părinte. De asemenea, vei putea citi despre cum poți să crești un copil echilibrat din punct de vedere emoțional și ce fel de activități sunt utile în acest demers. 

Cuprins:

 

  • Ce este echilibrul emoțional
  • Echilibrul emoțional al copilului
  • Rolul părinților în echilibrul emoțional al copilului

 

 

1. Ce este echilibrul emoțional

 

Echilibrul emoțional reprezintă starea de conștientizare și de gestionare blândă a emoțiilor. Emoțiile sunt vitale pentru bunăstarea adultului deoarece determină starea sănătății mintale precum și experiențele pe care acesta le are. Practic, echilibrul emoțional se referă la obținerea echilibrului dintre sentimentele plăcute și neplăcute. Desigur, nu există o formulă perfectă pentru fiecare situație în parte, dar un adult echilibrat din punct de vedere emoțional va gestiona eficient, de cele mai multe ori, tot felul de situații dificile.  

 

Vei recunoaște echilibrul emoțional prin acea stare de pace și acceptare și înseamnă, dincolo de toate, că ai învățat să faci față stresului, să vezi lucrurile în perspectivă și să reacționezi ponderat indiferent de situația în care te afli. Echilibrul emoțional este foarte important mai ales atunci când ești părinte deoarece poți fi oglinda copilului tău. Este binecunoscut faptul că pentru un copil starea de spirit a adulților din jurul său poate influența felul în care se raportează la experiențele prin care trece. 

Noțiuni generale despre emoții

 

Există multe tipuri diferite de emoții care au o influență asupra modului în care oamenii trăiesc și interacționează unii cu ceilalți. Paul Eckman a identificat șase emoții de bază, valabile pentru toate mediile și culturile, acestea fiind fericirea, tristețea, dezgustul, frica, surpriza și furia. Mai târziu și-a extins lista de emoții de bază pentru a include lucruri precum mândria, rușinea, jena și entuziasmul. 

 

Chiar dacă conceptul de emoție poate părea simplu, specialiștii au viziuni diferite asupra unei definiții exacte. Este clar, însă, că emoțiile joacă un rol esențial în modul în care îți trăiești viața, de la influențarea modului în care interacționezi în viața de zi cu zi până la afectarea deciziilor pe care le iei. Tocmai de aceea, este important să înțelegi tipurile de emoții și să observi felul în care le exprimi și ce impact au asupra comportamentului tău.

 

Cum să-ți cultivi echilibrul emoțional

 

Să fii un adult echilibrat din punct de vedere emoțional nu este un lucru definitiv, poți începe oricând să înveți să creezi o relație mai sănătoasă cu emoțiile tale. Cel mai bun mod de a face acest lucru este să-ți cultivi obiceiuri emoționale sănătoase. Cu atât mai mult dacă ești părinte, vei avea nevoie să acorzi o atenție mai mare acestor aspecte. 

 

Iată câteva obiceiuri sănătoase pentru echilibrul tău emoțional:

  • Conștientizează-ți gândurile. De cele mai multe ori, gândurile sunt cele care pot crea o stare emoțională predominant negativă. Învață să îți identifici aceste gânduri și să nu le lași să se trasforme într-un carusel emoțional. Ești mai mult decât gândurile tale. 
  • Check-up emoțional. Încearcă să îți faci un obicei din a-ți observa emoțiile și felul în care ai reacționat la acestea. Analizează-te cu blândețe și gândește-te la ce poți învăța din fiecare experiență. 
  • Gestionează-ți așteptările. Unii oameni confundă echilibrul emoțional cu starea de fericire. Echilibrul emoțional înseamnă tocmai să accepți că viața are suișuri și coborâșuri și să ai atitudinea potrivită pentru aceste situații. 

 

Echilibrul emoțional nu înseamnă că vei fi niciodată anxios. Înseamnă că, în loc să încerci să-ți eviți anxietatea prin diverse strategii de distragere, o recunoști, o validezi și îi permiți să-și urmeze cursul. Echilibrul emoțional nu înseamnă că nu deveniți niciodată trist. Înseamnă că atunci când devii trist, nu te critici și nu te judeci pentru că ești trist. Și, în schimb, îți amintești că tristețea este o parte normală a ființei umane.  

2. Echilibrul emoțional al copilului

Fiecare părinte vrea să crească un copil care să fie pregătit pentru toate provocările vieții, un adult responsabil și sigur pe sine. Un copil inteligent emoțional va deveni un adult echilibrat care va gestiona rațional și calm situații complicate. 

