Autor: Alina Porumboiu

Atunci când ai un bebeluș sau un copil mic, a deține instrumentul cu care să îl poți liniști e ca și cum ai cunoaște secretul lumii. Copil stresat înseamnă părinte stresat, iar pe termen lung se transformă în părinte indisponibil, ceea ce va impacta din nou copilul, devenind și mai stresat.

De aceea, a căuta metoda cea mai eficientă prin care să “calmezi apele” la tine acasă, ar trebui să reprezinte o prioritate pentru sănătatea voastră fizică și psihică. Nu, bebelușii nu se împart în cuminți sau obraznici, în funcție de cât de mult plâng, ci mai mult sau mai puțin reactivi și cu părinți mai mult sau mai puțin inspirați.

Pentru că eficient înseamnă de multe ori și demonstrat de știință, conform studiului din Universitatea Montreal, bebelușii răman de două ori mai calmi când își ascultă mama cântând, chiar și o melodie nouă, decât atunci când li se vorbește.

„Mai multe studii au investigat felul în care cântatul și limbajul afectează atenția bebelușilor, dar noi am dorit să aflăm cum acestea afectează auto-controlul emoțional al copilului” a explicat Prof. Isabelle Peretz. Iar rezultatele sunt evidente: atunci când unui copil i se cântă, el devine tot mai calm și pe termen lung echilibrat emoțional. Mamele, cele occidentale în mod special, au tendința de a le vorbi copiilor lor mult mai des decât a le cânta, pierzând astfel proprietătile de reglare a emoțiilor prin muzică.

Cu siguranță părinții au descoperit acest lucru intuitiv cu mult timp în urmă: când un bebeluș este agitat, i se cânta. Însă ce se întâmplă cu un copil de 2, 3 sau chiar 4 anișori? Poate avea oare același efect?

Iată un exemplu clasic: copilul refuză cu vehemență să facă ceva, iar părintele, presat de importanța acelui lucru, îi oferă un val de argumente fără prea multe rezultate. Acesta este un moment bun să faci apel la creativitate și voce și să cânți. Surpriza este că nu doar copilul se va calma ci și tu, părintele.

Aici vin alte studii să sprijine ideea că atunci când un adult cântă, fiziologia sa se armonizează, respirația este mai profundă, iar nivelul de stres scade. Iar un părinte calm va reprezenta modelul perfect pentru auto-control de care un copil are nevoie. Copiii învață cum să își gestioneze emoțiile văzând cum se descurcă părinții lor cu acest univers complicat.

Cel mai nepotrivit sfat pe care îl poți oferi unui părinte este “Calmează-te!“, pentru că nu este ceva ce poți face cu puterea minții, ci mai ai nevoie de câteva unelte, cum ar fi propria ta respirație atunci când cânți. Nici măcar nu este nevoie să cunoști o listă atât de vastă de melodii, pentru că spontaneitatea va face din cântecele inventate un moment comic.

 

About Author

Related posts