Ce am aflat despre efectele tehnologiei în viața copilului

Autor: Alina Porumboiu

Au trecut doar 6 zile de la conferința “The Cyber Effect”, la care speaker principal a fost Dr. Mary Aiken, și mulți dintre noi încă reflectăm la unele semnale de alarmă cu privire la prezența copiilor noștri în mediul online și în relația cu tehnologia. În cadrul conferinței am aflat despre cele mai importante patru modalități în care aceste medii pot impacta comportamentul uman:

Anonimatul, în spatele căruia copiii trăiesc sentimentul super-puterii de a fi invizibili și pot iniția comportamente fără să se mai gândească la consecințele lor. Acest fenomen poate fi identificat la orice persoană, dar voi face referire exclusiv la acele persoane cu un nivel de discernământ și maturitate încă în formare, copiii. Din acest punct de vedere, se cere tot mai mult dezvoltarea gândirii critice încă de la primele interacțiuni cu internetul, astfel încât copiii să devină utilizatori echilibrați.

Dezinhibiția online. Copiii se pot simți, mult mai repede, confortabili în mediul online, ceea ce va conduce către dezvăluirea unor informații sau a unor imagini de natură intimă. Acest lucru ar putea să îi transforme ușor în victimele altor copii sau ale unor adulți cu comportamente deviante. Toți copiii au nevoie de o educație în acest sens care să îi ajute să înțeleagă modul în care tot ceea ce ei pun în acest spațiu va lăsa urme, uneori pentru toată viața și că este complet diferit de oracolul clasei ce va rămâne prăfuit într-un dulap după trecerea anilor.

Caracterul imersiv al spațiului cibernetic “Atunci când te conectezi online, pășești către un spațiu psihologic puternic” spune Mary Aiken. Iar cel mai evident lucru este faptul că apare, indiferent de vârstă persoanei, o distorsiune a timpului subiectiv (nu am nici o idee cât timp am petrecut online și de cele mai multe ori acesta este subestimat).

Singura ancoră în realitate, atunci când copilul “se ratăcește” în acest spațiu virtual, rămâne părintele care îl poate ajuta să se reconecteze la libertatea sa de a alege și alte activități și nu să rămână un “cațelus pavlovian” momit de recompensele intermitente oferite de mediul online.

Escaladarea și amplificarea comportamentelor în mediul online poate transforma un moment de rușine socială, vulnerabilitate sau expunere publică într-o adevărată dramă și chiar un episod traumatic pentru un copil. În acest fenomen își are rădăcinile și cyberbullying-ul, care, spre deosebire de situațiile de bullying din viața reală, are o expunere mult mai largă, efectul sau poate persista 24 din 24 de ore și lasă dovezi pe termen mult mai lung. În astfel de situații, cea mai valoroasă resursă este încrederea construită între copil și părinte, astfel încât părintele să afle cât mai devreme despre astfel de experiențe, să găsească împreună soluții și să intervină.

Controlul parental, limitarea conținutului și a timpului petrecut pe internet nu reprezintă soluția unică. Chiar dacă intenția din spate este dorința părintelui de a-și păstra copilul în siguranță, această soluție nu are aplicabilitate 100% și, în funcție de cum este implementată, poate avea efecte dezechilibrante la nivelul relației părinte-copil. Este nevoie să fie însoțită mereu de:

  • educația copiilor cu privire la folosirea tehnologiilor moderne,
  • însoțirea copilului în mediul online (așa cum îl însoțești în parc),
  • manifestarea curiozității față de interesele copilului în materie de jocuri pe calculator și nu doar “nu înțeleg de ce îți plac împușcăturile acestea”,
  • dezvoltarea empatiei prin cât mai multă interacțiune umană și nu doar a simpatiei prin interacțiune virtuală,
  • petrecerea timpului “de calitate” într-o cantitate cât mai mare cu copilul pentru a-i crea un mediu sigur și constant de reconfortare și pentru a nu ajuge să folosească ecranele ca și modalitate de auto-alinare.

“Nu există nici un manual despre cum să crești un copil în era tehnologiei” ne-a spus Mary Aiken, iar din această perspectivă părintele singur nu are puterea de a înlătura toate riscurile la care copilul său este expus atunci când plonjează în acest spațiu. Însă, ca părinte, nu poți aștepta ca cineva să inventeze acest manual, ori accesul copiilor în spațiul online să fie reglementat. Ci pur și simplu începi prin a-ți creiona propriul ghid de creștere a copilului tău într-o relație echilibrată cu tehnologia.

La English Kids Academy lansăm din luna noiembrie PRIMUL PROGRAM DE CONSILIERE A PĂRINȚILOR în dezvoltarea unei relații echilibrate cu tehnologia – “De la deconectare la conexiune”. Vom trece dincolo de discuții și sugestii către acțiuni concrete pe care le poți aplica imediat în familia ta și vom învăța împreună cum putem folosi tehnologia în mod ECHILIBRAT.

About Author

Related posts

Activități metodice în limba engleză – Ce înseamnă și cum se pun în practică

Ai auzit probabil despre importanța activităților metodice în educație, dar te-ai întrebat vreodată ce înseamnă exact acest termen și cum influențează el învățarea limbii engleze de către copii? În acest articol, vom explora împreună lumea fascinantă a activităților metodice pentru limba engleză, oferind informații...

Citeşte mai departe