 

Încă de la cele mai mici vârste încearcă să creezi copilului tău mediul în care să vorbească despre emoțiile și experiențele sale, să cunoască alți copii și să interacționeze, să își dezvolte abilitățile de comunicare și să își facă prieteni. Cu cât crește într-un mediu mai variat, cu atât își va dezvolta inteligența emoțională și va învăța cum să-și gestioneze reacțiile. 

Cum îi explici copilului tău emoțiile

 

Se poate dovedi o adevărată provocare să îți înveți copilul despre sentimente și emoții deoarece sunt concepte destul de abstracte. Chiar dacă poate fi greu de descris cum e să te simți trist sau speriat, este important să vorbești cât mai devreme cu copilul tău despre emoții. 

 

La vârste foarte fragede, observă felul în care reacționează într-o anumită situație și identifică tu emoția pe care crezi că o simte. De exemplu, dacă se înfurie atunci când scapă o jucărie, povestește-i ce crezi tu că simte și învață-l să identifice emoțiile și să reacționeze la acestea. Copiii care își înțeleg emoțiile vor avea mai puține crize de furie sau agresivitate. Încearcă pe cât posibil să înțelegi cum funcționează creierul copilului tău, ce poate procesa în funcție de vârsta sa și cum îl poți ajuta să învețe. 

 

Mai important decât orice, poate, este să-i respecți emoțiile, să îl ajuți să le identifice și să le gestioneze. Nu este un proces deloc ușor, dar dacă vei reacționa cu empatie la toate stările emoționale ale copilului tău, este mult mai probabil ca acesta să se bucure de o sănătate mintală puternică, relații stabile, satisfăcătoare și o viață personală și profesională plină de satisfacții. Iar acest lucru îl poți face tot dintr-o stare de echilibru emoțional. 

 

Asigură-te, de asemenea, că optezi pentru un mediu echilibrat și în afara căminului, fie că este vorba despre grădiniță, școală, alte cursuri sau tabere. Orice copil are nevoie de un mediu în care îi sunt validate emoțiile și se simte în siguranță să își exprime părerile, să învețe și să exploreze lumea din jurul său. 

Cum recunoști un copil echilibrat emoțional

 

Un copil inteligent emoțional este conștient de emoțiile sale și poate vorbi liber despre ele, recunoscând în același timp emoțiile celor din jur. Știe să-și gestioneze sentimentele negative și are un comportament rezonabil chiar și atunci când lucrurile nu merg așa cum și-ar dori. De asemenea, un copil echilibrat emoțional nu abandonează o activitate când devine dificilă, ci o privește ca pe o provocare. 

 

Acest echilibru se poate forma într-o familie în care copilul învață modele de comportament și modalități de a gestiona emoțiile. În general, copiii imită comportamentele părinților, tocmai de aceea puterea exemplului se poate dovedi a fi foarte importantă. În plus, un copil echilibrat emoțional este sociabil și își face ușor prieteni, este mai empatic și aventuros, caută să exploreze și să învețe cât mai multe. Este cel care nu se va pierde atunci când va întâmpina probleme, ci va încerca să găsească soluții și să înțeleagă experiența prin care trece. 

3. Rolul părinților în echilibrul emoțional al copilului

Este binecunoscut faptul că imitarea este un mecanism esențial prin care copilul învață încă de la cele mai mici vârste. Copilul observă fiecare mișcare a părinților săi, interiorizând și apoi mimându-le comportamentele. Abilitatea părinților lor de a-și gestiona emoțiile este primul model pe care copilul îl vede. Acesta învață reacția potrivită pentru fiecare situație în funcție de felul în care părinții reacționează. 

 

Mai târziu, o dată cu intrarea în comunitate a copilului, acesta va avea mai multe modele de comportament în jurul său, dar fără îndoială că felul în care a învățat să își gestioneze emoțiile acasă va fi relevant în orice interacțiune ulterioară. 

Cum să crești un copil echilibrat

 

Dezvoltarea emoțională este un proces complex care începe în copilărie și continuă până la vârsta adultă. Pe măsură ce copilul crește și este expus la diferite situații, viața sa emoțională devine și mai complexă. Dezvoltarea abilităților pentru gestionarea unei game largi de emoții este cu adevărat importantă pentru bunăstarea sa emoțională. 

