De ce este scrisul important în predarea englezei la English Kids Academy: 4 beneficii de avut în vedere

Autor: Ilinca Stroe

 

Dintre toate cele patru abilități lingvistice (scris, citit, ascultat, vorbit), scrisul este cel mai puțin simpatizat de către copiii, dar și de către adulții care învață limba engleză. Motivele nu lipsesc: un exercițiu de scris este consumator de timp, poate fi plicticos (dacă cerința este banală și stereotipă, de exemplu „alcătuiți o compunere despre cum v-ați petrecut vacanța de vară”) și, nu în ultimul rând, poate ridica dificultăți ortografice în engleză, unde „într-un fel se aude/spune, și în alt fel se scrie”…

 

Totuși, scrisul este o componentă indispensabilă a învățării oricărei limbi străine, care merită lobby susținut din partea părinților. Cum vă puteți convinge copiii să fie mai dispuși să facă exerciții de scris? Cu precizarea că în această misiune nu sunteți singuri (profesorul are un rol-cheie în a pregăti exerciții de scriere relevante și atrăgătoare pentru copii), în acest articol vă oferim câteva argumente care vă vor ajuta să îi faceți pe copii conștienți și interesați de beneficiile scrisului în învățarea englezei.

 

  1. Scrisul face parte integrantă din testele de engleză Cambridge. Un candidat care nu este pregătit corespunzător și pentru proba de scriere riscă să obțină un rezultat slab, dacă nu chiar un eșec, la un test Cambridge. Dificultatea probei de scriere variază în funcție de nivel, exercițiile incluse putând consta din redactarea unui simplu bilet sau email scurt, până la compunerea unui articol sau a unei recenzii de film. Toate aceste exerciții sunt perfect abordabile (și chiar efectuate cu plăcere, în final!), dacă la ora de engleză îi familiarizăm pe copii cu ele și îi echipăm cu sub-abilitățile necesare realizării fiecărui tip de exercițiu.

 

  1. Pe termen lung, scrisul determină perfecționarea vorbitului. Un exercițiu de scriere nu are spontaneitatea unei activități de comunicare orală, nu ne obligă să ne găsim cuvintele pe loc. Când redactăm o compoziție, avem timp să ne selectăm atent vocabularul, să îl verificăm apelând la dicționar și să încercăm cuvinte sau expresii noi descoperite acolo. Scrisul este o activitate deliberată care ne pune în contact cu vocabular nou; în timp, ne familiarizăm cu acesta până ajungem să îl integrăm și în vorbire. Astfel, scrisul are efectul pe termen lung de a ne îmbogăți exprimarea orală.

 

  1. Scrisul de mână stimulează învățarea. Deși examenele Cambridge pot fi efectuate atât pe computer, cât și pe hârtie, ambele versiuni având aceeași valoare, testele pe hârtie continuă să fie cele mai solicitate. În ele, scrisul de mână este, evident, foarte important în cadrul probei de scriere. Acesta e doar un motiv pentru care scrisul de mână merită exersat la orele de engleză. Celălalt are de-a face cu stilul de învățare și cu eficiența în învățare: folosirea pixului pentru a scrie pe hârtie ajută la mai buna reținere a informației notate, potrivit cercetărilor. Prin actul fizic al scrisului, mâna îi transmite creierului semnale ce consolidează memoria motrice.

 

  1. Scrisul de mână are efecte benefice asupra creierului și asupra sănătății, în ansamblu. Investigații RMN au evidențiat faptul că, asemenea meditației, scrisul de mână impulsionează activitatea neuronală din anumite secțiuni ale creierului, influențându-ne pozitiv felul de a gândi, capacitatea de a ne vindeca, creativitatea și memoria.

 

La English Kids Academy, acordăm scrisului importanța care i se cuvine, exersându-l lecție de lecție, în exerciții adaptate vârstei și nivelului lingvistic al copiilor – de la notații pe un desen/colaj/poster, în grupele de preșcolari, la eseuri elaborate, în cazul liceenilor care se pregătesc pentru Cambridge Advanced Examination. Astfel, copiii care urmează cursurile EKA își dezvoltă constant și această abilitate lingvistică, cu toate beneficiile secundare ce decurg din ea.

 

English Kids Academy (EKA), singura organizaţie educaţională care aplică programul RULER (Yale University) de dezvoltare a inteligenţei emoţionale, organizează cursuri de limba engleză față în față, hybrid şi online pentru copii de 4-18 ani, pe întreaga durată a anului şcolar. EKA însă oferă #maimultdecâtengleză: cursuri şi tabere de vară, conferinţe, program de schimburi culturale, club de lectură. Pentru informaţii şi înscrieri, contactaţi englezapentrucopii@ih.ro sau 0723 900 204.

About Author

Related posts

Trecutul continuu în engleză: GHID UTIL pentru înțelegerea și utilizarea corectă a acestui timp verbal

Trecutul continuu în limba engleză este un timp verbal esențial în construirea narativelor și în exprimarea acțiunilor desfășurate în trecut. În timp ce alte timpuri verbale în engleză se concentrează pe momentele precise ale acțiunilor, trecutul continuu adaugă o dimensiune temporală suplimentară, ceea ce...

Citeşte mai departe
Trecutul simplu in engleza - cum se formeaza acesta si cand se foloseste-min

Trecutul simplu în engleză – cum se formează acesta și când se folosește

Trecutul simplu este un aspect fundamental în învățarea limbii engleze pentru elevi, deoarece îi ajută să exprime și să înțeleagă evenimente și acțiuni petrecute în trecut. Utilizarea corectă a timpului trecut simplu în limba engleză permite elevilor să construiască povești coerente, să descrie evenimente...

Citeşte mai departe
TO DO și conjugarea în engleza la toate timpurile + De ce este important ca elevii să învețe progresiv despre utilizarea acestui timp verbal-min

TO DO – conjugarea în engleză la toate timpurile + de ce este important ca elevii să învețe progresiv despre utilizarea acestui timp verbal

“To do” poate părea un simplu verb, fiind una dintre primele acțiuni pe care elevii le învață la cursurile de engleză. Însă, pe măsură ce aceștia progresează, se observă că lucrurile nu stau tocmai astfel. De la diferențele dintre to do și to make,...

Citeşte mai departe