Dezvoltarea socio-emoțională a copiilor preșcolari – Cum să îi ajuți să crească armonios

Pentru orice părinte, copiii sunt o minune, un vis împlinit. Oricât de dificilă poate fi „meseria” de părinte, vei găsi întotdeauna resurse să mergi mai departe, indiferent de nopțile nedormite, de zilele pline de îngrijorare sau de momentele de panică. A fi părinte pare a fi cel mai dificil „rol” din lume, dar și cel mai frumos, iar atunci când îi vezi pe cei mici cum cresc și se dezvoltă, nu există bucurie mai mare, mai ales când știi că, în mare parte, tu ești responsabil de minunile de sub ochii tăi.

 

Din materialul următor vei afla cum să îți ajuți copilul de vârstă preșcolară să se dezvolte armonios, dar vei descoperi și ce trebuie să faci atunci când curiozitatea specifică vârstei îți dă bătăi de cap.

 

Cuprins:

  1. Dezvoltarea socio-emoțională a copiilor preșcolari – cum să îi sprijini pentru ca aceștia să crească frumos
  2. Ce poți face pentru o dezvoltare socio-emoțională armonioasă a copilului tău de vârstă preșcolară
  3. Dezvoltarea socio-emoțională a copiilor preșcolari – lucruri despre care nu vorbește nimeni

 

 

1. Dezvoltarea socio-emoțională a copiilor preșcolari – cum să îi sprijini pentru ca aceștia să crească frumos

 

Copilul de vârstă preșcolară este, de cele mai multe ori, comparat cu un burete, prin prisma faptului că absoarbe rapid extrem de multe informații, acesta având o capacitate enormă de învățare.

 

Părinții (mai ales mamele care aleg să petreacă foarte mult timp cu cel mic) sunt cei de la care copiii învață primele deprinderi, primele cuvinte. Mai mult decât atât, dintr-o relație părinte-copil de calitate, se va putea dezvolta un viitor adult echilibrat și sigur pe el.

 

Însă, pentru o dezvoltare socio-emoțională armonioasă, copilul de vârstă preșcolară are nevoie de interacțiune cu persoane de aceeași vârstă, dar și cu educatori și profesori special formați în educarea și dezvoltarea celor mici. În perioada vacanțelor, atunci când interacțiunile cu alți copii sunt mult mai rare, cel mic poate participa la tot felul de cursuri de vara sau poate merge în tabere sau excursii. Acest tip de activități îl vor ajuta să își dezvolte capacitatea de socializare, va învăța lucruri noi și va acumula noi experiențe.

 

2.Ce poți face pentru o dezvoltare socio-emoțională armonioasă a copilului tău de vârstă preșcolară

 

Cel mai frumos cadou pe care i-l poți face copilului tău este să îl înveți să fie independent. Chiar dacă are o vârstă destul de mică, deprinderile pe care le va avea la maturitate se formează încă din primii ani de viață, iar modul în care o mamă își crește copilul îl va influența enorm în viața de adult. Participarea la tot felul de activități extrașcolare și învățarea unei limbi străine sunt modalități eficiente prin care cel mic va învăța să fie independent. Prin învățarea timpurie a unei limbi de circulație internațională, spre exemplu, copilul tău va învăța cum să empatizeze cu ceilalți, cum să înțeleagă și să accepte obiceiurile unei alte culturi, dar și cum să socializeze mult mai deschis cu cei din jurul său.

 

De asemenea, foarte mult va conta relația dintre copil și părinți, relația pe care o au părinții, dar și relația dintre copil și bunici. Familia este centrul universului celui mic, iar relațiile armonioase dintre membrii familiei vor conta enorm, căci, prin intermediul lor, cel mic va înțelege faptul că este iubit, apreciat, respectat și prețuit, fără a dezvolta teama de abandon sau tot felul de anxietăți care apar atunci când relațiile de acasă sunt tensionate.

 

3. Dezvoltarea socio-emoțională a copiilor preșcolari – lucruri despre care nu vorbește nimeni

 

Când copilul are o vârstă fragedă, atât părinții, cât și o parte din educatori au tendința de a avea subiecte tabu sau lucruri despre care nu vorbesc cu cei mici sau, chiar mai rău, de a refuza orice explicație atunci când li se pun întrebări. Cei mici au nevoie de răspunsuri, explicate pe înțelesul vârstei lor, nu de refuzul de a comunica în ceea ce privește o anumită problemă.

 

Este absolut firesc să nu discuți problemele familiei în fața copilului, dar atunci când cel mic vine și îți pune o întrebare, al cărei răspuns pare incomod pentru tine, ar trebui să îi explici ceea ce își dorește să știe, în cuvinte potrivite vârstei și dezvoltării sale intelectuale.

 

Atunci când ai un copil, este important să fii preocupat de dezvoltarea socio-emoțională a celui mic, să îl ajuți să acumuleze mereu noi cunoștințe și deprinderi și să îi creezi încrederea de care are nevoie pentru a putea deveni un adult responsabil, creativ și productiv.

 

Sursă foto: Pexels.com.

About Author

Related posts

English Kids Academy susține ParentED Fest – Cel mai mare eveniment de parenting din România

În spiritul angajamentului nostru de a sprijini educația copiilor pe tot parcursul anului academic, am extins inițiativele noastre pentru a include și sprijinirea părinților. Astfel, suntem încântați să vă invităm la ParentED Fest, cel mai mare eveniment de parenting din România, care va avea...

Citeşte mai departe

Pregătirea pentru școală: cum să-ți pregătești copilul pentru întoarcerea în băncile școlii după vacanță

Întoarcerea la școală aduce mereu un amestec de emoții – entuziasm, curiozitate, dar și puțină anxietate. Pentru mulți părinți, pregătirea copilului pentru un nou an școlar devine o provocare care implică mai mult decât cumpărarea rechizitelor. Este vorba despre stabilirea unei rutine, reîmprospătarea cunoștințelor...

Citeşte mai departe