 

Orice copil are momente în care se poate simți copleșit de vreo situație anume, dar din cauza vârstei și experienței sale nu știe să-și gestioneze sentimentele. Dacă părintele observă și îl ajută să-și controleze sentimentele de incertitudine, neputință sau furie, copilul se simte în siguranță și capătă încredere. Treptat, va învăța să-și stăpânească singur aceste emoții prin prisma unor experiențe pozitive cu adulții din jurul său. 

 

Pentru a crește un copil echilibrat ai nevoie să-i acorzi atenția și energia ta, să îi validezi emoțiile și să îl înveți să își gestioneze eficient sentimentele. O relație de încredere între părinte și copil va avea întotdeauna la bază respectul cu care îți tratezi copilul. Încearcă să faci din orice situație una în care îți poți învăța ceva copilul. Nu ezita să îți ceri scuze dacă este cazul, copilul tău va învăța cum să reacționeze atunci când greșește, să își asume responsabilitatea și să aibă relații sănătoase.

Activități care favorizează echilibrul emoțional al copilului

 

Cu cât copilul tău crește, trebuie să iei în considerare felul în care îl poți ajuta să se descopere mai bine, în diferite contexte. Iată câteva activități pe care le poți propune copilului și felul în care acestea îl pot ajuta pentru echilibrul său emoțional:

 

    • Momentul de recunoștință. Vorbește în fiecare seară cu copilul tău despre cum ați petrecut ziua, mai ales dacă nu ați petrecut prea mult timp împreună în acea zi. Nu doar că vei afla informații importante despre copilul tău, dar vei avea ocazia să afli ce emoții a avut pe parcursul întregii zile și cum le-a gestionat. Ba mai mult, poți crea mediul sigur în care copilul tău să-și deschidă sufletul și să-ți povestească tristețile sau grijile sale. Pe termen lung, acest lucru va deveni un obicei sănătos de gestionare a emoțiilor.

 

  • Transformă învățarea în ceva distractiv. Încearcă-l să îi arăți de la o vârstă fragedă că învățarea este ceva incredibil și oferă-i experiențe care să susțină acest lucru. Este recunoscut faptul că un copil are abilitățile cognitive necesare pentru învățarea unei limbi străine, cu atât mai mult cu cât aceasta se poate învăța prin joacă. De exemplu, un curs de limba engleză nu numai că îi va fi extrem de folositor, dar îi va da contextul în care se va împrieteni cu alți copii. 
  • Micul explorator. Încurajează-ți copilul să vadă orice situație prin care trece ca pe o aventură din cărțile sale de povești. Astfel, îți poți ajuta copilul să-și antreneze mintea, să gândească critic și să găsească soluții creative. În plus, va învăța astfel să aibă o perspectivă față de experiențele prin care trece și va gestiona mai bine emoțiile negative dacă are încredere în faptul că poate fi un erou curajos ca în cărțile sale. 

Un copil care trăiește într-o familie care acordă atenție inteligenței emoționale își va exprima sentimentele și va simți că este ascultat și înțeles. Vor ști întotdeauna că părerile lor sunt luate în considerare și că sunt iubiți necondiționat. Se va transforma astfel în adultul responsabil și echilibrat emoțional care va oferi, la rândul său, empatie și respect celor din jurul său. Ține cont de faptul că este nevoie de un efort constant pentru a construi un echilibru emoțional pentru copilul tău. Este un proces continuu în care veți învăța împreună cum să vă gestionați emoțiile și să ajungeți la acea stare de liniște și bine. 

 

Sursa foto: Pexels.com 

 

About Author

Related posts

Trecutul continuu în engleză: GHID UTIL pentru înțelegerea și utilizarea corectă a acestui timp verbal

Trecutul continuu în limba engleză este un timp verbal esențial în construirea narativelor și în exprimarea acțiunilor desfășurate în trecut. În timp ce alte timpuri verbale în engleză se concentrează pe momentele precise ale acțiunilor, trecutul continuu adaugă o dimensiune temporală suplimentară, ceea ce...

Citeşte mai departe
Trecutul simplu in engleza - cum se formeaza acesta si cand se foloseste-min

Trecutul simplu în engleză – cum se formează acesta și când se folosește

Trecutul simplu este un aspect fundamental în învățarea limbii engleze pentru elevi, deoarece îi ajută să exprime și să înțeleagă evenimente și acțiuni petrecute în trecut. Utilizarea corectă a timpului trecut simplu în limba engleză permite elevilor să construiască povești coerente, să descrie evenimente...

Citeşte mai departe