Ce înseamnă “poliglot” Originea cuvântului + Beneficiile învățării mai multor limbi străine încă de la vârsta preșcolară cover flags

Ce înseamnă “poliglot”: Originea cuvântului + Beneficiile învățării mai multor limbi străine, încă de la vârsta preșcolară

Într-o lume interconectată, abilitatea de a comunica în alte limbi, cu oameni din culturi și medii diferite, este mai importantă ca niciodată. Pentru unii, asta înseamnă învățarea unei a doua limbi, iar pentru alții, înseamnă să devină poligloți – acele persoane care au abilitatea de a vorbi mai multe limbi fluent. Dar ce înseamnă exact acest termen și de ce este atât de important să fii fluent în mai multe limbi într-o epocă a globalizării? 

Cuprins:

  1. Ce este un poliglot?
  2. Poliglot – Care sunt țările multilingvistice de pe glob?
  3. Ce înseamnă calitatea de poliglot? – Avantajele învățării altor limbi încă din copilărie

 

1. Ce este un poliglot?

Termenul de “poliglot” provine din cuvintele grecești “polus”, care înseamnă ,,mulți” și ,,glotta”, tradus ca ,,limbă”. Acest cuvânt a fost folosit pentru prima dată la începutul secolului al XVII-lea, pentru a descrie cărțile care conțineau traduceri în diferite limbi. Mai târziu, termenul a fost folosit și pentru a descrie persoane ce stăpâneau mai multe limbi.

Persoanele care puteau să comunice fluent în alte limbi au fost admirate de-a lungul istoriei pentru abilitățile lor lingvistice incredibile. Unii dintre cei mai faimoși poligloți au fost indivizi care au contribuit semnificativ în domeniile lor de activitate sau au avut o influență de durată asupra comunităților lor. 

Sir William Jones, de exemplu, nu a fost doar un poliglot, ci și un judecător și un savant britanic care a adus contribuții majore în domeniile lingvisticii, filologiei și dreptului. El a vorbit fluent 28 de limbi, inclusiv arabă, persană, sanscrită și chineză, și este cunoscut pentru munca sa în traducerea textelor antice și pentru analizarea relațiilor dintre limbi. Cardinalul Giuseppe Mezzofanti a fost un alt poliglot binecunoscut, care a trăit în secolul al XIX-lea. A fost și lingvist italian, fiind fluent în 38 de limbi, inclusiv chineză, arabă și maghiară.

Și în ziua de astăzi, mulți poligloți sunt cunoscuți pentru abilitățile lor lingvistice. Tim Doner, de exemplu, este un tânăr care a dobândit fluență în peste 20 de limbi. A câștigat popularitate după ce un videoclip cu el vorbind mai multe limbi a devenit viral pe YouTube. Luca Lampariello este un alt poliglot proeminent, care are abilitatea de a comunica în 14 limbi. Și-a dedicat cariera predării limbilor străine, în special a cursurilor de engleză pentru școlari, împărtășindu-și metodele și cunoștințele pe rețelele de socializare.  Aceștia servesc drept inspirație pentru cursanții de limbi străine din întreaga lume.

 

2. Care sunt țările multilingvistice de pe glob?

Învățarea mai multor limbi străine poate lărgi orizonturile și deschide noi oportunități de creștere personală și profesională. Deși există peste 7.000 de limbi vorbite pe tot globul, există câteva care sunt considerate a fi cele mai vorbite și influente. Potrivit Ethnologue, cele mai vorbite limbi din lume sunt chineza mandarina, spaniola și engleza. 

În ceea ce privește țările multilingve, există peste 100 din întreaga lume care au mai mult de o limbă oficială. Elveția, de exemplu, are patru limbi oficiale: germană, franceză, romanșă și italiană. Canada are două limbi oficiale, engleză și franceză. Aceste țări reflectă bogăția culturală și importanța învățării unor limbi noi. 

Engleza, pe de altă parte, este considerată limba de circulație internațională, cu peste 1,5 miliarde de vorbitori în întreaga lume. Este limba oficială a peste 50 de țări și este folosită în mod obișnuit în știință, tehnologie și divertisment. Fiind limba internetului și o cerință de bază în lumea academică, este esențial pentru tinerii din ziua de astăzi să învețe să comunice în engleză eficient și corect, atât în conversații, cât și pe social media. Astfel, cursurile de engleză pentru adolescenți sunt cruciale atunci când vine vorba despre crearea de oportunități academice și a unui viitor sigur.

Poliglot - Care sunt țările multilingvistice de pe glob

 

3. Ce înseamnă calitatea de poliglot? – Avantajele învățării altor limbi încă din copilărie

Învățarea unei limbi străine are numeroase beneficii, iar cercetările au arătat că este deosebit de avantajos să înveți una de la o vârstă fragedă. Studiile au descoperit că învățarea unei limbi străine încă din primii ani de viață poate duce la creșterea dezvoltării cognitive și la îmbunătățirea conștientizării culturale. 

Potrivit unui studiu realizat de Centrul pentru Lingvistică Aplicată, copiii care au învățat o a doua limbă, fie acasă, fie în cadrul unui curs de engleză pentru preșcolari, și-au depășit colegii monolingvi în măsurarea flexibilității cognitive, a creativității și a rezolvării problemelor. Alte studii au arătat că învățarea unei a doua limbi poate îmbunătăți memoria și crește performanța academică și în alte domenii, cum ar fi matematica, cititul și scrisul. Psihologii subliniază, de asemenea, că învățarea timpurie a limbilor străine poate avea beneficii pe termen lung. Cercetările au arătat că persoanele poliglote au un risc redus de a dezvolta un declin cognitiv legat de vârstă, boala Alzheimer și demență. 

Astfel, nu mai este nicio îndoială că învățarea unei limbi străine încă din copilărie are beneficii atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, pentru o dezvoltare armonioasă și o înțelegere mai profundă a lumii.

Învățând mai multe limbi, copiii și adulții, deopotrivă, dezvoltă abilitatea de a aprecia diferite culturi, în timp ce își pot îmbunătăți și abilitățile cognitive. Fie că ești un pasionat de limbi străine sau un părinte care dorește să-i ofere copilului său un avantaj academic, există multe motive pentru a explora arta multilingvismului. Drept urmare, a fi poliglot nu este doar un hobby interesant, ci o abilitate poate crea multe oportunități, atât în viața personală, cât și profesională.

 

Sursa foto: Freepik.com 

About Author

Related posts

Pregătirea pentru școală: cum să-ți pregătești copilul pentru întoarcerea în băncile școlii după vacanță

Întoarcerea la școală aduce mereu un amestec de emoții – entuziasm, curiozitate, dar și puțină anxietate. Pentru mulți părinți, pregătirea copilului pentru un nou an școlar devine o provocare care implică mai mult decât cumpărarea rechizitelor. Este vorba despre stabilirea unei rutine, reîmprospătarea cunoștințelor...

Citeşte mai departe