Autor: Alina PorumboiuIarna animalele hibernează, doar oamenii devin mai agitați ca oricând în pregătirea lor pentru Crăciun. Dacă am rămâne conectați la ciclicitatea anotimpurilor, așa cum majoritatea copiilor încă sunt, am observa în perioada iernii o nevoie de a încetini ritmul, de a privi lucrurile în profunzime și de a îmbrățișa mai mult magia.Dar haideți să vedem ce se întâmplă în realitate:
- Fiind sfârșit de an, apare presiunea de a ne finaliza toate proiectele.
- Lista lungă de cadouri ce trebuie cumpărate devine o sarcină tot mai grea.
- Iar planurile ce trebuie făcute pentru sărbători încep să semene tot mai mult cu task-urile de la serviciu.
Este nevoie de un efort din partea noastră pentru a nu ne lăsa luați de val și a nu intra în agitația orașului. În mod concret, atenția oferită copiilor este deturnată și atrasă, asemeni unui magnet, de nevroza colectivă numită “luna decembrie“. Ar trebui să li se dea premii părinților ce reușesc să îi reziste.Pentru
adulți această perioadă este formată din scopuri, efort și reușite, însă pentru copii este formată din fiecare moment trăit. Astfel, dacă vrem să le creăm o atmosferă plăcută de Crăciun, putem începe cu a le crea un decembrie liniștit.
Dezvoltă-i creativitateaOrganizați acasă atelierul lui Moș Crăciun și punând la dispoziție materiale diverse, înlocuiți o seară de cumpărături în mall cu câteva ore de creație în familie. Sunt o multitudine de activități pe care copiii le fac deja la grădiniță sau la cursurile de limba engleză, dar aduse în familie, acestea au un impact puternic emoțional. Exprimarea artistică în familie sprijină comunicarea, exprimarea și stima de sine.
Oferă-i lecții de viațăProfitați de sensibilitatea pe care sărbătorile o aduc și implicați-l pe copil, cât de mic ar fi, în acte de caritate. Când pleacă de acasă își poate alege o jucărie pe care să fie dispus să o ofere unui copil de pe stradă. La anumite vârste se desprind greu de jucăriile lor, asta datorită personalității în formare și a perioadei de posesivitate. Din 30 de zile măcar o dată va reuși să se desprindă și acesta va fi marele succes. Bucuria de a primi este mult mai împlinitoare atunci când este însoțită de bucuria de a oferi.
Hrănește-i curiozitateaCine este Moș Crăciun? Unde locuiește? Cum primește scrisorile tuturor copiilor? De ce oferă daruri? De ce e bătrân? Și multe alte întrebări pe care copiii le poartă cu ei în această perioada. Îi poți lăsa pe alții să îi răspundă la aceste întrebări sau îl poți învață tu să caute răspunsuri. Înarmează-te cu cărți și legende despre Moș Crăciun, pe nivelul său de înțelegere și organizați seri de lectură pentru a descoperi cât mai multe despre acest personaj misterios. Îl poți încuraja să își folosească imaginația pentru a răspunde la unele întrebări: “Tu dacă ai fi Moș Crăciun, cum ai face?“Noi recomandăm: “Poveste de Craciu” de Charles Dickens, “Scrisori de la Moș Crăciun“ de J.R.R Tolkien, “Când Moș Crăciun a căzut din cer” de Cornelia Funke.
Hrănește-i sufletulIdeile frumoase hrănesc sufletul și uneori filmele sau desenele animate pot reflecta într-un mod artistic, o idee pe care vrei să i-o transmiți. Iată câteva sugestii de filme bune pentru Crăciunul acesta: “Expresul Polar”, “Miracolul de pe strada 34”, “O poveste de Crăciun” sau “Elful”.
Comentarii (0)Lasă un comentariu