Conflictul dintre generatii - care este cheia rezolvarii acestuia?

Conflictul dintre generatii – care este cheia rezolvarii acestuia?

Dintotdeauna au existat diferențe între generații, iar acest lucru a condus adesea la divergențe care au creat frustrări atât în rândul copiilor, cât și în rândul părinților. Conflictul dintre generații nu este mereu activ, găsindu-se de cele mai multe ori într-o stare latentă, gata să izbucnească la cea mai mică neînțelegere. Copiii se simt neînțeleși și certați fără motiv,considerând  că părinții uită că și ei au fost tineri cândva și că ar trebui să fie mai înțelegători. Pe de altă parte, adulții se plâng de lipsa de responsabilitate a copiilor și de obrăznicia lor, învinovățindu-i că nu vor să asculte de sfaturile lor, ale unor oameni trecuți prin viață.

 Dacă și tu te confrunți cu aceste diferențe de generație în relația părinte-copil, atunci citește în continuare acest articol și află cum poți să rezolvi conflictul prin intermediul unor metode practice și eficiente!

 

Cuprins:

 

 

1. Conflictul dintre generații – ce înseamnă și când a apărut?

 

Conflictul dintre generații poate fi definit ca acea stare de tensiune dintre copii și părinți, tensiune ce rezultă din diferențele de mentalități, valori, preocupări, interese și așteptări dintre cele două generații diferite. Astfel, „războiul” inter-generațional  începe deoarece copiii își doresc să fie liberi și independenți, să fie tratați ca niște persoane mature, cu experiență de viață, pe când adulții tind de foarte multe ori să fie mult prea protectori, să îi sufoce pe copii și să nu le ofere acestora ocazia să învețe din propriile greșeli și să își contureze singuri personalitatea. 

 

Conflictul dintre generații există  dintotdeauna, însă în ultimul timp a căpătat mai multă amploare datorită conștientizării implicațiilor psihologice pe care le are asupra ambelor categorii de vârstă. De aceea, este foarte important ca părinții, în mod special, să se documenteze temeinic pe această temă, să inițieze discuții libere și sincere alături de copiii lor și, de ce n?u, să ceară chiar și sfatul unor persoane specializate, pentru a afla care este cea mai bună abordare pentru stoparea divergențelor.

 

2. Care sunt cauzele conflictului dintre generații?

 

Din cauza diferențelor de vârstă și a experiențelor acumulate, părinții și copiii nu reușesc să se înțeleagă în mod eficient, să comunice, să își exprime deschis ideile și sentimentele și să se simtă înțeleși. Copiii tind să se considere mult mai maturi decât sunt în realitate, iar părinții adoptă adesea un comportament de superioritate excesivă, astfel devenind mult prea protectori și stricți pentru copii.

 

De asemenea, copiii sunt firi nonconformiste, libere și autentice, care trăiesc după principii noi, față de părinții care și-au petrecut copilăria și adolescența în timpuri diferite. Aceștia au un set de valori complet diferit și niște aspirații și țeluri care pot părea uneori nerealiste pentru cei care s-au obișnuit să trăiască într-un regim restrictiv. Totodată, copiii au acces la tehnologie performantă, creând o barieră între ei și părinții care nu știu să folosească la fel de bine mediul online. În plus, limba engleză nu mai este de mult timp o noțiune necunoscută pentru copiii de toate categoriile de vârstă, întrucât o mare parte dintre aceștia sunt înscriși la diverse cursuri de engleză pentru copii, alegând să comunice adesea prin termeni pe care părinții nu îi cunosc. Acest lucru duce de asemenea la frustrări și la impresia copiilor că părinții lor nu îi înțeleg.

Conflictul dintre generatii - care este cheia rezolvarii acestuia?

3. Metode practice și eficiente prin care poți rezolva conflictul dintre generații

 

Cel mai important și benefic lucru pe care un părinte îl poate face în momentul în care observă că între el și copilul lui se află un conflict care pare că niciodată nu își va mai găsi o rezolvare este să vorbească deschis cu acesta. La fel ca în orice altă relație interumană, comunicarea este cheia! Ascultă-l activ pe copilul tău, înțelege-i nevoile, frustrările și dorințele, pune-te în locul lui și amintește-ți, la rândul tău, cum era să fii copil. Este foarte important să îți păstrezi calmul și să îi vorbești frumos, deoarece doar așa cel mic va simți că sentimentele sale sunt luate în calcul.

 

Pe lângă comunicarea constantă, este important să petreci mult timp alături de copilul tău, să înveți ce îi place și ce nu îi place, ce visuri are, să înțelegi ce simte și ce gândește. De asemenea, pentru a înțelege și mai bine nevoile lui, conferințele Eka reprezintă varianta optimă, acestea fiind facilitate de o serie de experți din domeniu. Conferințele se desfășoară sub forma unor evenimente care au scopul de a îmbunătăți relațiile copii-părinți prin tragerea unui semnal de alarmă cu privire la problemele reale cu care se confruntă generațiile actuale de copii.

Conflictul dintre generatii - care este cheia rezolvarii acestuia?

În concluzie, conflictul dintre generații va fi întotdeauna prezent, deoarece copiii și părinții sunt mult prea diferiți pentru a putea fi mereu de acord în toate privințele. Cu toate acestea, diferențele dintre generații nu trebuie să ia forma unor dispute serioase, care se pot sonda cu resentimente și regrete, ci este necesar să se comunice în mod eficient nevoile și așteptările fiecărei categorii de vârstă. Astfel, se vor putea evita mult mai ușor momentele tensionate sau vor putea fi rezolvate într-o manieră sănătoasă și constructivă eventualele diferende  care pot apărea.

 

Sursă foto: Shutterstock.com.

About Author

Related posts

English Kids Academy susține ParentED Fest – Cel mai mare eveniment de parenting din România

În spiritul angajamentului nostru de a sprijini educația copiilor pe tot parcursul anului academic, am extins inițiativele noastre pentru a include și sprijinirea părinților. Astfel, suntem încântați să vă invităm la ParentED Fest, cel mai mare eveniment de parenting din România, care va avea...

Citeşte mai departe